Om het beste uit jouw leven te halen is het helaas ook nodig om na te denken over je geld. Wat kan je met je geld doen, wat doe je ermee en hoe ziet jou financiële situatie er later uit? Gezien onze levens en daarmee onze inkomsten en uitgaven regelmatig veranderen, is het verstandig om de onderstaande vragen eens in de zoveel tijd aan jezelf te stellen.

1. Wat zijn nu daadwerkelijk mijn vaste lasten?

Dit is de allereerste stap die je moet nemen om beter met je geld om te kunnen gaan. Neem je inkomsten en trek er je vaste lasten vanaf zoals je huur/hypotheek, verzekering, telefoonabonnement, sportabonnement, kosten voor Netflix etc. De kosten voor die laatste dingen klinken misschien niet als “lasten”, maar toch moet je ze elke maand betalen en vallen ze daarom wel degelijk onder die categorie. Je vaste lasten bepalen is niet alleen goed om te weten hoeveel geld je nog over gaat houden nadat je deze hebt betaald maar ook om te weten hoeveel je moet gaan verdienen. Bereken dit dus altijd voordat je gaat onderhandelen over je salaris.

2. Hoeveel kan ik elke maand sparen?

Sparen is iets waar de meeste van ons allemaal mee struggelen. In het begin van de maand gooien we alles op een spaarrekening, op de helft van de maand beginnen we die weer leeg te plukken. De algemene regel voor sparen is dat je 20% van je salaris opzij zou moeten zetten. Natuurlijk kan dat niet gegeneraliseerd worden en is het volledig afhankelijk van de verhouding tussen je inkomsten en vaste lasten. Probeer echter toch eens te kijken of dit percentage voor jou haalbaar is. Kom je nog steeds rond als je dit bedrag weg zet? Waarom wel, waarom niet? Kom je met dat spaarpercentage niet meer rond, bepaald dan hoeveel je wel kan missen en hou dan maandelijks dit percentage aan. Al is het maar een klein bedrag: alle beetjes helpen.

Vraag je ook eens af hoeveel geld je nu achter de hand hebt voor noodgevallen. Ook hierbij is weer een richtlijn: 3 maandsalarissen op je spaarrekening zou een streven moeten zijn. Dit geld kan je nodig hebben wanneer bijvoorbeeld je fiets wordt gestolen, je opeens een dure behandeling moet ondergaan bij de tandarts of wanneer de wasmachine plotseling stuk gaat. Of wanneer je toch besluit die carrièreswitch te gaan maken en je in een tussenperiode komt. Zulke dingen gebeuren vaak onverwacht en dan is het handig als je spaargeld achter de hand hebt.

3. Hoeveel schuld heb ik en wanneer begin ik met afbetalen?

Schulden. Dit is misschien het pijnlijkste gedeelte van dit artikel, maar je moet vooral niet je kop in het zand steken voor dit onderwerp. Er komt namelijk altijd een dag dat de partij bij wie je schuld hebt zijn geld komt innen. Of het nu bij bijvoorbeeld de DUO is en het gaat om een studieschuld of gewoon om je familie of vrienden: hou er rekening mee. Zeker en vooral wanneer het gaat om die laatste groep is het verstandig om zo snel mogelijk terug te betalen: je wil geen problemen met je vrienden of familie om geld. En ook voor andere partijen geldt: hou er rekening mee.  Al lijkt je schuld bij DUO nog zo laag en heb je nog zo lang om het af te betalen.

4. Hoeveel rente krijg ik op mijn spaargeld?

Wil deze vraag er voor jou toe doen, dan moet je natuurlijk eerst gespaard hebben. Logisch. Toch kan het vanaf een redelijk bedrag al goed zijn om te gaan kijken naar je rentepercentage. Is er een bank die misschien meer rente geeft op je spaargeld dan je huidige bank, al is het maar 1%? Ook hierbij geldt weer: de kleine beetjes helpen.

Money-movies-femfem

 5. Waaraan geef ik onnodig geld uit?

Of het nu die dagelijkse coffee to go is of dat broodje dat je kocht terwijl je thuis gewoon lunch had liggen: je geeft aan sommige dingen meer geld uit dan nodig. Natuurlijk mag je jezelf af en toe trakteren op een lunch buiten de deur, maar doe dit dan gepland en wanneer je er bewust van geniet. Kijk eens hoeveel je kan besparen door niet wekelijks dat broodje van 5 euro te kopen en wat dat voor jou scheelt op jaarbasis. Weet je zeker dat jou dat die 260 euro waard is? De volgende keer als je weer onnodig zo’n broodje wilt kopen denk dan aan wat je wel van dat geld zou willen doen.

6. Waarvoor wil ik sparen?

Wil je volgend jaar wel op vakantie? Wil je over twee jaar een huis kopen? Wil je volgende maand die nieuwe schoenen? Bedenkt wat je wilt doen met je geld en bekijk dan hoeveel je maandelijks moet sparen om het geld bij elkaar te krijgen.

7. Hoe staat het met mijn pensioen?

Natuurlijk zijn we nog jong en liever niet bezig met deze vraag. Maar hoe eerder je begint met nadenken hierover, hoe meer profijt je er later van hebt. Zit je aangesloten bij een pensioenfonds vanuit je werkgever? Of wanneer je een eigen bedrijf hebt, hoe zit het dan voor jou? Ook hierbij geldt: alle beetjes helpen je later.