Heb jij de laatst een sollicitatiegesprek gehad en ging hij voor jou gevoel eigenlijk best wel heel erg goed? Jouw CV zag er tiptop uit, je had je goed ingelezen over het bedrijf en had een lijstje met goede vragen opgesteld. Toch ontvang je na een tijdje een bericht met daarin de mededeling dat je het helaas niet bent geworden. Als je geluk hebt zit hier nog een reden bij, maar 9 van de 10 keer doen ze niet eens de moeite. Het zou hieraan kunnen liggen.

solicitatiegresprek reden afwijzing femfem

Ze hebben iets gehoord

Het kan voor komen dat er tijdens jouw vorige baan iets is voorgevallen, wat niet door de beugel kon. Deze gebeurtenis kan als een lopend vuurtje rond zijn gegaan door een bepaalde bedrijfstak. Ook kan het voorkomen dat iemand in het bedrijf jou via via kent en bepaalde verhalen verspreid. Tot slot kan er ook een leugen verspreid worden, iets wat totaal niet klopt.

Je was afgeleid

Tijdens het gesprek luisterde je wel, maar was zo nu en dan afgeleid. Je zag bepaald de dingen op de gang, buiten of in de kamer zelf gebeuren die op dat moment interessant leken. Tijdens een sollicitatiegesprek is het juist belangrijk dat je goed luistert naar de ander en de persoon veel aankijkt. Hierdoor heeft de ander het gevoel dat het je interesseert wat hij vertelt.

Je hebt te veel ervaring

Bestaat er blijkbaar zoiets als te veel ervaring hebben. Het kan voorkomen dat je meer ervaring hebt dan de eigenaar van een bedrijf, dit kan zowel voor als tegen je werken. Ze kunnen je zien als de redder in nood of als een bedreiging.

Je was te laat

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik bijna overal te laat kom. Vrienden vertellen mij een andere tijd, zodat ik wél op tijd ben. Toch kom ik bij belangrijke dingen te vroeg of stipt op tijd. Je kunt het simpelweg niet maken om bij belangrijke dingen in het leven te laat te komen. Houd rekening met een vertraging in het verkeer of met het openbaar vervoer, ga gewoon iets eerder weg dan normaal.

Je lette niet op details

Je bent zenuwachtig, logisch. Toch is het belangrijk deze zenuwen een beetje te onderdrukken, het kan er namelijk voor zorgen dat je de baan niet krijgt. Wanneer je zenuwachtig bent, kan het sneller voorkomen dat je niet op bepaalde details let. Details zoals de naam van de persoon waar je tegen praat. Laura is namelijk niet ineens Lauren geworden als je zenuwachtig bent. Dit kan irritaties opwekken en ervoor zorgen dat je de baan helaas niet krijgt.

Je ging net een stapje te ver

Tijdens sommige sollicitatiegesprekken klikt het zo goed tussen twee mensen, dat het bijna niet anders kan dat je wordt aangenomen. Jullie hebben dezelfde humor en praten naast de baan ook over andere dingen. Let er in dit geval wel op dat je niet te ver gaat, je kunt grapjes maken tijdens een sollicitatiegesprek maar blijf wel nadenken. Grapjes over jouw vorige baan of over het bedrijf waar je een gesprek hebt, kunnen soms wat zwaar vallen.

Ze hebben je online gevonden

Wanneer je een sollicitatie hebt, wordt je vaak voor of na dit gesprek online opgezocht. Online is namelijk heel veel informatie te vinden, online toon jij je ware aard. Door bepaalde foto’s, reacties of zelfs door jouw ‘vrienden’ op sociale media kan je afgekeurd worden. Let daarom goed op wat je online post en wat je openbaar zet.

Je had niet de juiste outfit aan

Hoewel we soms uren voor de kast kunnen staan voordat we naar een sollicitatie gaan, kan het uiteindelijk nog steeds voorkomen dat je niet juist gekleed was. Bij sommige bedrijven hangt bijvoorbeeld een erg informele sfeer en wanneer jij dan in een mantelpak aankomt, tja dan pas je er niet helemaal bij. Of andersom: je komt aan in een broek met scheuren en een oversized trui en de sfeer is juist erg formeel. Foutje…

Je e-mailadres was niet erg proffesioneel

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het kan daadwerkelijk banen kosten. Wanneer jij na het sollicitatiegesprek nog een mailtje verstuurd met het email adres jouwnaam_gekoppaarden@gmail.com, ja beetje vreemd wanneer je 30 bent toch? Zorg er daarom voor dat je een professioneel e-mailadres hebt.

Lees ook:

Deze vragen stel jij tijdens een sollicitatiegesprek