Toen we jong waren konden we met het grootste gemak een avondje “indrinken”, vervolgens nog uitgaan, dan dansen tot de zon op kwam en dan meteen door naar ons bijbaantje. Tegenwoordig haakt een avondje drinken er al behoorlijk in. Je wordt wakker met hoofdpijn, je lichaam lijkt wel dubbel zo zwaar en je maag heeft d’r ook maar moeite mee. Hoe komt dat dan, dat die katers erger worden naarmate we ouder worden? FEM FEM legt het uit.

  • Wanneer we ouder worden kan ons lichaam simpelweg niet meer zo snel herstellen zoals dat kon in onze jongere jaren. Ons energielevel wordt lager: we hebben meer stress, minder slaap en eten vaak niet op vaste tijden of missen de benodigde vitaminen en mineralen.
  • Je lever kan niet meer zo goed om gaan met het verwerken van alcohol. Als je ouder wordt maakt je lever minder antioxidanten aan waardoor het nuttigen van alcohol sneller reslulteert in een kater. Vitamine B kan hierbij helpen. Drink je vaak dagelijks 2 glazen alcohol? Dat kan een extra reden voor je lever zijn om minder antioxidanten aan te maken. Denk hier dus af en toe bij na en beperk je alcholinname.
  • Je slaapt te weinig. Wanneer we drinken gaat dit vaak in combinatie met weinig slaap. Daarnaast is het ook zo dat we soms een ‘afzakkertje’ doen: een drankje drinken voordat we naar bed gaan zodat we beter in slaap vallen. Toch werkt dit vaak ook niet zoals we denken dat het doet. Het drinken van alchol zorgt ervoor dat onze slaapcyclus niet verloopt zoals hij zou moeten verlopen. Je slaapt dan misschien sneller maar je komt niet goed in de fase van de diepe slaap. Hierdoor slaap je wel maar je rust niet goed genoeg. Als je jonger bent heb je simpelweg niet zoveel slaap nodig om je energiek te voelen maar als je ouder wordt heb je dit nodig om goed te kunnen nadenken.

kater ouder worden

Ben je toch van plan vanavond weer wat alcohol te gaan nuttigen? Lees dan hier hoe je een kater kan voorkomen en herstellen.