Vele mensen met bindingsangst vinden het moeilijk om close met iemand te worden. Het aangaan van een relatie met bindingsangst is daarom al een erg grote stap. Toch komt het nog regelmatig voor dat je in een relatie ook nog veel last kunt hebben van deze angst. Maar hoe weet je nou precies of jij hier last van hebt en nog belangrijker: wat kun je hieraan doen? Op deze twee vragen willen wij jou graag antwoord geven.

bindingsangst femfem

Herken jij jezelf?

Voel je je een beetje ongemakkelijk en niet jezelf als je steeds dichterbij iemand komt, zowel lichamelijk als emotioneel? Heb jij in jouw relatie redelijk vaak last van negativiteit en ben je minder tevreden? Vind je het lastig om veel dingen over jezelf te vertellen, jezelf open te stellen? Ben je bang gekwetst of verlaten te worden? Wanneer je jezelf hierin herkent dan is het voor 99% zeker dat jij last hebt van bindingsangst. We hebben het wel over extreme vormen hiervan, want iedereen is wel eens bang verlaten te worden of zenuwachtig wanneer jullie intiem worden. Het gaat over uiterste gevallen, waarin je het liefst zou wegrennen.

Hoe ontstaat bindingsangst?

De meeste mensen die last hebben van bindingsangst hebben in hun jeugd of tienerjaren een “schade” opgelopen. Een schade die ze nooit goed hebben verwerkt of iets wat hen altijd bij is gebleven. Er zijn dus heel veel verschillende oorzaken die leiden tot deze angst. Het kan gaan om te weinig liefde thuis, pestgedrag op school, het verliezen van een dierbare, een slecht voorbeeld hebben of je bent vroeger heel erg gekwetst. Je krijgt door deze verschillende gebeurtenissen het gevoel dat jij het niet waard bent om geliefd te zijn. Dit kan invloed hebben op relaties, maar ook op andere gevoelens en bepaald gedrag.

Makkelijk oplosbaar

De universiteit van Edinburgh heeft onderzoek gedaan naar het effect van positieve ervaringen in een relatie op de relatiekwaliteiten en de ‘zelfonthulling’ van personen met bindingsangst. Het onderzoek geeft aan dat je ook mét bindingsangst aan je relatie kan werken en dat hoeft niet eens moeilijk te zijn. Met redelijk makkelijke technieken kun dus ook jij ervoor zorgen dat je op zowel korte – als lange termijn positieve effecten ervaart op relatiegebied. Onderzoekers gaven de volgende tips:

Denk aan jullie liefde

Denk aan de leukste dingen van jullie relatie. Wat is het leukste wat jullie ooit samen hebben gedaan, wat is het liefste wat hij ooit voor jou heeft gedaan en op welk moment besefte jij dat dit ware liefde was? Denk aan positieve dingen in jullie relatie, dit stimuleert jullie band.

Wees positief

Wanneer jij je positief opstelt tegenover je partner, voelen jullie je fijn samen. Je creëert een positieve sfeer en dat zorgt ervoor dat jullie een veilige omgeving kunnen opbouwen. Deze omgeving zorgt ervoor dat je over meer durft te praten en dichterbij elkaar kunt komen.

Communiceer en handel

Houdt een goed gesprek over persoonlijke informatie en gevoelens en doe daarna iets leuks samen. Met iets leuks bedoelen we geen Netflix& Chill, maar daadwerkelijk iets leuk. Iets waardoor jullie band nog meer zal groeien en door het gesprek en de activiteit worden jullie intiemer.

Lees ook:

Angsten overwinnen: zo ga je ermee om