Voorproefje: eigenlijk zijn deze gesprekskills allemaal ontzettend makkelijk maar soms vergeten we ze gewoon. No worries: wij zijn er om jou te herinneren aan kleine trucs die van jou een nog fijnere gesprekspartner maken.

Hou je telefoon buiten het zicht tijdens een gesprek

Dit heeft alles te maken met het feit dat je je aandacht bij een gesprek moet houden. Kijk je gesprekspartner aan focus je op het gesprek.

Maak oogcontact

De meest aantrekkelijke eigenschap in een persoon is zelfvertrouwen. Dit kun je heel makkelijk uiten door middel van het maken van oogcontact tijdens een gesprek. Super easy, dus mocht je dit nog niet altijd doen: let’s start today.

gespreksskills header rachel zane FEMFEM

Noem mensen bij hun naam

De volgende keer dat iemand je naam noemt wanneer diegene je begroet of midden in een gesprek je naam noemt, let dan even op hoe goed dat voelt. Ook zul je door deze gesprekskill de naam van de persoon met wie je (wellicht voor het eerst) gesproken hebt, beter onthouden. Door dit te doen zal degene met wie je een gesprek voert veel meer het gevoel hebben dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Lach

Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek lacht en af en toe een grapje maakt. Hiermee bedoelen we niet dat je je inner comedian altijd aan moet hebben staan, maar een grapje op zijn tijd maakt je meer geliefd. Mensen spiegelen onbewust het gedrag van hun gesprekspartner. Zorg dus voor een positieve houding zodat je gesprekspartner dit ook doet. Wederom makkelijk en super positief voor een gesprek.

lach gesprekskill FEM FEM

Geef een goede handdruk

Clichè maar waar: een goede handdruk is belangrijk voor je eerste indruk. Het zorgt voor een sterke uitstraling en een positieve indruk. Overdrijf niet en probeer niet te dominant te zijn: een stevige handdruk is all it takes.

Luister meer dan je praat en luister actief

Yes: je hebt 2 oren en maar één mond. Onthoud dat tijdens een gesprek, luister dus meer dan dat je spreekt. Zo voelt je gesprekspartner zich ook echt gehoord. Oprecht luisteren houdt in dat je hoort, interpreteert, evalueert en reageert. Hiervoor zul je jouw aandacht erbij moeten houden en gerichte vragen moeten stellen. Oordeel niet te snel maar zorg dat je echt weet waar het over gaat voordat je een mening geeft. Geef de spreker feedback zodat diegene weet dat je hem echt hebt gehoord. Ook geef je iemand het gevoel dat je oprecht luistert wanneer je diegene vraagt door te gaan met zijn verhaal nadat diegene onderbroken werd.

gesprekskills meisjes FEM FEM

Geef complimenten en durf een compliment te ontvangen

Deze gesprekskill streelt iemands ego en is daarom super effectief. Gebruik het geven van compliment bijvoorbeeld in een vorm waardoor de ander zich een expert voelt. “Jij bent heel goed in plannen, toch? Weet jij misschien hoe ik dit het beste kan doen?” Zo leer jij iets nieuws en voelt de ander zich belangrijk. Win-win dus.

Als iemand jou een compliment geeft is het belangrijk deze aan te nemen. Schiet niet meteen in de verdediging en antwoord niet door een compliment terug te geven. Neem het echt aan. Dankjewel zeggen en toegeven dat het goed voelt om dat compliment te krijgen is alles wat je hoeft te doen.

Klaag niet

Je omringen met negatieve mensen is vermoeiend en onplezierig. Ze vragen meer energie van je dan dat je van ze krijgt. Als je merkt dat je klaagt en de mensen tegen wie je spreekt hun aandacht verliezen, kies dan een ander gespreksonderwerp.

Let de volgende keer dat je een goed gesprek wilt hebben met iemand eens op deze kleine dingetjes en je zult meteen zien dat het loont.