Het nieuwe jaar is begonnen, tijd voor nieuwe voornemens! In de supermarkten wordt er steeds meer aandacht besteed aan bewustere voeding. Afgelopen jaar was bijvoorbeeld bloemkoolrijst en de courgettipasta razend populair. Ook op het gebied van frietjes, zijn er gezondere alternatieven. Een puntzakje friet eens in de zoveel tijd, kan geen kwaad. Maar wanneer je regelmatig naar fastfoodketens gaat krijg je zonder dat je het door hebt gigantisch veel verzadigde vetten binnen, wat niet heel handig is. Gelukkig hebben we daar iets op bedacht: groentefrietjes! Groenten zitten lager in koolhydraten en bevatten meer vezels dan bijvoorbeeld aardappelen. Daardoor verzadigen ze ook beter. Je kan van verschillende groentefriet maken, bijvoorbeeld van wortel en pompoen. Wij delen de 4 lekkerste groentefrietjes met jullie.

1. Pompoenfrietjes

Ingrediënten:

  • 1 kleine Hollandse pompoen
  • ½ tl komijn
  • 2 el kokosolie
  • ½ tl kurkuma
  • 1 tl cayennepeper
  • ½ tl paprika poeder
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl mosterdpoeder

pompoenfrietjes-recept-femfem

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Was de pompoen grondig, snijd deze doormidden en verwijder de draden en pitten met een lepel. Snijd de pompoen in parten, precies zo groot als je de frietjes wil hebben.
Doe de stukjes pompoen in een kom en bestrooi cayenne peper, zeezout, komijn, kurkuma, paprika poeder en mosterdpoeder. Hussel de pompoen frietjes totdat ze licht bedekt zijn met het specerijenmengsel.
Leg de pompoenfrietjes op een bakpapier op een rooster, keer ze tussendoor ten minste één keer om en bak in 40 minuten af. Serveer de pompoenfrietjes op een bord met een frisse, groene salade.

2. Wortelfrietjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 5 wortelen
  • 1 el olijfolie
  • 2 el bloem
  • 1 tl peper
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl paprikapoeder

wortelfrietjes-groentenfrietjes-recept-femfem

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat. Was de wortelen grondig en rasp de schil van de wortelen. Snijd de wortelen doormidden in de vorm van een frietje. Doe de wortelen in een kom en meng met de olijfolie, het bloem en de kruiden. Verdeel vervolgens de wortelen over de bakplaat. Bak de wortelen gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven Controleer of de wortelen gaar zijn en laat vervolgens nog 10 minuten afkoelen.

3. Pastinaakfrietjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 pastinaken
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl paprika poeder
  • ½ tl cayenne peper
  • 1 tl zeezout

pastinaak-frietjes-femfem

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pastinaken grondig en schil deze. Snijd de pastinaak vervolgens in lange, dunne reepjes (in de vorm van frietjes).
Doe de pastinaakfrietjes in een kom en voeg hier het olijfolie, paprikapoeder, cayennepeper en zeezout toe. Meng de ingredienten goed door elkaar heen.
Verspreid de pastinaak frietjes op een bakplaat en bak deze gedurende 30 minuten. Controleer of de pastinaakfrietjes klaar zijn en laat deze nog eventjes afkoelen. Serveer de pastinaakfrietjes op een bord en breng op smaak met eventueel een zelfgemaakt sausje.

4. Courgettefrietjes

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 el olijfolie
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • zeezout

courgette-frietjes-groentenfriet-femfem

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat. Was de courgette grondig en snijd deze doormidden. Snijd de courgette in dunne langwerpige reepjes, in de vorm van frietjes.
Doe de courgette frietjes samen met de olijfolie, Parmezaanse kaas en zeezout in een kom. Meng het geheel goed door elkaar. Leg de courgette frietjes vervolgens op de bakplaat en bak gedurende 10-15 minuten goudbruin. Laat vervolgens de courgette frietjes afkoelen en serveer op een bord.

Wil je ook inspiratie voor een lekker ontbijt? Check dan deze verassende ontbijtjes.