Soja is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Het is afkomstig van de sojaboon en bevat eiwitten en olie. Voorbeelden van sojaproducten zijn tofu, tempé, tahoe, sojaolie en sojamelk. Door de opkomst van het veganisme zijn steeds meer mensen plantaardig gaan eten. De supermarkten kunnen de verkoop van sojamelk amper bijbenen. Naast veganisten kan sojamelk ook voor mensen die geen koemelk en lactose kunnen verdragen, een goed alternatief zijn. Ook mensen met onverklaarbare schildklierklachten en vermoeidheidsklachten kiezen sneller voor een plantaardig product.

soy-yogurt-femfem

Geruchten over soja

De laatste tijden gaan er veel geruchten over soja. Zo zou bij een hoge consumptie hiervan het risico op borstkanker en dementie worden vergroot. Ook zou hierdoor vervrouwelijking van mannen kunnen ontstaan door de isoflavonen die in dit voedingsmiddel zitten. Tevens wordt er beweerd dat er door inname van veel soja schildklierproblemen kunnen ontstaan. Er zouden belangrijke verschillen in gezondheidseffecten zijn tussen de gefermenteerde en de ongefermenteerde variant. Maar in hoeverre is dit waar? In dit artikel zullen wij onze bevindingen over soja met jullie delen. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat het belangrijk is om gedoseerd te eten. Eten hoeft niet giftig te zijn, zolang je het maar doseert.

Gefermenteerd

Bij gefermenteerde soja wordt het eten omgezet door bacteriën, gisten of schimmels. Het voedsel wordt hierdoor verteerd en beter opneembaar.  Heel veel producten worden tegenwoordig gefermenteerd. Voorbeelden hiervan zijn: koffie, thee, kefir, crème fraîche, karnemelk, bier, wijn, groentesappen en zure room.

Van de sojaproducten worden: biologische tempé, sojasaus, natto, tamari en miso gefermenteerd. Gefermenteerde soja biedt mogelijk voordelen voor onze gezondheid, omdat het werkt als een probioticum in onze darmen en het een goed opneembare eiwitbron blijkt te zijn. Daarnaast bevat het genisteïne, een belangrijke stof die met name in miso en tempé zit. Genisteïne kan mogelijk de progressie van Alzheimer vertragen en mogelijk ook botontkalking bij vrouwen in de menopauze tegengaan.

Ongefermenteerde soja

Ongefermenteerde soja zit onder andere in sojamelk, vleesvervangers, tofu, tahoe en soja toetjes. Helaas bevat gefermenteerde soja een aantal gifstoffen die aangemaakt worden door de plant. Deze gifstoffen beschermen de plant tegen virussen, schimmels en parasieten. Zo bevat het trypsine remmers, die de opname van jodium belemmeren. Ook remt het de afbraak van eiwitten. Daarnaast bevat ongefermenteerde soja fytinezuur en oxaalzuur. Deze zuren remmen de opname van mineralen en spoorelementen, waardoor deze niet meer bruikbaar zijn voor het lichaam.

Hormonen

Hormonen zijn stoffen die door het lichaam worden aangemaakt om verschillende biochemische processen en functies in het lichaam te kunnen regelen. Hormonen komen van nature voor in voedingsmiddelen die afkomstig van een dier, zoals melk, eieren en vlees. Soja bevat veel isoflavonen, dit zijn oestrogene hormonen. Wanneer je dus soja producten gebruikt, gaat je lichaam het hormoon oestrogeen aanmaken. Dit zou voor het mannelijke geslacht niet zo gunstig uitpakken. Extra buik vet en borstvorming kan het gevolg zijn. Doordat er veel oestrogeen wordt aangemaakt, zou de hormoon balans verstoord raken. Gelukkig is er inmiddels bekend dat natuurlijke oestrogenen via een andere manier de cel binnenkomen dan de fyto oestrogenen. Dit komt een gezonde hormoonhuishouding ten goede.

soja-bowl-femefm

Schildklier

Er gaan geruchten rond dat soja een nadelig effect kan hebben op de werking van onze schildklier. De schildklier is een orgaan dat zich aan de voorzijde van de hals bevindt. Onze schildklier produceert schildklierhormonen die de stofwisseling van lichaamscellen regelt. De schildklier is belangrijk voor de stofwisseling van cellen, de spijsvertering en de hartslag. Een goed werkende schildklier is dus van groots belang! Er is gebleken dat de stof goitrogene een schadelijke werking heeft voor onze schildklier. Door het consumeren van soja wordt het mineraal jodium afgevoerd. Jodium is een belangrijke stof om de schildklier aan de gang te houden.

Conclusie: wel of geen soja?

Als we alle voor en nadelen op een rijtje zetten, kunnen we concluderen dat wij in Nederland veel genetisch gemanipuleerde soja binnen krijgen. Het is daarom belangrijk dat we dit gedoseerd tot ons nemen. Dit geldt eigenlijk voor vrijwel elk voedingsmiddel. Een te hoge dosis van een bepaald voedingsmiddel is natuurlijk nooit goed. Soja kan je dus gewoon blijven eten, maar wel met mate!