rolls

Dit zijn de lekkerste scandinavische lekkernijen

Food & Drinks08 mrt 2018, 10:28 doorRedactie
Scandinaviërs hebben nou eenmaal een goede stijl. We halen veel inspiratie uit het Scandinavische interieur en uit hun kledingstijl. Maar wist je dat ze ook heel goed zijn in het bereiden van overheerlijke lekkernijen? Denk aan amandelcroissantjes en kaneelbroodjes. Benieuwd hoe je dit maakt? Wij hebben de recepten op een rijtje gezet!

Kanelbullar

istock 606229392
Foto via iStock
Ingrediënten
Voor het deeg:
  • 325 ml melk
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 60 g boter
  • 525 g bloem + 2 el bloem om uit te rollen
  • 100 g suiker
  • mespunt zout
  • 1 zakje droge gist (7 g)
Voor de vulling:
  • 70 g zachte roomboter
  • 70 g suiker
  • 2 el kaneel (10 g)
  • 1 ei
  • parelsuiker
Bereiding:
Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol op een bestoven aanrecht de helft van het deeg tot een plak van 1 cm dik. Bestrijk het vervolgens met gesmolten boter, suiker en kaneel en rol het op tot lange dikke ′worst′. Snij het vervolgens in dikke plakken en leg deze op de bakplaat met bakpapier. Leg er tot slot een theedoek overheen en laat het een half uur rijzen. Dan smullen maar!

Amandelcroissant

istock 679686470 e1520431108402
Foto via iStock
Ingrediënten
  • blikje croissantdeeg
  • 1/2 pakje amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • handje amandelschaafsel
  • een scheutje melk
Bereiding:
Rol de croissants uit. Klop vervolgens het ei los en meng dit met de spijs. Verdeel de spijs over het deeg en rol ze vervolgens op. Bestrijk het vervolgens met een beetje melk en strooi er wat amandelschaafsel overheen. Bestrooi de croissants met wat koek- en speculaaskruiden en doe de croissants 10-15 minuten in de oven. Laat ze tot slot afkoelen en dan genieten maar!

Wortelbrood

istock 530834030
Foto via iStock
Ingrediënten
  • volkoren tarwemeel (500 g)
  • tarwebloem (500 g)
  • zout (17 g)
  • instant gist (16 g)
  • halfvolle yoghurt (345 g)
  • water op kamertemperatuur (355 g)
  • zonnebloempitten (100 g)
  • grofgesnipperde wortels (250 g)
  • grofgehakte walnoten (100 g)
Bereiding:
Meng meel, bloem en zout met elkaar in een kom en roer het goed door. Voeg vervolgens gist toe en roer het nog een keer goed door met een garde. Voeg vervolgens de yoghurt en water toe en kneed het met een standmixer tot een soepel geheel. Strooi er vervolgens de zonnebloempitten, wortelsnippers en de walnoten overheen. Laat ze een uur rijzen op 28 graden. Druk vervolgens het deeg uit tot een rechthoek, vouw de hoekjes tot de horizontale middenlijn, de afgevlakte bovenste en onderste flap tot de horizontale middenlijn en dan nog een keer dubbel. Laat 40 minuten rijzen en verwarm de oven voor op 240 graden. Kiep de broden op de bakplaat en bak ze in 28 minuten gaar en goudbruin. Nu is hij helemaal ready !
Welke lekkernij ga jij maken?