Dat de herfst begonnen is hoef ik je niet te vertellen, kijk naar buiten en je weet genoeg. Ik krijg het persoonlijk al koud als ik naar buiten kijk en wil daarom ook niets liever dan opwarmen met warm, herfstachtig eten. Op de menukaarten komt de erwtensoep al weer tevoorschijn en in de groentewinkels liggen de schappen alweer vol met peen en uien, boerenkool en andere herfstachtige verse groentes. Tijd om eraan te geloven dus en daarom hebben wij van FEM FEM een heerlijk herfstachtig 3-gangen diner samengesteld. Smullen maar!

Voor: Erwtensoep

Als de R weer in de maand zit mogen we weer genieten van gerechten als erwtensoep, gerechten met rookworst en al die overheerlijke dingen. Als je het najaar zegt, denken wij meteen aan erwtensoep en daarom hebben wij een lekker gerecht voor jou zodat je hem nu ook zelf kunt maken. Een stevige erwtensoep zodat jij er weer even tegenaan kunt tijdens deze koude dagen.

erwtensoep fEMFEM

Wat heb je nodig?

Dit gerecht is op basis van 4 personen.

  • 500 gram spliterwten
  • 1 rookworst
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 200 gram ontbijtspek
  • 1,5 winterwortel
  • 1 knolselderij
  • 2 varkenspoten/krabbetjes/schouderkarbonades
  • 25 gram verse selderij
  • 1 knoflookteentje
  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Spoel allereerst de spliterwten en voeg deze daarna samen met de ontbijtspek en varkenspoten (of iets dergelijks) toe in 2 liter water en laat dit 10 minuten op laag vuur intrekken.
  2. Halveer de prei, spoel hem schoon onder de kraan en snijd hem vervolgens in halve ringen.
  3. Pel en snijd de uien en knoflook in grove stukken.
  4. De winterwortel en knolselderij moeten daarentegen in kleine blokjes gesneden worden en natuurlijk geschild.
  5. Voeg alle groente toe aan de soep en laat hem 1,5 uur op een middel-laag vuur koken.
  6. Roer de soep soms een beetje door en voeg indien nodig wat water toe.
  7. Als de soep bijna klaar is kun je de rookworst volgens de verpakking verwarmen, de varkenspoten (of iets dergelijks) verwijderen en het spek in kleine stukjes snijden.
  8. Geef de soep nog wat extra smaak met de verse selderij en peper en zout naar smaak.

Hoofd: Lekkere spruitjes met ham en prei

Ja je leest het goed: lekkere spruitjes! Veel mensen vinden dat deze groente een bittere smaak heeft, maar als je ze in dit recept verwerkt zijn ze heerlijk. Wist je trouwens dat spruiten acné verminderen en zorgen voor een goede stemming? Daarnaast weet iedereen dat spruitjes een typisch herfstachtig product is. Waar wachten we eigenlijk nog op?

Wat heb je nodig?

Gerecht op basis van 4 personen

  • 1 kilogram spruiten
  • 30 milliliter olijfolie
  • 350 gram spekjes
  • 1 grote prei
  • 15 milliliter sinaasappelsap
  • 1 theelepel appelazijn
  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

Alvast een klein voorproefje: het is heel makkelijk en snel!

  1. Zet een grote pan met water op het vuur en voeg aardig wat zout toe. Als het water eenmaal kookt kun je de spruitjes erin doen en deze zo’n 5 tot 6 minuten op het vuur laten staan.
  2. Snijd ondertussen de prij in ringetjes en zet een koekenpak op het vuur met een beetje olijfolie. Gooi hier vervolgens de prij en spekjes in en voeg wat peper en zout toe.
  3. Als de spruitjes van het vuur haalt na 5/6 minuten moet je ze even laten uitlekken in een vergiet. En kook de laatste paar minuten van de prei en spekjes de spruiten nog mee zodat ze lekker warm blijven.
  4. Voeg tot slot de appelazijn de sinaasappelsap toe en klaar is kees!

Na: Pompoen bananen brood

Herfst is halloween en halloween is pompoenen, vandaag sluiten we dit 3-gangen herfstdiner af met een pompoengerecht. Een gezonde afsluiter van een avond vol met gerechten die herfstachtig zijn. Wil je hem toch iets ongezonder maken? Kies dan voor een bolletje bananen, vanille of kaneel ijs naast het brood.

Wat heb je nodig?

Uit dit gerecht kun je ongeveer 16 plakjes halen

  • 150 gram speltmeel
  •  3 bananen
  • 200 gram blokjes pompoen
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • pompoen-kruiden en kaneel naar smaak

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Mix of blend de bananen en pompoenblokjes tot een glad geheel
  3. Klop de eieren los in een aparte kom
  4. Gooi alle ingrediënten in een bak en meng het tot één glad beslag
  5. Doe een stukje bakpapier in de cakevorm, vul deze met het beslag en bak je nagerecht voor ongeveer 50 minuten goudbruin in de oven.

Lees ook:

De pumpkin spice latte maak je nu gewoon zelf!