De laatste tijd wordt er veel gepraat over kurkuma. Het ene na het andere artikel verscheen erover. Het is de plant waaruit de specerij kurkuma of koenjit wordt gewonnen. Dit plantje staat bekend om zijn geneeskrachtige werking en staat met stipt op nummer 1 bij de ontstekingsremmers. Het zou op een natuurlijke manier helpen om verschillende ontstekingsmechanismen te remmen. Maar in hoeverre is dat zo? En in welke dosering is dat dan? Wij begrijpen dat de discussie over kurkuma veel vragen opwekt. Wij beantwoorden deze dan ook graag voor jullie.

Kurkuma, een krachtige antioxidant

Dit plantje zou nog wel eens een wondermiddel kunnen zijn. Het draagt op een natuurlijke manier bij aan het verlagen van ontstekingen in ons lichaam. Het is namelijk een antioxidant. Kurkuma remt de activatie van NF-kB (Nuclear Factor Kappa Beta), productie van bepaalde eiwitten. Deze zijn verantwoordelijk voor het optreden van ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies.

Wanneer gebruik je het? 

Kurkuma kun je voor verschillende aandoeningen gebruiken. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken wanneer je last hebt van je gewrichten. Je zou dan het beste een longa-extract kunnen innemen in supplement vorm. Deze verkopen ze bij diverse drogisten, waaronder bij de Tuinen. Het kurkuma longa extract helpt het lichaam de ontsteking te remmen. De dosering bij gewrichtsklachten is 1200 tot maximaal 3000 mg, afhankelijk van de ernst van de klacht. Wist je dat je kurkuma ook kan gebruiken wanneer je last hebt van tandvleesontstekingen? Een dosering van 10 mg helpt tandvleesontsteking te verminderen. Daarnaast is deze natuurlijke ontstekingsremmer ook geschikt voor bijholteontstekingen, slijmbeurzen, keel of blaasontsteking. Of wanneer je last hebt van dermatitis, reumatoïde artritis, slijmvliezen  of eczeem kun je dit suppleren.

Goed voor de darmen

Maar ook voor de darmen kan kurkuma een positieve werking hebben. Uit een onderzoek waaraan 89 mensen met een ontsteking van de dikke darm deelnamen was er een kurkuma groep en een placebo groep. De kurkuma groep kreeg dagelijks een suppletie van kurkuma (2 x daags 1.000 mg curcumine) en placebogroep kreeg dit niet. Uit het onderzoek is gebleken dat na 6 maanden slechts 5% van de kurkuma groep een terugval kreeg t.o.v. ruim 20% in de placebogroep.

Nog meer redenen gezondheidsredenen

Naast bovengenoemde redenen biedt kurkuma nog veel meer gezondheidsvoordelen. Suppletie van curcumine kan mogelijk bijdragen aan verlaging van het ‘slechte’ cholesterol in het lichaam.
Ook helpt het kruid je weerstand te verhogen door te voorkomen dat je infecties in je lichaam krijgt. Het schijnt de productie van het eiwit CAMP te stimuleren, dat onmisbaar is voor het immuunsysteem. CAMP is een eiwit dit er voor zorgt dat je lichaam beschermt wordt voor verschillende virussen, schimmels en bacterie. Mensen die te kampen hebben met overgewicht en Diabetes type 2 kunnen door middel van het suppleren van kurkuma dit deels verhelpen. Het kruid heeft namelijk een positief effect op de bloedsuikerspiegel.

Middel bij depressie

Naast dat kurkuma effectief kan zijn in het verlichten van lichamelijke klachten, kunnen ook mentale klachten worden verhelpen. Bijvoorbeeld bij mensen die last hebben van depressie. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die depressieve klachten ervaren, gebaat zij bij inname van kurkuma. De patiënten die deelnamen aan het onderzoek kregen gedurende 4 weken lang tweemaal dagelijks 500 mg curcumine gesuppleerd. Na vier weken leidde dit al tot een vermindering van mentale klachten zoals depressie en angst.

kurkuma-wondermiddel-femfem

Tot slot

Kortom, kurkuma is een goede oplossing om op een natuurlijke manier lichamelijke klachten door middel van deze ontstekingsremmer te laten verlichten.Tip! Neem het kruid samen met zwarte peper in. Wanneer je dit doet wordt de opname van de stof verhoogd vanuit de darm en beter opgenomen in het lichaam! Gebruik kurkuma bijvoorbeeld in de olijfolie voor over je salade, of voeg het toe in curry gerechten, over je avocado of in een smoothie.