Vele van ons kennen de bekende bloemkool rijst: de ideale vervanger voor normale rijst. Daarnaast kun je ook gemakkelijk van bloemkool een pizzabodem maken. Misschien komt jullie, net zoals ons, de bloemkool lucht inmiddels de neus uit. Daarom hebben we een lekker alternatief: broccoli rijst. Broccoli is niet alleen de perfecte vervanger voor rijst en aardappelen, maar ook ideaal om sauzen mee te verdikken in plaats van met maïzena. Broccoli is lekker en heel gezond. De groente zit boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en bio actieve stoffen. Zo bevat broccoli heel veel van de benodigde vitaminen. Broccoli is tevens rijk aan kalium, een mineraal dat we nodig hebben voor het reguleren van onze bloeddruk.

Broccoli rijst met gegrilde pompoen, kastanjechampignons en fetakaas

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 gram pompoen
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zeezout
  • 500 gram broccoli
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gram fetakaas

broccoli-rijst-femfem

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de pompoen grondig en hak deze in grove stukken. Leg de pompoenstukken in een bak en voeg hier olijfolie, cayennepeper, paprikapoeder en zeezout aan toe. Meng het geheel goed door elkaar. Bak gedurende 25-30 minuten de pompoen in de voorverwarmende oven. Controleer tijdig en draai de pompoenblokjes regelmatig om. Controleer na 25 minuten met een vork of de pompoenblokjes zacht zijn. Laat daarna de pompoen afkoelen.
  2. Was ondertussen de broccoli grondig onder de kraan, snijd als eerst de stronk eraf. Snijd vervolgens de broccoli in roosjes. Snijd de broccoli roosjes en droog deze goed. Als de broccoli droog is, kun je met een staafmixer of een keukenmachine de broccoli roosjes in stukken malen. Maal de broccoli roosjes net zolang totdat het op rijst lijkt. Pas op dat je het niet te lang maalt anders heb je straks een broccoli puree! Plaats vervolgens de broccoli rijst in een stoompan en kook gedurende 5 minuten.
  3. Snijd alvast de kastanjechampignons in partjes, snipper de ui en pers de tenen knoflook uit. Verhit een eetlepel olijfolie in een wok pan op middelhoog vuur. Wanneer de pan heet genoeg is, voeg je de rode ui en de tenen knoflook toe. Wanneer deze bruin worden, voeg je de broccoli rijst toe. Laat deze gedurende 3-5 minuten meebakken. Voeg vervolgens de pompoenstukjes toe en laat het geheel nog enkele minuten door pruttelen op middelhoog vuur.
  4. Serveer de broccoli rijst op twee borden. Verkruimel de fetakaas over de twee borden en breng op smaak met peper en zout. Smakelijk!

Voor meer lekkere, gezonde, recepten lees je hier verder.