De meeste vrouwen starten met de pil als anticonceptiemiddel, vaak met de redenen dat het gemakkelijk is of omdat het helpt tegen hevige buikpijn en acné. De laatste tijd blijkt dat de pil vele nadelen heeft, daarom spraken wij vier vrouwen met vier verschillende anticonceptiemiddelen. Welke alternatieve anticonceptiemiddelen gebruiken zij en wat zijn hun ervaringen hiermee?

anti-conceptie-vrouwen-femfem

De prikpil

“Soms ben ik wat vergeetachtig, waardoor het voor mij geen goed idee was om te kiezen voor de pil. Zodra ik een anticonceptiemiddel wilde, heb ik dus meteen gekozen voor de prikpil. Bij de prikpil hoef je namelijk niet iedere dag te denken aan een pil, maar één keer in de drie maanden. Daarbij vind ik het erg fijn dat ik in deze periode ook niet ongesteld ben. De injectie wordt in mijn bilspier gezet, wat ik op het begin een beetje vreemd vond. Na een tijdje went dit en nu heb ik er eigenlijk geen problemen meer mee. Vooral niet omdat mijn moeder mijn prikpil zet, zij is verpleegkundige. Normaal gesproken moet je ervoor naar de huisarts, want je mag hem niet zelf zetten.”

“Hij hoeft maar één keer in de drie maanden gezet te worden”

“Dat het bij mij in mijn bil wordt gedaan betekent niet dat dat bij iedereen zo is, het kan ook in een spier in je bovenarm gezet worden. De injectie in de spier is de meest voorschreven prikpil, maar het kan ook voorkomen dat hij onder je huid gezet moet worden. Dit wordt alleen in specifieke omstandigheden voorgeschreven. Nog een voordeel om voor de prikpil te kiezen is het feit dat het vrijwel geen gevolgen met zich meebrengt, wel moet je op tijd stoppen als je kinderen wilt. Ik zou de prikpil zeker aanraden aan anderen vrouwen, het heeft voor mij vooral vele voordelen. Als je de prikpil perfect gebruikt is het aantal ongewenste zwangerschappen maar 0,2%, erg betrouwbaar dus. Daarbij heb ik ook geen last van een slecht humeur die sommige mensen wel hebben bij de pil en ik vind het heel fijn dat ik niet meer ongesteld ben.”

Het spiraaltje

“Vroeger gebruikte ik, zoals de meeste mensen, de anticonceptiepil, maar daar wilde ik na een tijdje echt vanaf. Ik had nogal last van de hormonen die in de pil zitten. Ik werd levenloos, lusteloos, kreeg gewichtstoename en had last van migraine. Hier wilde ik graag van af en ging opzoek naar alternatieven, waar ik al snel terecht kwam bij een hormoonvrije spiraal. Hierbij krijg ik de hormonen niet meer binnen die voor mij negatief uitpakte. Ik ben nog steeds heel blij met deze keuze, ik hoef geen alarmen meer te zetten om de pil in te nemen en toch ben ik beschermd tegen eventuele (ongewenste) zwangerschappen. Het enige grote nadeel van een spiraaltje is het zetten ervan, althans dat was bij mij het geval. Daarom geef ik je één tip, waar ik me achteraf ook aan had moeten houden. Zorg dat je de avond na het zetten én de dag na het zetten niks hebt gepland. Ik pakte ‘vrolijk’ een feestje en ging de dag erna meteen aan het werk, geen aanrader. Een ander nadeel is dat ik weer maandelijks ongesteld wordt en eigenlijk nog heftiger dan bij de pil. Dit kom doordat ik een hormoonvrij spiraaltje heb, mensen die een spiraal met hormonen hebben, hebben ook de kans dat ze niet meer ongesteld worden.”

“Ik pakte ‘vrolijk’ een feestje en ging de dag na het zetten meteen aan het werk, geen aanrader.”

“Het zetten ervan verliep niet helemaal zonder pijn, maar ik ben nu wel volgens de producent 10 jaar beschermd. Mijn huisarts raadde mij echter wel aan om na 7-8 jaar het spiraaltje weer te laten verwijderen. In deze jaren hoef in niet nog eens langs de huisarts voor een tussentijdse controle, dit kan alleen als je zelf last hebt van bepaalde klachten. Ik zou anderen om al deze bovenstaande redenen zeker aanraden om een spiraaltje te nemen. Het zetten ervan deed bij mij veel pijn, wat mij tegenhoudt om in het vervolg nog een spiraaltje te zetten. Maar een spiraal is super betrouwbaar, slechts 0,2% raakt ongewenst zwanger bij een hormoon spiraal en met een koperspiraal 0,7%. Ik raad mensen wel aan, als je geen last hebt van bijwerkingen van de pil of hormonen, te kiezen voor een spiraal met hormonen: dan ben je waarschijnlijk ook niet meer ongesteld. Wat soms heel fijn kan zijn!”

Het implantatiestaafje

“De anticonceptiepil was hetgeen waarmee ik begon, maar op een gegeven moment was ik bang dat deze niet meer goed zou werken als ik een keer zou overgeven of diarree had. Om deze reden ben ik naar de huisarts gegaan, ik wilde een spiraaltje. Eenmaal bij de huisarts aangekomen vertelde zij over meerdere anticonceptiemiddelen, waaronder de nuvaring en de Implanon. Ik heb gekozen voor de Implanon oftewel: het implantatiestaafje. Ik vond het eigenlijk wel een fijn idee om niks in mijn baarmoeder te hebben en daarbij vertelde mijn huisarts dat vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest vaker last hebben van hun baarmoeder bij een spiraal, omdat deze niks gewend is. Om te kijken of ik goed zou reageren op dit anticonceptiemiddel, heb ik eerst drie maanden progesteron geslikt. Dit lijkt op de werking van Implanon en mijn lichaam reageerde hier goed op. Ik werd niet ongesteld en zette daarom het plan van een implantatiestaafje door. Hierna werd ik twee jaar lang ook niet ongesteld, maar nu merk ik dat ik eens in de drie maanden wel eens ongesteld ben. Dat is wel een nadeel, ik weet niet wanneer het komt.”

“Ik vond het eigenlijk wel een fijn idee om niks in mijn baarmoeder te hebben”

“Het staafje wordt geplaatst met een naald, onder plaatselijke verdoving. Hierna moet je 24 uur lang met drukverband lopen en ben je voor drie jaar beschermd. Na deze drie jaar wordt het staafje weer verwijderd en kan er meteen een nieuwe worden geplaatst. Ik heb wel eens gehoord dat het soms lastig is om het staafje te verwijderen en dat hij onderhuids kan verplaatsen, gelukkig heb ik daar geen last van. Het implantatiestaafje is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel met een kans van 0,05% op ongewenste zwangerschap. Volgens de bijsluiter zit er 68mg etonogestrel in de Implanon. Ik ben dus erg tevreden over het implantatiestaafje en raad het andere vrouwen zeker aan!”

Extra beschermd

Naast dat veel vrouwen steeds meer twijfelen over de pil en de bijwerkingen hiervan, zijn er ook vrouwen die naast de pil altijd een condoom gebruiken. Simpelweg omdat het extra veilig is en je bepaalde ziektes voorkomt. Ook zijn er vrouwen die in een relatie nog steeds gebruik maken van een condoom. Hier zijn verschillende redenen voor. Wij spraken een vrouw die naast de anticonceptiepil gebruik maakt van een condoom. Ze vertelt ons de reden voor haar keuze en haar ervaringen.

Het condoom

“Ik gebruik de anticonceptiepil, maar daarnaast ook nog een condoom. De reden hiervoor is de angst voor de gevolgen wanneer ik dit anticonceptiemiddel niet gebruik, zoals SOA’s en zwangerschap. Ik heb een vriend en hij is het hier mee eens, we vinden het fijn dat we ons geen zorgen hoeven te maken over eventuele gevolgen. Daarnaast hebben we de ruimte om te experimenteren met verschillende soorten condooms. Daarbij hebben we ook geen last van gedoe na de seks en kunnen we rustig in slaap vallen. Wel is een nadeel dat je een kleine onderbreking hebt in ’the heat of the moment’. Hierdoor zullen veel mensen niet voor een condoom kiezen, maar ik vind het een kwestie van seconden en met een beetje creativiteit heb je helemaal geen vervelende onderbrekingen.”

“De verschillende soorten condooms geven juist de mogelijkheid om meer gevoel of andere soorten gevoel te creëren.”

“Vele vragen zich misschien af of het niet anders ‘voelt’, maar tegenwoordig zijn de condooms zo dun, dat je daar helemaal geen last van hebt. Sterker nog, de verschillende soorten condooms geven juist de mogelijkheid om meer gevoel of andere soorten gevoel te creëren. Zoals ik al aangaf vind ik het juist fijn om te experimenteren met verschillende soorten, waarbij het gevoel dus zelfs beter is. Dit is waarom ik het niet erg vind om het mét condoom te doen en zou het andere vrouwen daarom ook zeker aanraden. Het geeft zowel jou als je partner veel rust. Wees gewoon creatief, dan heb je geen last van vervelende onderbrekingen.”

Lees ook:

Deze seks standjes helpen jou stress te verminderen