champagne

Dit zijn de do's and don'ts om champagne te drinken als een pro

Food & Drinks31 dec 2023, 17:45 doorNadia Krijns
Het einde van 2023 is in zicht! Er zijn genoeg redenen om kritisch te zijn op dit jaar, maar laten we één ding waarderen: je gaat deze periode waarschijnlijk veel meer champagne drinken dan normaal. Ga je flink wat flesjes poppen, let dan op deze dingen.
champagne
Bron: Sex and the City

Champagne poppen tijdens oud en nieuw

Een glas champagne past nog steeds perfect bij elke gelegenheid, zelfs als je in je joggingbroek op oud en nieuw viert. Het is gewoon een veelzijdige drank! Maar je hoeft het niet alleen te bewaren voor speciale momenten. Champagne zit eigenlijk vol positieve vibes. Cosmopolitan heeft gesproken met Rich Buchanan, de merkvertegenwoordiger van Moët Hennessy en dé expert van Dom Perignon, over de do's en don'ts van het drinken van champagne. Wij sommen het nog eens voor je op, want er bestaat een theorie over hoe je moet schenken, nippen en die innerlijke elegantie naar boven kunt halen met een glas bubbels. Dus pak die fles maar en laten we bubbelen.

Do's

#1 Laat wat ruimte over aan de bovenkant

Het is echt belangrijk om voorzichtig een fles te openen, anders loop je het risico kostbare bubbels te verspillen en je glas te snel op te warmen. En laten we eerlijk zijn, niemand wil lauwe champagne drinken.
Geef de champagne wat ruimte om te ademen, zodat je kunt genieten van alle heerlijke aroma's en smaken die erin zitten. Als je te snel inschenkt, loop je het risico dat al die prachtige eigenschappen verloren gaan, omdat je drankje te snel opwarmt. Dus houd ongeveer een centimeter leeg in je glas zodat de bubbels hun ding kunnen doen.
En nog een tip: schenk langzaam in, slechts een paar centimeter per keer. Je kunt altijd terugkomen voor een tweede ronde als je nog meer wilt. Maar wees geduldig! Neem de tijd en geniet van elke slok.

#2 Hou je glas vast bij de steel

Net als velen, vraag je je misschien af hoe vaak je jezelf al hebt laten zien dat je niet van klasse bent, omdat je je glas bij de kelk vasthield. Buchanan benadrukt dat je dit sowieso niet moet doen, aangezien je glas dan te snel opwarmt. Bovendien ziet het er toch chic uit om het op de juiste manier te doen? En vergeet niet: pinkie omhoog.

#3 Serveer het alleen of met eten

Zoals we al hebben vastgesteld, is champagne perfect voor elk moment. Open een flesje voor het diner of na het dessert. Het nippen aan champagne op zichzelf is een belevenis die geen speciale gelegenheid of maaltijd nodig heeft.
Deze drank is veelzijdig en kan gemakkelijk gecombineerd worden met eten. Hoewel het beroemd is om zijn combinaties met aardbeien, oesters en kaas, gaan bubbels ook goed samen met gerookte zalm, paddenstoelen, salami en schelpdieren.

#4 Gebruik een wijnstopper tussen het schenken door

Het draait allemaal om de bubbels. Zodra je de fles hebt geopend, gebruik dan een wijnstopper (of wijnafsluiter) om al die heerlijke bubbels tussen het schenken te behouden. Afhankelijk van hoe snel je drinkt, loop je het risico dat je champagne zijn prik verliest. Laten we ervoor zorgen dat de laatste slok net zo goed smaakt als de eerste, nietwaar?

Don'ts

#1 Zet je wijn niet in de vriezer

Zet het niet in je vriezer om af te koelen! Het zal exploderen na ongeveer 15 minuten. Champagne wordt het beste geserveerd tussen de 7 en 10 graden, oftewel drie tot vier uur in het onderste gedeelte van je koelkast. Champagne moet koud geserveerd worden – de koude temperatuur vermindert de druk in de fles, waardoor de kurk minder snel met gevaarlijke snelheden kan afschieten. Als je het afkoelproces wilt versnellen, plaats dan de flessen in een mengsel van ijs en water 30 tot 50 minuten voordat je gaat serveren.

#2 Gebruik geen fluitglas

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, moet champagne niet geserveerd worden in een tulpvormig (fluit)glas. Gebruik in plaats daarvan een wijnglas dat geschikt is voor witte wijn. "Negentig procent van wat je proeft, komt voort uit wat je ruikt, en helaas laten die fluiten je niet alle aroma's waarderen, en dus ook niet alle smaken, nuance en complexiteit", zegt Buchanan.

#3 Laat de fles niet knallen

Buchanan raadt aan om de draadkooi op de fles te laten zitten bij het openen ervan. "De kooi geeft je een betere grip op de kurk en helpt voorkomen dat hij eruit schiet en kostbare vloeistof verliest."
Maak in plaats daarvan de draad van de kooi zes keer los. Zorg ervoor dat de draad breder is dan de onderste rand van de fles. Houd met één hand je duim bovenop de kurk en kooi, terwijl je met je andere hand vanaf de bodem van de fles draait. Laat langzaam de kurk zelf omhoog komen. De kurk zou dan vrij moeten komen van de fles met een zachte zucht in plaats van met een grote knal.

#4 Open de wijnfles wanneer je wil

Elke fles champagne is al perfect gerijpt en elke dag kan een reden zijn voor een feestje. Enne, al helemaal tijdens de jaarwisseling, right ? Proosten dus!