We hebben ontzettend veel verwachtingen. Wanneer onze Iphone een update nodig heeft, verwachten we dat dit binnen een uur gedaan is. Wanneer we geld overboeken van onze spaarrekening naar onze lopende rekening (hetgeen we over het algemeen allemaal ietwat te vaak moeten doen) verwachten we dat het binnen een minuut gefixed is. Vragen we extra MB’s aan bij onze provider, dan moeten we binnen enkele seconden weer lekker kunnen Instagrammen. Als we online shoppen moet het de volgende dag in huis zijn en wanneer we lunch bestellen, moet het binnen een half uur geleverd zijn. Is dat niet het geval, dan zoeken we de volgende keer een andere partij. We zijn namelijk gewend om snel, sneller, snelst geholpen te worden. We zijn eraan gewend geraakt en wanneer dat niet zo gaat dan zijn we teleurgesteld en bedenken we ons de volgende keer wel, wanneer we van die dienst gebruik willen maken.

Jezelf tekort doen tijdens het daten FEM FEM

Verboden voor mensen met verwachtingen

Gek genoeg lijkt er één ding te zijn waarvan we niks verwachten of mogen verwachten. Daten anno 2017 lijkt een enorme regel met zich mee te brengen: verboden voor mensen met verwachtingen. Het is één van de weinige dingen waarbij we ons van te voren al voornemen er niks van te verwachten. Als mensen ernaar vragen zeggen we simpelweg “Ik heb geen idee waar het naar toe gaat”. Of “Ik verwacht er maar niks van, dan kan het ook niet tegenvallen”.

We geven en we nemen

In mijn ogen doen we onszelf hiermee vaak tekort. Waarom zouden we ontzettend veel effort steken in iets om er vervolgens niks van te mogen verwachten? We vertellen onszelf dat we te opdringerig zijn wanneer we iets verwachten. Wanneer jij het leuk met iemand hebt, jij jezelf emotioneel en lichamelijk aan iemand blootgeeft en oprecht energie in iemand stopt, is het helemaal niet gek dat je iets van iemand verwacht. In zo’n beetje alles wat we doen zien we een wisselwerking: we geven en we nemen. We verwachten dit dan ook van anderen. We betalen en we kopen, we ontvangen een compliment en we danken. Totdat het om daten gaat. Dan geven we, zonder iets terug te verwachten.

De schijn die we onszelf voorhouden

Maar het meest vreemde aan het hele daten zonder verwachtingen is in mijn ogen de schijn die we onszelf voorhouden. Zodra we een bestelling plaatsen bij een food-delivery app verwachten we dat onze pizza binnen een uur op ons bord ligt. Komt die niet, dan mag de hele wijk weten dat je pizza had besteld en dat deze niet is gekomen. Verwachten we daarentegen binnen een week minstens een appje na onze 5e date met mister almost right, stoppen we dat ver weg. Niemand mag weten dat je dat verwachtte en je houdt jezelf ook voor dat je dat niet (mocht) verwachten. Dit terwijl je eigenlijk minstens drie keer per dag je telefoon checkt om te kijken of je écht nog steeds niks van hem hebt gehoord.

Spreek je verwachtingen uit

We doen onszelf hiermee tekort. Wanneer je iets van hem verwacht: zeg het hem dan. Vertel hem dat je het leuk vindt om iets van hem te horen en dat je benieuwd bent hoe hij denkt over jullie verhouding. Elke man die geïnteresseerd is in jou, is namelijk ook benieuwd hoe jij over hem denkt. Het hele geen-verwachtingen-tonen-spel werkt namelijk van twee kanten zo. Niemand zegt iets en jullie hopen op een sein van bovenaf dat verheldert wat er nu daadwerkelijk gaande is. Vraag hem dus of hij nog met anderen is als dit is wat je wilt weten. Vraag hem of hij het leuk vindt en wat hij ervan verwacht. Net zoals je aan de pizzakoerier zou vragen wat er aan de hand is wanneer je na een uur je pizza nog steeds niet hebt gekregen. Je zou namelijk geen pizza hebben besteld als je geen pizza had verwacht. Of er geen zin in had.

Waarom onze generatie geen relatie wil? Dat lees je hier