Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw, allemaal in december en allemaal momenten waar eten en lekkernijen bij komen kijken. We eten ontzettend veel en hebben daarom weer een reden om aan een goed voornemen te doen. Maar waarom een reden creëren als we ook gewoon gezond van de feestdagen kunnen genieten? En we beginnen met deze drie heerlijke, gezonde baksels voor Sinterklaas die ons zusje Freshhh voor ons heeft samengesteld. Wil je meer weten over wat vegan eten is? Ook daar vertelt ze alles over.

Easy to make pepernoten

Pepernoten, traditional treat on Sinterklaas, December 5th

Foto via iStock

Pepernoten is natuurlijk de nummer 1 lekkernij wanneer je denkt aan Sinterklaas. Zakken vol liggen er al klaar in de kelder en net zo snel is deze zak ook weer leeg, met als gevolg last van je maag. Maar deze super simpele pepernoten zijn dus gezond dankzij het basisingrediënt: boekweitmeel, wat ervoor zorgt dat ze glutenvrij zijn én dat het suikergehalte omlaag wordt gehaald.

Dit heb je nodig:

  • 125 gram boekweitmeel
  • 25 gram amandelmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1/4 tl himalayazout
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 65 gram roomboter
  • 80 gram honing

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 165 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Meng vervolgens alle droge ingrediënten in een kom. Smelt de boter in een pannetje op het vuur. Voeg dit vervolgens toe aan het mengsel in de kom en voeg hier ook de honing aan toe. Kneed dit mengsel tot een deegbal en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast. Rol er vervolgens balletjes van, die leg je op de bakplaat met steeds 1 cm er tussen. Doe ze voor 10 tot 15 minuutjes in de oven en laat ze vervolgens afkoelen. Je gezonde pepernoten zijn klaar om gestrooid te worden (of om ze allemaal voor jezelf te houden).

Gezonde, knapperige én vegan speculaasbrokken

Foto via Cakemania
Foto via Cakemania

Speculaas, we love it. Speculaaskoekjes op een boterham, om zo op te eten of om in een baksel te verwerken. Maar helaas is ook dit niet gezond. Maar daar hebben we gelukkig een alternatief op gevonden! Deze super lekkere, gezonde, makkelijke én vegan speculaas!

Dit heb je nodig:

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 150 gram amandelmeel (of gebruik 300 gram zelfrijzend glutenvrij meel)
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 160 gram kokosolie
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 1 tl vanille extract
  • 75 ml amandelmelk
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • handje amandelschaafsel of blanke amandelen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng ondertussen in een grote kom het speltmeel met amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder. Smelt in een aparte kom de kokosolie op een laag vuurtje. Doe de gesmolten kokosolie bij de droge ingrediënten, samen met het vanille extract en de amandelmelk. Kneed vervolgens het deeg kort. Doe dit in aluminiumfolie en laat het minimaal twee uur in de koelkast rusten. Wanneer de twee uur voorbij zijn, rol je het deeg uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 1 à 2 cm. Verdeel de amandelen over het deeg en druk ze er licht in. Bak het deeg in 15 minuten mooi krokant in de oven. Laat het vervolgens goed afkoelen. Wanneer je het deeg uit de oven haalt kan het zijn dat het nog niet echt hard is, dit gebeurt pas wanneer je het laat afkoelen. Zodra het deeg hard is, kun je het in stukken breken en luchtdicht buiten de koelkast bewaren. De grootste brok is natuurlijk voor jezelf.

Je eigen chocoladeletter

gezonde-recepten-sinterklaas-chocoladeletter-femfem

Foto via Jumbo

Begint je naam met een Q of met een Y? Deze letters hebben ze bijna nooit in de winkel liggen, waardoor jij het altijd moet doen met een S of een P, maar die periode is verleden tijd want vanaf nu maak jij je chocoladeletter gewoon zelf. En deze variant is ook nog eens heel gezond, vegan en super simpel om te maken.

Dit heb je nodig:

  • 50 gram kokosolie
  • 3 flinke eetlepels cacaopoeder (liefst rauwe)
  • 100 gram ontpitte dadels
  • Toppings naar smaak

Zo maak je het:

Smelt de kokosolie au bain-marie. Schep er vervolgens de cacao doorheen en meng tot een glad mengsel. Doe ondertussen de dadels in een keukenmachine of mengkom, giet hier het kokosolie/chocolade mengsel bij en mix totdat de dadels helemaal fijn zijn. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit je letter op plastic folie. Je kunt zelf bepalen hoe dik je je letter wilt hebben. Leg je letter in de vriezer en wacht totdat hij helemaal hard is geworden. Quirien, Quincy en Quinn, ook jullie hebben eindelijk de eerste letter van je naam waar je van kunt genieten! Is dit je toch iets te gezond? Ons zusje Freshhh laat je ook nog een heerlijke variant zien met roomboter.

Nog op zoek naar een cadeautje voor je surprise avond? Wij hebben de leukste cadeaus in alle prijscategorieën voor je op een rij gezet.