fem fem 2024 04 08t214645924

Kopenhagen Fashion Week komt op voor dierenrechten: maar zal de rest volgen?

Looks21 apr , 18:00 doorAurora Ferrari
Het is besloten: Kopenhagen Fashion Week heeft aangekondigd dat ze volgend jaar exotische huiden en veren van de catwalks zullen bannen. Daarmee zijn hun het grootste branche-evenement die dit tot nu toe heeft gedaan. Ze worden daar nu wereldwijd voor geprezen, maar zullen organisatoren van andere modeweken ook volgen, of niet?
fem fem 2024 04 08t214645924
Bron: Instagram

Kopenhagen Fashion Week komt op voor dierenrechten

Je hebt het vast niet gemist, maar ook dit jaar stonden de Fashion Weeks weer vol met exotische huiden en veren. Van krokodillen en slangen tot alligators en zelfs struisvogels. Het hield simpelweg niet op. Voor volgend jaar lijkt Kopenhagen Fashion Week hier niet meer aan mee willen doen. Dit betekent maar één ding: modehuizen mogen geen dooie dieren meer naar het land meenemen. "Dit heeft de lat hoger gelegd voor andere evenementen", legt Yvonne Taylor, vice-president bedrijfsprojecten bij People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) uit. "Alle ogen zijn nu op de andere organisatoren van Fashion Week gericht. En ze zullen dit voorbeeld moeten volgen."
Fair fashion campagnevoerder Venetia la Mann a is het daarmee eens: "Het bewijst voor mij echt dat deze organisatie, modeweken en potentiële merken kan pushen om verandering te maken." Is dit misschien het moment dat álle dieren eindelijk met rust gelaten worden?

Nog een lange weg te gaan

Maar vergis je niet: we zijn er nog lang niet. Want hoewel bont al wel als wreed wordt gezien, en dus nu ook eindelijk verboden is bij de modeweken, is dat helaas nog niet het geval met huiden en veren. We gaan nog steeds voor leren jassen en broeken en ook veren op feestkleding, vinden we niet erg – terwijl dat hetzelfde is als bont. De catwalks van New York, Londen, Parijs en Milaan zijn net voorbij en daar hebben we massaal huiden en veren voorbij zien komen. Mensen beschouwen het nog niet als wreedheid, en dat komt allemaal door gebrek aan onderwijs, zegt Yvonne Taylor. "Slangen worden opgepompt met lucht of water terwijl ze nog leven, en hagedissen worden op grove wijze onthoofd", legt ze uit. "Werknemers rammen metalen staven door de ruggengraat van krokodillen en in de hersenen van alligators om ze te doden."
"Het is heel moeilijk voor mensen om te bedenken dat een krokodil of een slang hetzelfde gevoel heeft als bijvoorbeeld een vos. Volgens Yvonne komt dat ook omdat het weer trending is onder de 'coole meiden'. Denk hierbij aan de comeback van de mob wife-trend. En hoewel het draait om het dragen van vintage bont en het upcyclen van materialen, gelooft Taylor dat deze trend uiteindelijk gewoon meer schade brengt. "Door achter deze trend te staan, vraag je de modehuizen om weer aan de slag te gaan." De beslissing achter Kopenhagen Fashion Week is dan misschien eindelijk hetgeen wat we nodig hebben. Of de andere modeweken zullen volgen? Dat is nog maar de vraag, maar ze zullen nu wel moeten.