Je kent het wel, midden in de nacht wordt je opeens wakker en kom je niet meer in slaap. Dat plafond staren gaat al gauw vervelen. In slaap komen is vaak maar half het werk, ook echt in slaap blijven blijkt vaak ook nog een hele opgave. Als je alles hebt geprobeerd, van schaapjes tellen tot ademhalingsoefeningen, begint het frustrerend te worden. Neem nog niet de toevlucht tot een slaappil, wij geven je hier andere strategieën om op een natuurlijke manier een goede nachtrust te pakken.

Betere nachtrust FEM FEM

Stap uit bed

Je brein maakt een connectie met je bed en wat je daar doet. Als je dus wakker bent en je gaat naar het plafond staren of op je telefoon, raken je hersenen in de war. Moet je daar nu slapen of niet? Door uit bed te stappen en een tijdschriftje te lezen of iets anders relaxend, wort je op een gegeven moment weer slaperig en kun je weer je bed in stappen. Zo weten je hersenen dat jouw bed is om in te slapen en stelt het zich hierop in.

Geen schermen

We doen het allemaal: door je telefoon scrollen tot je in slaap valt. Dit is echter een grote no-no als je een goede nachtrust wilt hebben. Geef je ogen een break van elk scherm, minstens een uur voor je bedtijd. De content op je telefoon of je laptop is prikkelend en maakt je onrustig waardoor je niet goed slaapt. Ook het licht wat je schermen afgeven zorgt ervoor dat je hersenen niet merken dat het bedtijd is, waardoor je lichter slaapt.

Een verzwaringsdeken

Een slimme tip waar je misschien nog nooit van gehoord hebt, is een verzwaringsdeken. Deze deken is een stuk zwaarder dan je normale dekbed, en pas je aan op je eigen lichaamsgewicht. Uit eigen ervaring na het testen van een verzwaringsdeken van Calmzy weten wij bij FEM FEM dat weighted blakers een fijne oplossing zijn wanneer je een slechte slaper bent. Een verzwaarde deken kan helpen wanneer je slecht in slaapt komt, moeilijk doorslaapt of veel piekert. Het gewicht van de deken geeft een gelijkmatige druk op het lichaam, ook wel Diepe Druk Stimulatie (ook wel Deep Pressure Stimulation), wat een beschermd gevoel geeft. Het kalmerende effect helpt bij aanmaak van gelukshormonen en het afnemen van angst en stresshormonen. Door het gewicht ga je minder woelen en slaap je dieper en rustiger. Kortom: hetzelfde effect als een stevige knuffel dus!

superior-soft-hoes-charcoal
verzwaringsdeken-bundel-superior-soft-8kg

Vast ritme

Zorg dat je elke dag op dezelfde tijd opstaat, het liefst ook in het weekend. Hierdoor krijgt je lichaam een biologische klok en weten je hersenen wanneer je alert moet zijn en wanneer je moet slapen. Een vast ritme is eigenlijk een kwestie van hersentraining.

Geen stress

Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan maar je stresslevel is cruciaal voor je nachtrust. Zorgen, malende gedachten en to-do lijstjes sluipen in je gedachten en zorgen ervoor dat je wakker wordt. Neem geen alcoholisch slaapmutsje om de stress van je af te zetten, dit moet je lichaam allemaal weer verwerken en dat helpt je niet in een diepe slaap. Doe liever yoga of meditatie voor je naar bed gaat. Probeer het in je avondroutine te verwerken zodat het een gewoonte wordt.

Respecteer de grenzen van je bed

Zoals we al eerder noemden maakt je brein een connectie tussen je bed en wat je daar doet. Respecteer de grenzen van je bed en reserveer het alleen voor slapen en sex. Werken, social media checken, emails beantwoorden en eten in bed zijn verboden terrein en kun je echt beter ergens anders doen.

Bodyscan

Als je al deze tips hebt geprobeerd en je kunt nog steeds niet slapen, dan kun je met deze truck niet de mist in gaan. Ga op je rug in bed liggen met je armen naast je, je handpalmen omhoog en je voeten uit elkaar. Adem heel diep in en uit en doe een bodyscan. Daarmee ontspan je elke spier in je lichaam, van het topje van je hoofd tot de punten van je tenen. Wedden dat je halverwege weer in slaap valt?

Daglicht

In de ochtend direct wat zonnestralen opvangen, geeft je humeur en jouw energieniveau meteen een boost voor de rest van de dag. Gordijnen open, dus! Toch zijn die zonnestralen soms ver te zoeken in de winter. Lichttherapie kan hierbij helpen. Met de Propeaq lichtbril kun je makkelijk een dag- en nachtritme creëren. Zo zet je 30 minuten na opstaan de bril met blauw LED licht aan, om wakker te worden en winterblues te bestrijden. Vlak voor het slapengaan kies je juist voor het oranje filter van de bril (de bril heeft verwisselbare glazen), die blauw licht en omgevingslicht filtert. Zo weet je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Handig!

Gezond eten

Door gezond te eten krijg je meer energie én zul je beter slapen. Ongezond eten vreet juist energie en hier word je vervolgens duf van. En als je dan naast gezond(er) eten ook regelmatig nog wat lichaamsbeweging pakt, weet je zeker dat vermoeidheid veel minder kans maakt. Yes!

Lees ook: Dit is de invloed van je cyclus op je snackgedrag