De feestdagen zijn voorbij, het ongezonde, vele eten hebben we wel even gezien, de goede voornemens zijn gemaakt en het is tijd om deze uit te voeren en vol te houden. En dat laatste puntje is nog wel eens een dingetje.

Je goede voornemens van een week

Die goede voornemens, zijn ze nu echt effectief? Als ik naar mezelf mag kijken is het antwoord ‘nee’. Op 1 januari gaan we massaal als een kudde schapen aan onze goede voornemens beginnen, om ze vervolgens op 2 januari al te zijn ‘vergeten’. Is het niet veel belangrijker om doelen te stellen voor de lange termijn om vervolgens te kijken hoe je dit doel kunt bereiken? Verander ’twee keer in de week gaan sporten’ in ‘fit worden in 2018’. Met alleen vaker gaan sporten bereik je namelijk niet veel. Hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dat gaan we je nu vertellen.

fit-becel-femfem

Wat is ‘fit zijn’?

Wanneer we denken aan ‘fit’, denken we allereerst aan een strak lichaam. Maar fit zijn is zoveel meer dan enkel een strak lichaam. Dit is slechts een onderdeel van het fit zijn. Fit zijn is energiek zijn, genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen én jezelf goed voelen. Oftewel, ‘fit zijn’ heeft te maken met je lichaam, voeding én je geest.

Lichaam

We beginnen bij het eerste puntje, het lichaam. En dan niet eens per se een strak lichaam. ‘Fit zijn’ betekent goed voor je lichaam zorgen, op alle fronten en daar is de nodige beweging een belangrijk onderdeel van. Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zou je zo’n 150 minuten per week intensief moeten bewegen. Verder maakt het niet uit wat, hoe of wanneer je dit doet. Doe vooral wat je leuk vindt, dan zal het veel gemakkelijker worden om jezelf over die drempel te tillen. Uiteindelijk zal het in je routine zitten om 150 minuten per week intensief bezig te zijn en houd jij het goede voornemen ‘fit worden’ gemakkelijk vol.

Voeding

Het is niet voor niets dat er altijd wordt gezegd dat 80% van een gezonde levensstijl bestaat uit de juiste voeding en 20% uit training. Voeding is key voor een gezond en fit 2018. Het is belangrijk om je eigen manier te vinden in je voedingsschema. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Wat je altijd kunt doen, is bepaalde voedingsproducten vervangen. Zo hoef je ze niet te missen, maar ga je voor een gezonder alternatief, waardoor het gemakkelijker vol te houden is. Je kunt bijvoorbeeld ook bepaalde dierlijke producten vervangen door een plantaardige variant. Voor je boterham kun je kiezen voor Becel plantaardige margarine met een smaakje, zoals avocado-olie & limoen-olie, waardoor je nog net wat meer smaak aan je boterham toevoegt. En ga bijvoorbeeld in plaats van roomboter voor de 100% plantaardige Becel Original, voor zowel het bakken in de pan als het smeren op je boterham. Dit zijn kleine, simpele aanpassingen, waardoor je niets hoeft te missen! Naast het feit dat plantaardige voeding beter is voor het milieu, heeft het namelijk ook gezondheidsvoordelen. Een meer plantaardig voedingspatroon zorgt er vaak voor dat je in plaats van verzadigde vetten, meer meervoudig onverzadigde vetten binnenkrijgt. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en is daarmee goed voor het hart! Nu zeg ik niet dat je volledig plantaardig moet gaan eten om fit te worden, maar het vervangen van bepaalde producten kan al veel goeds doen voor je lichaam en het milieu en deze recepten laten zien dat plantaardig eten heel gemakkelijk en lekker kan zijn. Wil je nu precies weten wat plantaardig eten inhoudt? Wij spraken een voedingsdeskundige.

Het is belangrijk om je eigen manier te vinden, wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken.

Geest

Misschien is dit wel het belangrijkste puntje van de drie. Wanneer jij je mentaal niet ‘fit’ voelt, kun je nog zo gezond eten en veel trainen, dit zal dan niet helpen. Zolang jij je niet goed voelt over jezelf, zul je ook de motivatie niet kunnen vinden om je doelen na te streven. Wanneer jij je niet goed voelt, komt dat waarschijnlijk omdat je gedachten zich richten op iets negatiefs. Probeer erachter te komen wat dit is en vraag vervolgens aan jezelf of je hier iets aan kunt doen. Is het antwoord ja? Mooi, doe er dan wat aan. Is het antwoord nee? Probeer het dan te accepteren en te laten rusten. Stuur je gedachten naar iets positiefs. Natuurlijk is het een langdurig proces om je mindset te veranderen, maar kleine stapjes de goede kant op, zullen er uiteindelijk voor zorgen dat jij je beter voelt over jezelf. En in combinatie met de bovenste twee, is dit een heel belangrijk onderdeel van de reis naar jezelf fit voelen.

Lees ook:

Column: de liefde van de vrouw gaat door de maag.