Glutenvrij brood

Ingrediënten:

  • ½ blokje verse gist
  • 1 tl honing
  • 100 g volkoren rijstmeel
  • 150 g boekweitmeel
  • 1 tl zout
  • 25 gram ongebroken lijnzaad
  • 50 gram sesamzaad
  • 80 gram zonnebloempitten
  • boter om in te vetten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Los de gist en de honing al roerend op in 400 ml l lauwwarm water. Doe het volkorenmeel, het rijstmeel en het zout erbij en kneed alles tot een glad deeg. Laat het deeg, afgedekt met een keukendoek op een warme plek rijzen gedurende 2 uur.
Kneed door het deeg het sesamzaad, de lijnzaad en de zonnebloempitten. Pak vervolgens een cakevorm en vet deze in met wat boter. Giet het glutenvrije broodmengsel in de cakevorm. Bak het glutenvrijebrood gedurende  50-60 minuten in het midden. Laat het glutenvrije brood 10 minuten afkoelen.

brood-femfem

Eet smakelijk!

Glutenvrije kwarkbroodjes

Ingrediënten:

  • 250 gram glutenvrij meel
  • 2 tl wijnsteenpoeder
  • ½ tl zout
  • 150 g magere kwark
  • 6 el melk
  • 1 ei
  • 6 el olijfolie
  • zonnebloempitten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Bereid in een kom het meel, het wijnsteenpoeder en het zout. Meng in een tweede kom de kwark, melk, het ei en de olie. Schenk dit geleidelijk bij de droge ingrediënten en kneed alles met de handen of een handmixer tot een glad deeg. Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en vorm hier broodjes van.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop. Bak de kwarkbroodjes gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna gedurende 10 minuten afkoelen.

kwarkbroodjes-femfem

Eet smakelijk!

Glutenvrije krentenbollen

Ingrediënten:

  • 250 gram glutenvrij meel voor brood
  • 2 tl wijnsteenpoeder
  • snufje zout
  • 2 el suiker
  • 1 el citroenrasp
  • 150 g magere kwark
  • 6 el melk
  • 1 ei
  • 3 el zonnebloemolie
  • 50 g krenten
  • 1 eidooier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Meng in een kom het meel, het wijnsteenpoeder en het zout. Voeg daaraan de suiker en de citroenrasp toe. Meng in een tweede kom de kwark, melk, het ei en de olie. Schenk dit mengsel geleidelijk bij de droge ingrediënten en kneed alles met de handen of met een staafmixer tot een glad deeg. Meng als laatste de krenten door het deeg. Is het deeg te kleverig, kneed er dan wat meer meel door.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de krentenbroodjes erop. Klop vervolgens in een beker de eidooier los en bestrijk de broodjes hiermee. Bak de broodjes gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven. Laat ze daarna gedurende 10 minuten afkoelen.

glutenvrij-femfem

Eet smakelijk!