Al eerder schreven wij een artikel over freelancen, met de vraag of dit dé vorm van werken in de toekomst wordt. Maar wanneer we eens goed gaan nadenken, zou het zomaar zo kunnen zijn dat het worden van een digital nomad dé vorm van werken wordt. Wij zijn namelijk de generatie die veel op reis gaat en steeds meer van de wereld wilt ontdekken. Twijfel jij over het worden van een digital nomad of ben je benieuwd geworden? Wij vertellen jou alle ins en outs van werken en reizen als een digital nomad.

digital-nomad-femfem

Regen of zonnestralen?

Door weer en wind op je fietsje naar kantoor, om daar vervolgens van 9 tot 5 achter je laptop te tikken. Of wakker worden met de geluiden van de zee op de achtergrond, een heerlijke Açaí Bowl halen bij een cafeetje om de hoek en daarna de dag rustig aan beginnen met werken in de zon. Ik geloof dat ik daar niet zo lang over na hoef te denken. Wanneer je leeft als een digital nomad kun je dit iedere dag ervaren. Maar wat kun je nou precies verwachten van het zijn van een digital nomand?

Een goed begin is het halve werk

Wanneer je zeker weet dat je het avontuur aan wilt gaan en ben je bereik om (bijna) alles in Nederland alles op te geven. Dan is het belangrijk dat je goed weet waar je aan begint, een goed begin is namelijk het halve werk. Er zijn namelijk best veel dingen die je zomaar vergeet af te sluiten wanneer je vertrekt. Denk bijvoorbeeld ook aan het opzeggen van verschillende abonnementen en verzekeringen. Niet te vergeten: wie gaat er zorgen voor jouw huisdier wanneer jij pleite bent? Zorg voor extra spullen die je misschien niet in het buitenland verkrijgbaar zijn, zoals extra opladers van je laptop. Niet geheel onbelangrijk zijn ook de dingen die je moet hebben of doen voordat je vertrekt. Zoals bepaalde inentingen, visums en andere belangrijke dingen. Check alles goed van te voren!

“Samen”werken

Als jij lekker bent gesetteld op een plekje ergens in de wereld, kunnen wij ons best voorstellen dat het best lastig is om daadwerkelijk aan het werk te gaan. Ook kan het voorkomen dat je je soms een beetje alleen voelt, je mist de collega’s om je heen. Dit is geen reden om je ervan te weerhouden om digital normad te worden. Er zijn namelijk bijna overal op de wereld bepaalde ruimtes gecreëerd waar jij samen met vele andere reizigers kunt werken. Online is er van alles te vinden en er zijn zelf bepaalde apps die jou helpen bij het vinden van de perfecte werkruimte. Een app die jou kan helpen is “WHA- by Work Hard Anywhere”. Hierop vind je een kaart waar je alle coworking ruimtes in de buurt ziet. Per ruimte wordt er aangegeven van welke kwaliteit de WiFi, het eten en parken zijn. Ook worden de prijzen en het aantal stopcontacten aangegeven in deze handige app.

Maar waar ga je wonen?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen in welk land of in welk werelddeel je wilt gaan wonen. Een verblijfplaats vinden als digital nomad is nog niet eens zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Verblijven in hotels gaat je niet in de koude kleren zitten en een echt appartement huren of zelfs kopen is weer zo definitief, het is juist fijn om nergens aan vast te zitten. Bovendien is er één ding heel belangrijk en dat is goedwerkende WiFi. Gelukkig is daar het internet, want daar staan goede website om een verblijfplaats te vinden zoals roam. Hier kunt je ‘flexibel’ wonen, het is namelijk mogelijk om te huren per week of maand.

Touwtjes in- of uit handen?

Ben jij een persoon die het liefst alles zelf uitzoekt en van dag tot dag leeft? Dan is het leven als digital nomad echt voor jou weggelegd. Maar heb jij toch liever iets wat in één keer tot in de puntjes is geregeld? Bereid dan alles voor tot in de puntjes, je hebt de touwtjes zelf in handen. Ook kun je deze touwtjes aan iemand anders overlaten en kiezen voor een pakket die voorzien is van alles. Bij een bedrijf zoals The Remote Experience krijg je een pakket met vluchten, werkruimtes, verblijfplaatsen, een zorgverzekering en toegang tot evenementen om de cultuur te ervaren. Kies voor hetgeen wat jij het prettigst vindt, want dat is het leuke aan deze manier van werken: het is voor iedereen toegankelijk.

digital nomand fem fem

Foto: Luke Dahlgren via Unsplash

Lees ook:

Droom jij erover om als solovrouw de wereld rond te reizen? Dit is je guideline