Glutenvrij eten is een hype die al langere tijd speelt. Steeds meer supermarkten en horecagelegenheden spelen in op deze trend en hebben meer glutenvrije producten in hun assortiment. Zo kun je bijna altijd wel een glutenvrije maaltijd bestellen. Mensen eten glutenvrij omdat zij een intolerantie voor gluten hebben, dit noemen we ook wel coeliakie. Maar ook vanwege gezondheidsredenen besluiten steeds meer mensen om glutenvrij te eten. Wat zijn gluten eigenlijk en in welke producten vinden we deze terug? Wij delen glutenvrije recepten van ontbijt tot diner met jullie.

Bronnen van gluten

Gluten behoren tot de groep eiwitten die we van nature in graanproducten terug zien. Voorbeelden zijn tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Gluten zitten in verschillende soorten brood, ontbijtcrackers, beschuitjes, allerlei soorten gebakjes, koekjes en pasta’s. Daarnaast zijn er ook talloze producten op de markt te vinden met glutenbevattende bindmiddelen, zoals sauzen, soepen en gehakt.

Coeliakie

Mensen met een intolerantie voor gluten (coeliakie) kunnen vrijwel geen gluten verdragen. Glutenbevattende voedingsmiddelen kunnen bij mensen met een glutenintolerantie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm veroorzaken. Wanneer je lichaam in aanraking komt met gluten, kunnen de darmvlokken beschadigd raken, met als gevolg vervelende klachten zoals: diarree, opgezette buik, buikpijn, verminderde eetlust, verstopping, misselijkheid. Dit kan uiteindelijk resulteren in een beschadigde darm wand met vrijwel geen darmvlokken meer. Hierdoor kunnen belangrijke voedingsstoffen minder goed worden opgenomen, waardoor je tekorten kan krijgen. Ook complicaties zoals bloedarmoede, vermoeidheid, onvruchtbaarheid en botontkalking kunnen het gevolg zijn van een overmatige glutenconsumptie bij een gluten intolerantie.

Glutenvrij dieetadviezen

Ontbijt

  • Alle soorten vers fruit en verse groenten zijn gelukkig glutenvrij, dit kun je dus gewoon blijven eten!
  • De vertrouwde bruine bammetjes zitten boordevol gluten. Gelukkig bestaan er ook talloze glutenvrije crackers, glutenvrije volkoren pasta en glutenvrij volkoren brood. Heerlijk met een plakje Hollandse kaas.
  • Ben jij meer van de havermoutpapjes in de morgen? Niet getreurd, er bestaat ook glutenvrije havermout, glutenvrij havermeel en havervlokken. Let er op dat het glutenvrij logo op de verpakking staat!
  • De Hollandse yoghurt, kwark en melk van de koe, schaap en geit zijn natuurlijk vrij van gluten.
    Met een vers stukje fruit en een handjevol noten/zaden of pitten heb je binnen handomdraai een lekker gezond, glutenvrij ontbijtje voorgeschoteld. De zuivelproducten met toevoegingen zoals vla en vruchten kwark kunnen wel gluten bevatten, let hier dus mee op.
  • Of bak zelf een van deze heerlijke glutenvrije broodrecepten.alpro-yoghurt-glutenvrij-femfem

    Lunch

  • Een heerlijk glutenvrije lunch: maak eens een lekkere maaltijdsalade met jouw favoriete groenten, verse noten, een gekookt eitje of een lekker stuk vlees/vis of kip.
  • Peulvruchten bevatten geen gluten en zijn ideaal geschikt als goede vervanging voor mensen met coeliakie. Maak eens een lekkere linzen salade, met walnoten en geitenkaas. Voedzaam, lekker en gezond.
  • Eieren zijn ook vrij van gluten. Heb jij zin in een lekkere en vullende lunch die gezond is en vrij van gluten? Maak dan eens een groente omelet met verse groenten en twee eieren. Breng op smaak met peper en zout!glutenvrij-salade-femfem

Diner

  • Bij het avondeten kun je sowieso aardappelen en zilvervliesrijst eten! Hier zitten namelijk geen gluten in verwerkt. Heerlijk met een stukje vis of kip en een flinke portie groenten. Dan heb jij een lekkere en eenvoudige maaltijd op tafel zonder dat je achteraf buikpijn krijgt.
  • Peulvruchten zijn echt een uitkomst voor mensen met een gluten intolerantie! Het is een belangrijke bron van eiwitten, vezels en koolhydraten en ideaal geschikt in een glutenvrij dieet. Bijvoorbeeld: witte bonen, bruine bonen, sojabonen, linzen en kapucijners. Dit kan je combineren met jouw favoriete verse groenten en een stukje vis.
  • De graansoorten: amaranth, teff, sorghum, mais en gierst zijn glutenvrij. Verschillende supermarkten verkopen bijvoorbeeld ook maïswafels maïscrackers of zelfs maïspasta die heel lekker zijn!

glutenvrij-rijst

Wat is glutenvrij nu eigenlijk? Dat lees je hier.