Net voordat je een nipje van je net ingeschonken glas Merlot drinkt, bedenk je je dat je je eigenlijk had voorgenomen om een tijdje niet meer te drinken. Ach, eentje kan geen kwaad. Maar vervolgens zit je de volgende dag weer aan de wijn, want het voornemen was toch al mislukt. Ons brein kan erg overtuigend zijn wanneer we iets willen. Met deze tips kun jij je brein voor de gek houden om wél die gezonde keuze te maken.

gezonde-keuzes-brein-femfem

Foto: @alexisren

Oefen

Heb jij een verjaardag op de planning staan en weet je van jezelf dat je je gaat overeten? Oefen het dan van te voren. Dit klinkt misschien heel gek, maar wanneer jij van te voren hebt ‘geoefend’ op het eten op deze verjaardag, kan je jezelf er beter van weerhouden. Maak je in je hoofd een verbeelding van deze avond en stel je voor hoe jij sommige hapjes overslaat, slokjes water neemt tussen je wijntje en ‘nee’ zegt tegen die bittergarnituur.

Grote schoonmaak

Ga eens door je keuken heen. Waarschijnlijk heb je heel veel ongezonde snacks die gemakkelijk te vervangen zijn voor een gezondere variant. Je brein zegt je dat je een hele grote behoefte hebt aan chocola, maar 9 van de 10 keer heb je niet eens honger. Wanneer je het niet in huis hebt, kun je dus ook niet in de verleiding komen om een hele reep naar binnen te werken. Na een tijdje raak je hier aan gewend en zul je merken dat je brein niet meer zo vaak schreeuwt om chocola. Naast je huis een grote schoonmaak te geven, kun je ook je lichaam een schoonmaak geven met deze super simpele detox.

Don’t face it

Het is gemakkelijk om je huis te ontdoen van ongezonde dingen, maar wat doe je als je ergens anders bent? Het is het makkelijkst om het ongezonde eten letterlijk de rug toe te keren. Door het niet in je gezichtsveld te hebben, zul je ook minder snel in de verleiding komen om er iets van te pakken. Focus je op andere zaken, zoals het gesprek met je buurvrouw.

Face it

Lekker omslachtig, eerst moeten we het ontwijken en nu weer onder ogen komen. Nee, op een feestje of een event kun je het beste je rug keren naar de ongezonde hapjes tafel. Maar wanneer je aan tafel zit, is het juist belangrijk dat je aandacht aan je eten besteedt. Wanneer jij eet en op je telefoon of voor de televisie zit, eet je onbewust veel meer, omdat je het niet door hebt. Ook kun je je brein voor de gek houden door te eten van een kleiner bord. Het lijkt namelijk alsof je bord helemaal vol ligt, terwijl het op een groter bord wel meevalt. Wanneer je bord er helemaal vol uitziet, zul je ook eerder vol zitten.

Foto: Pontus Ohlsson via Unsplash
Foto: Pontus Ohlsson via Unsplash

Spreek het uit

Vertel anderen dat je van plan bent om veel gezonder te gaan eten. Door het aan andere te vertellen, zal je motivatie groter zijn dan wanneer jij de enige bent die het weet. Zij helpen je hier namelijk aan herinneren en je wilt je graag bewijzen aan anderen dat je het ook daadwerkelijk kunt volhouden.

Denk jezelf slanker

Beeld je eens in hoe je eruit zou zien als je je ideale gewicht hebt bereikt. Hoe zou je je voelen, hoe zou je bewegen en wat zou je dragen? Door dit voor te stellen, dwing je jouw brein om naar dit ideaalbeeld toe te werken. Door jezelf op jouw ideale gewicht voor te stellen, zul je merken dat het gemakkelijk zal zijn om ook de keuzes te maken die passen bij dit ideale gewicht.

Wees niet te streng

Wanneer jij jezelf van alles gaat verbieden, gaat je brein hier alleen maar meer naar snakken. Niet doen dus. Wanneer jij die chocoladereep echt niet uit je hoofd kunt zetten, moet je gewoon een stukje nemen. Gun jezelf deze verwennerij, maar probeer de hoeveelheid wel te beperken. Door jezelf niet alles te ontzeggen, zal het uiteindelijk gemakkelijker zijn om je gezonde eetpatroon vol te houden. De volgende dag laat je gewoon even extra goed op.

Lees ook:

Goede voornemens? Zo wordt je écht fit in 2018.