Afvallen blijft een veel voorkomend fenomeen. Mensen vallen af om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om fitter te worden of om weer in dat iets-te-strakke-maar-o-zo-leuke-broek te passen van vorige zomer. Zo heeft ieder haar eigen reden om af te willen vallen. Maar hoe doe je dat dan, afvallen?

afvallen feiten fabels FEM FEM

Op het internet en social media worden oneindig veel diëten en oplossingen voorgeschreven om het afvalproces te bevorderen. Zo wordt er bijvoorbeeld beweerd dat je dik wordt door het eten van koolhydraten en dat citroensap helpt om het lichaamsvet af te breken.  Zijn deze beweringen wel waar? Of zijn dit fabels? Iedereen heeft zijn eigen visie op eten en door al deze gedachten zien we door de bomen het bos niet meer. Om onduidelijkheid over voeding de wereld uit te helpen, delen wij onze top 5 grootste fabels over afvallen met jullie.

Fabel 1: Het is beter om na 20.00 uur ’s avonds niks meer te eten

Meer dan de helft van de Nederlanders (60%) is er van overtuigd dat je ’s avonds beter niet kunt eten, omdat je dan geen calorieën meer zou verbranden. Dit is niet waar, het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Het is belangrijk om te kijken naar het totaal aantal calorieën dat je binnenkrijgt op een dag en de verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Is dit in balans? Wanneer je meer binnenkrijgt dan dat je verbrandt, dan kom je aan. Het is natuurlijk niet heel handig om midden in de nacht nog een hele maaltijd naar binnen te werken. Tussen 02.00 en 04.00 uur ’s nachts kom je namelijk in de vet verbranding fase omdat je normaal gesproken ’s nachts niet eet en alle processen in je lichaam doorgaan. Je hart moet blijven pompen en je lever blijven ontgiften. ’s Nachts gaan we uit de opslag in onze buikvet glucose maken als brandstof: hierdoor ga je vetten verbranden.

Fabel 2: Van koolhydraten wordt je dik

Veel mensen denken dat je door het eten van koolhydraten dik wordt, dit is echter een fabel. Koolhydraten zijn onmisbaar in onze voeding, ze zijn een belangrijke bron van energie. Daarnaast zijn koolhydraten vooral belangrijk voor onze hersenen en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Koolhydraten elimineren uit onze voeding heeft dus geen zin, letten op het soort koolhydraat is wel belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor de goede koolhydraten zoals volkoren rijst, zilvervliesrijst, quinoa, boekweit, spelt of bijvoorbeeld volkoren pasta. Om gewichtsverlies te bevorderen, kan je overwegen om de hoeveelheid koolhydraten op een dag dat je niet traint, te beperken. Vervang de vertrouwde bruine bammetjes eens door een groente omeletje of een verse maaltijdsalade en eet tussendoor eens vaker een gekookt eitje, een handje noten of een halve avocado. Op de dagen dat je gaat sporten kun je het beste koolhydraatrijk eten. Koolhydraten leveren de juiste brandstof die je nodig hebt tijdens een training. Zorg dat je dus op een trainingsdag voldoende koolhydraten binnen krijgt, zodat jij het beste uit jouw training kan halen!

Fabel 3: Vetten zijn ongezond

Vaak denken mensen dat je het geen vetten moet te eten. Dit is echter niet waar. Wij hebben vetten nodig voor de opbouw van onze lichaamscellen en weefsel. De keuze voor het soort vet is daarbij wel belangrijk. We onderscheiden twee soorten vetten: verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet is vooral terug te vinden in dierlijke producten, zoals volvette kazen, vleeswaren, koek, gebak en chips. Onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige producten, zoals in plantaardige oliën, vloeibare bak- en braadproducten en vis en noten. Verzadigd vet is eigenlijk het verkeerde vet. Bij een overschot aan verzadigd vet, stijgt het (slechte) cholesterol. Dat is niet goed voor de bloedvaten. Onverzadigd vet is oké en past in een gezond voedingspatroon. Deze vetten bevatten omega 3, 6 en 9 en kunnen helpen het cholesterolgehalte op peil te houden, onze hart-en bloedvaten in goede conditie te houden en het (slechte) cholesterol van het bloed te verlagen.

Fabel 4: Sporten is het belangrijkste uitgangspunt om af te vallen

Veel mensen denken dat als ze voldoende lichaamsbeweging hebben, zij alles kunnen eten en toch zullen afvallen. Natuurlijk is beweging belangrijk, maar sporten is geen op zichzelf staande manier om af te vallen. Als je hetzelfde blijft eten en daarnaast gaat sporten, zie je op de weegschaal niet heel snel resultaat. Voor het verliezen van 1 kilo lichaamsgewicht moet je 7.000 calorieën verbranden. Dat staat gelijk aan meer dan 17 uur joggen. Het is dus belangrijk om je voedingspatroon aan te passen: gezonder eten, kleinere porties en minder kilocalorieën per dag eten. In de praktijk geven wij altijd mee aan de cliënten dat het maken van gezonde voedingskeuzes voor 80% bijdraagt aan het realiseren van een gezond gewicht en lichaamsbeweging voor 20%. Het heeft geen zin om 6 dagen in de week fanatiek te gaan fitnessen, als je elke dag gewoon tientallen koekjes blijft eten en veel alcohol blijft nuttigen. Ga liever 2 tot 3 keer in de week sporten en probeer gedurende de hele week bewuste keuzes te maken.

Fabel 5: Citroensap breekt vet af

Meer dan de helft van de Nederlanders (58%) is ervan overtuigd dat door het drinken van citroensap je lichaam vet afbreekt, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Wel is het zo dat door het drinken van lauwwarm water je stofwisseling op gang wordt gebracht. Het is dus belangrijk om genoeg water per dag te drinken.