Kerst staat natuurlijk in het teken van gezellig samenzijn en heerlijk eten. Soms iets te veel heerlijk eten, wat ervoor zorgt dat jij je de dag(en) na kerst wat opgeblazen voelt en het idee hebt dat je voor de hele week genoeg hebt gegeten. Vele vetten en suikers en weinig groenten en fruit, dat is een beetje hoe de kerst er bij de meeste mensen uit ziet. En voordat die oliebollen iedere dag op tafel liggen, is het fijn om tussen kerst en oudjaar even wat gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Soep

Misschien heb je nog wat vers gemaakte soep over van de feestdagen, deze kun je derde kerstdag mooi op eten. Soep is namelijk lekker licht, goed verteerbaar en het bevat veel groenten. Zorg er wel voor dat je de soep ook echt zelf maakt of hebt gemaakt, want voor een soepje uit blik geldt dit natuurlijk niet.

Salade

Foto: Anna Pelzer via Unsplash
Foto: Anna Pelzer via Unsplash

Een salade zorgt voor een fijn gevoel. Het is een lichte maaltijd en we hebben het idee heel gezond bezig te zijn (wat we ook zijn). Je kunt de salade zo vullend maken als je zelf wilt. Zorg er wel voor dat je salade alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt. Misschien denk je, omdat je graag wat lichts eet, dat je hem niet te vullend moet maken. Maar ook voor een lichte maaltijd is het belangrijk dat het de nodige voedingsstoffen bevat. Zo zou de basis van je salade, naast sla natuurlijk, moeten bestaan uit zoete aardappel, linzen, quinoa of volkorenpasta. Wanneer je enkel sla gevuld met diverse groenten als avondmaal eet, zul je rond een uurtje of 8 weer honger hebben en gaan snacken. Zorg vervolgens voor de nodige eiwitten, zoals kip, ei of sojabonen. Ook vetten zijn belangrijk, zelfs na de kerst en zelfs in een salade. Een avocado of mozzarella is hiervoor een goede optie. Top je salade af met wat noten of zaden. Lijnzaad is bijvoorbeeld erg vezelrijk en dus goed voor je stoelgang. Ga voor een dressing als vinaigrette of een andere lichte variant.

Quinoa

Quinoa is een gerecht waarmee je alle kanten op kunt. Het vult goed, maar is wel een lekker lichte maaltijd, waardoor je geen opgeblazen gevoel krijgt. Maak een quinoa salade met lekker veel groenten, vul puntpaprika’s met quinoa of probeer onderstaand recept.

lichte-maaltijden-kerst-femfem

Benodigdheden voor 2 personen

  • quinoa
  • 1 avocado
  • paprika
  • rode ui
  • fetakaas
  • rucola
  • 1 granaatappel
  • koriander
  • olijfolie
  • pijnboompitjes

Zo maak je het:

Bereid de quinoa zoals op de verpakking. Snijd ondertussen de avocado, paprika en de fetakaas in blokjes en de ui in ringen. Meng wat koriander met een eetlepel olijfolie in een blender tot een massa, dit is voor de dressing. Hol de granaatappel uit en zet apart. Rooster de pijnboompitjes even in een pan. Vervolgens doe je alle ingrediënten bij elkaar en strooi je de korianderdressing en wat peper en zout door het gerecht en klaar is je heerlijke frisse, lichte maaltijd.

Kijk ook eens naar deze heerlijke, vegan recepten die laten zien dat vegan eten heel gemakkelijk en lekker kan zijn.