Er zijn mensen die het al benauwd krijgen bij het idee dat ze de vertrekhal van Schiphol binnen moet lopen. Bij de gedachte dat ze hun vertrouwde omgeving moeten verlaten breekt het zweet ze al uit. Al lijken mensen tegenwoordig steeds sneller hun backpack tevoorschijn te toveren om vervolgens het avontuur aan de andere kant van de wereld op te zoeken. Dit is natuurlijk het andere uiterste, maar toch zijn er een hoop mensen die een enorme reislust hebben. Wat blijkt? Dit zit in de genen.

De innerlijke drang om te reizen zou volgens een psychologische blog teruggeleid kunnen worden naar een gen. Dit wordt ook wel het DRD4-7R genoemd. Dit gen, wat ongeveer door 20 procent van de bevolking bezeten wordt, heeft grotendeels een samenhang met verhoogde nieuwsgierigheid en rusteloosheid.

Reislust en migratie

Volgens Chaunsheng Chen zijn mensen die verder van Afrika zijn afgeweken, de theoretische oorsprong van de mensheid, gevoeliger voor het draagschap van dit gen. Dit wordt ook ondersteund door David Dobbs, van National Geographic. Hij legt niet alleen de link met nieuwsgierigheid en rusteloosheid, maar ook met een passie voor reizen en menselijke migratie. Mensen van de huidige trekkende bevolking beschikken over het algemeen namelijk vaker over dit 7R gen.

Apen en neanderthalers

Kenneth Kidd, van Yale university, trekt dit zogeheten “reis gen” nog in twijfel. Hij stelt dat de menselijke verkenning, iets wat zeer complex is, niet herleid kan worden naar één gen. Jim Noonan, evolutionaire geneticus, verklaart dat het menselijke vermogen om te ontdekken voortkomt uit de functie van de ledematen en de hersenen. Volgens Noonan heeft ieder soort persoon een verschillende, unieke set variaties binnen de hersenen en ledematen die voor verschillende gedragingen zorgen. Er zijn wat verschillen in de ledematen en hersenen van de mens die kunnen worden onderscheiden van de aap, de voorouders van de mens. Zo verklaart Dobbs dat de mens een slimmer paar hersenen heeft en ledematen waarmee lange afstanden afgelegd kunnen worden. Ondanks deze verschillen, die de mens beter geschikt maakt om lange afstanden te reizen en creatief te verkennen, is de mens genetisch nog identiek aan de aap.

Garret LoPorto stelt dat het gen ook gekoppeld kan worden aan het algemene neanderthaler gedrag. Hij vindt dat de dragers van het 7R gen dan wel creatief, baanbrekend en vindingrijk zijn, maar ook volkomen stuurloos. Dus als jij continue de drang hebt om op reis te gaan, weet je nu waar het vandaan komt. Heb je nu meteen zin om je volgend trip te boeken? Check dan eens deze bestemmingen.