Er wordt vaak gezegd dat mannen jagers zijn. De jacht is is dan ontzettend leuk voor ze maar wanneer ze eenmaal hun prooi hebben weten te vangen, is de lol er echter al snel van af. Toch geldt dit zeker niet alleen voor mannen. Veel vrouwen vinden het proces van flirten, versieren en daten ook veel leuker en uitdagender dan het daadwerkelijk hebben van een relatie. Nadat duidelijk is dat we gevangen kunnen worden, gaan we dus het liefst weer opzoek naar een nieuwe jager. Waar dat door komt? Dat leggen we je uit.

datefase relatie FEM FEM

1. Je wil de constante “high” ervaren

In de eerste fases wanneer je voor iemand valt, dan laten je hersenen bepaalde hormonen vrij, waaronder dopamine, adrenaline, epinefrine en norepinefrine. Dit zijn allemaal natuurlijke hormonen die zorgen voor een bepaalde euforie en geluk. Deze hormonen verwarren we soms met authentieke gevoelens en connecties. Wanneer de “high” overgaat, dan zijn veel mensen geneigd om de relatie ook te laten varen omdat we dan weer in die “high” fase willen komen.

2. We denken te vaak dat liefde ‘net als in de film’ is

We leren van jongs af aan al dat een stel obstakels moet overwinnen om bij elkaar te kunnen zijn. Opvoeding, maar ook films zijn hier een belangrijke oorzaak van. In de meeste films is er een gelijksoortig scenario, met een happy end. Door het romantiseren van een relatie valt dit voor veel mensen vaak tegen wanneer ze echt gaan daten. Als ons dan dingen gaan opvallen aan iemand die niet helemaal zijn ‘zoals in de film’, geven we al snel op om te blijven zoeken naar iemand die beter past in dat plaatje.

3. We zien de waarde niet altijd van de diepere connectie

Hoewel het normaal is dat je na een tijdje weer om je heen gaat kijken, is dit iets waar slechts heel weinig mensen het over hebben. Na de honeymoon fase is het heel normaal dat de seks wat minder is en dat je jouw partner af en toe niet kan uitstaan. In plaats van je partner beter te leren kennen, idealiseren de meeste mensen hun eerste maanden. Dit zien zij als het ideaal en vergeten dat je elkaar nu beter kent en dat die zelfde spanning bij iedere partner langzaam minder wordt.

4. Nieuwe relaties geven ons een bepaalde bevestiging

In plaats van te focussen op het bouwen van een langdurige relatie, gebruiken mensen vaak kortstondige relaties om hun onvervulde emotionele behoeften te compenseren. Ze willen niet expliciet die persoon, maar ze zijn wel opzoek naar aandacht, genegenheid, validatie en voldoening. Uiteindelijk komen ze tot de realisatie dat deze zaken niet bereikt kunnen worden door deze kortstondige relaties, met deze personen. Deze kwaliteit zul je eerst bij jezelf moeten vinden, voordat je ze met iemand anders kunt delen.

5. Monogamie is niet voor iedereen weggelegd

Er is een verschil tussen het constant opzoek gaan naar nieuwe relaties voor de verkeerde redenen en het opzoek zijn naar simpelweg seksuele intimiteit met meer dan één persoon. Hoewel monogamie werkt voor de meesten, is het niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Dit is verder ook geen enkel probleem, zolang je hier eerlijk over bent tegenover de personen waar je mee afspreekt, date of het bed deelt.

Wat ‘de liefde’ nou eigenlijk is lees je hier.