Werk is een groot deel van je leven. Vele van ons besteden minstens 8 uur op een dag aan hun werk en dat is 1/3e van je dag. Zorg er dus voor dat je tijdens die uren iets doet wat je leuk vindt of in elk geval dat je iets doet wat kan leiden tot een baan je die leuk vindt. Natuurlijk is de ene dag op je werk leuker dan de andere maar over het algemeen moet je toch een voldaan gevoel hebben als je klaar bent met je werk. Er zijn veel factoren die invloed hebben over hoe leuk we onze baan nu vinden: onze collega’s, het salaris, de werksituatie, de werktijden en natuurlijk het werk zelf.

Besef jij jezelf dat je niet helemaal gelukkig wordt van het werk dat je nu doet? Bedenk jezelf dan tijdens het zoeken naar een nieuwe baan dat al deze factoren ontzettend belangrijk zijn voor jouw algehele gevoel over het werk dat je doet. Maak hierbij voor jezelf een rangorde van de dingen die voor jou het allerbelangrijkst zijn in een baan. Om een baan te vinden die echt bij je past zijn er 3 dingen die je sowieso kan doen. Let’s go dus.

1. Weet waar jouw kwaliteiten liggen

Bedenk jezelf waar je goed in bent. Het kan soms moeilijk zijn om dit voor jezelf te bepalen. In dat geval kan je collega’s raadplegen: waarin vinden zij dat jij uitblinkt? Zijn dit ook de werkzaamheden die je wil doen? Zorg ervoor dat, mocht dit het geval zijn, je deze kwaliteiten zeker terug laat komen op je cv en op je LinkedIn profiel. Nieuwe werkgevers zullen hier naar kijken en tevens naar vragen bij een sollicitatiegesprek.

baan-bij-je-past-femfem

2. Zoek uit wat je belangrijk vindt in een baan

Zorg ervoor dat jouw toekomstige werkgever weet wat jij belangrijk vindt in je nieuwe baan. Vertel hem dit bij een sollicitatie gesprek. Zo voorkom je dat er andere verwachtingen van elkaar zijn en kan hij eventueel vertellen of jouw waarden ook terugkomen bij het bedrijf of dat het er juist totaal anders aan toe gaat. Hierin geldt zeker: eerlijkheid over wat jij belangrijk vindt duurt het langst.

Zijn het voor jou de werktijden die het belangrijkst zijn? Zorg dan dat je deze duidelijk in beeld hebt nadat je een sollicitatie gesprek hebt gehad. Zijn het voor jou juist de collega’s met wie je werkt? Ga dan eens kijken op de Facebook groepen van het bedrijf of in de Company Pages op LinkedIn. Echter moeten we hier wel bij vermelden dat jezelf ook niet té veel blind moet staren op de indruk die je online krijgt van de mensen in het bedrijf: sommige mensen kunnen in het echte leven anders zijn dan online. Toch krijg je op deze manier wel in bepaalde mate een beeld van je toekomstige collega’s en kun je inschatten of jij je in het bedrijf op je gemak zou voelen.

3. Zorg dat je blijft leren

Lang stilstaan is achteruit gaan. De wereld om ons heen blijft veranderen en dat zie je ook terug in (bijna) elk werkgebied. De technologie verandert, wetgeving verandert, media verandert. Al deze dingen kunnen invloed hebben op onze werkzaamheden en daarom is het van belang om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. Kijk ook wat jij met die ontwikkelingen kan in jouw werk. Zo blijft het werk niet alleen voor jezelf uitdagend, omdat je blijft vernieuwen, maar blijf jij ook interessant voor potentiële nieuwe werkgevers. Ben jij benieuwd of er een training is die bij jou vakgebied past? Via LinkedIn Learning heb je keuze uit ruim 5.000 trainingen die door experts in uiteenlopende vakgebieden worden gegeven. Deze kun je gewoon online volgen op het moment dat het jou uitkomt. Vaak worden er ook in het bedrijf waar je werkt cursussen gegeven. Laat je werkgever weten dat je openstaat voor scholing: zo vind jij misschien weer een uitdaging in je huidige werk.

Lees ook:

Deze lichaamshoudingen zorgen voor een goede eerste indruk.