Trends en ontwikkelingen, we houden ervan. Blijven we de populaire Gin & Tonic massaal drinken? We maken kennis met nieuwe dranken en nieuwe manieren om populaire dranken te bereiden. Wat gaan we deze zomer met onze vriendinnen op het terras bestellen?

koffie-cocktail-dranktrends-femfem

NOLO

Het gebruik van alcohol ligt onder vuur. Het wordt zelfs al gezien als ‘het nieuwe roken’. We hechten meer en meer waarde aan onze gezondheid en worden ons steeds bewuster van de dingen die we in onze mond stoppen. In het kader hiervan zal deze non-alcoholic spirit, gemaakt zoals een spirit (op basis van botanicals), maar dan zonder alcohol, steeds populairder worden. Ook zal het deze zomer volstrekt normaal zijn om een Gin & Tonic zonder alcohol te bestellen. Deze non-alcoholische, ambachtelijk gemaakte Gin & Tonic zal het bewijs zijn dat een alcoholvrij drankje minstens zo elegant is als een cocktail. Ook wijnen zonder of met minder alcohol zullen steeds populairder worden.

Glocal

Voorheen konden we zien dat er een sterke nadruk kwam te liggen op regionale producten zoals speciaalbiertjes en streekgebonden likeuren. Wat we nu steeds meer zien is dat deze lokale producten juist de wereld overgaan. Het is heel normaal om in New York een Kölsch te bestellen of in Parijs een biertje uit de Bronx te drinken.

Afrikaanse dranken

De afgelopen jaren werden producten uit Azië steeds populairder. Nu gaan we zien dat de inspiratie uit Afrika wordt gehaald. Zoals umqombothi, een bier gemaakt van maïs en honing- of palmwijn. Afrika wordt steeds populairder als vakantiebestemming, waardoor we de smaken van dit continent leren kennen en waarderen.

Cold Brew Coffee

Afgelopen jaar hebben we kennis mogen maken met de Cold Brew Coffee, een manier van koffiezetten waarbij gemalen koffie wordt vermengd met water op kamertemperatuur en dat vervolgens 24 uur in een afgesloten container in de koelkast blijft, totdat het de juiste smaak heeft. Hierna wordt het gefilterd. Veel mensen verwarren dit met ijskoffie, maar het is zeker anders. IJskoffie wordt gecreëerd door aan normale, warme koffie, ijsblokjes toe te voegen, wat zorgt voor een hele andere smaak. Ideaal aan de cold brew is dat je het zo’n twee weken in de koelkast kunt bewaren.

Foto: Tyler Nix via Unsplash
Foto: Tyler Nix via Unsplash

Milano Torino

De Milano Torino wordt gezien als dé cocktail van 2018. Hij is super simpel, maar juist door de perfecte balans tussen bitter en zoet heel geliefd. Met Campari uit Milaan en Vermouth uit Turijn, ijs in het glas en een schijfje sinaasappel, weet je wat je de volgende keer moet bestellen.

Veggie drankjes

Groenten, het gaat een steeds grotere rol spelen. Zo popte de beetroot latte uit de grond en kwamen we deze en andere drankjes met groenten steeds meer tegen. Het sap van fruit in cocktails en mixdrankjes wordt vervangen door het sap van groenten. Zie het als een excuus dat we onszelf vertellen. Wanneer we alcohol drinken, compenseren we dit met groenten, waardoor we ons minder slecht voelen.

Cocktails-to-go

Vroeger werden cocktails gedronken om de slechte kwaliteit van de alcohol te verdoezelen of om te verbergen dat je alcohol aan het drinken was. Tegenwoordig krijgen cocktails een steeds grotere rol, wordt er steeds meer aandacht aan besteedt en gaat het juist om de kwaliteit. We willen overal en altijd een kwalitatieve cocktail kunnen bestellen, zelfs to-go. Aan boord van vliegtuigen, in treinen en hotelbars. En op deze plekken zullen dus ook steeds meer cocktailboxen opduiken, waarmee je zelf de perfecte cocktail kunt bereiden. Ideaal.

cocktails-to-go-dranktrends-femfem

Coffee cocktails

Yes, please! Twee favorieten worden samengevoegd tot het perfecte drankje: de espresso-martini. En dankzij deze koffiecocktail, wordt er geëxperimenteerd met variaties, waardoor we dus nieuwe, creatieve koffiecocktails op de menukaart kunnen verwachten.

Gekoelde rode wijn

We stappen af van de standaards. Waarom moet witte wijn gekoeld en waarom rode wijn niet? We bestellen gerust een heerlijk, licht gekoeld rood wijntje wanneer we in de warme zon op het terras vertoeven. Wel is het belangrijk om te weten welke wijnen je op welke temperatuur kunt serveren. Moderne wijnen met veel fruit en een dikke, zachte structuur doen het bijvoorbeeld erg goed bij een lagere temperatuur.

Wijnbars

Wijnbars schieten als paddenstoelen uit de grond. Waar bars voorheen bekend stonden om hun kwalitatief niet de beste wijnen, is dat nu heel snel aan het veranderen. We zien steeds meer tentjes waar je verschillende topwijnen per glas kunt drinken en hier een bijpassend gerechtje bij kunt bestellen.

Spicy frisdrank

Spicy is de opvolger van bitter. We gaan steeds vaker voor alcoholvrij, maar hebben nog wel behoefte aan de bite. En daar komen de spicy soft drinks om de hoek kijken. Frisdranken met een spicy touch en op smaak gebracht met bijvoorbeeld gember of chilipeper.

spicy-frisdrank-dranktrends-femfem

Slaapdrankjes

Energiedrankjes kennen we allemaal en we weten ook dat deze niet heel goed voor je zijn, op zijn zachts gezegd. Daarom is men met deze tegenhanger op de markt gekomen, rijk aan natuurlijke plantenextracten, wat zorgt voor een diepere slaap waardoor je uitgerust wakker wordt.

Van welke dranktrend ben jij nu al fan?

Lees ook: De cocktailguide voor tijdens Amsterdam Cocktailweek.