femfem pleasen

Dit is waarom mensen pleasen niet goed is voor jou

Body & Mind27 jul 2017, 15:02 doorRedactie
Er zijn een aantal dingen belangrijk voor jouw geluk. Een daarvan is dat je integer bent. Eerlijk, open en oprecht. Deze karaktereigenschappen maken jou voor andere en voor jezelf een veel fijner mens. Je kan beter eerlijk je mening geven wanneer men je iets vraagt, dan het gewenste antwoord geven en jezelf daarmee tekort doen. Je anders voordoen dan hoe je bent, hou je namelijk niet lang vol. Bovendien is het nergens voor nodig. Toch doen we dit te vaak, om anderen te pleasen.
We willen dan dat andere mensen ons graag mogen. We willen hen blij maken en we willen soms teveel aan hun verwachtingen voldoen. Dit ten nadele van onszelf. Hiermee is absoluut niet gezegd dat zorgen dat andere blij zijn slecht is voor jou. Het is niet erg om aan anderen te denken. Het is meer dat anderen pleasen niet hetzelfde is als anderen helpen. Mensen willen pleasen zorgt ervoor dat we gaan proberen te raden wat zij willen of wat zij denken. Vervolgens handelen we daar naar. Hiermee proberen we hun kijk op ons te manipuleren. Dit heeft echter gevolgen voor ons eigen geluk. Wat er gebeurd als jij niet oprecht bent, maar een pleaser lees je hier.

1. Je houdt niemand voor de gek.

Zit je dan op je werk. Glimlach opgezet en je beste make-uppie op gedaan zodat maar niemand aan je zal merken dat je je rot voelt. Het hele weekend heb je ruzie gehad met je vriendje maar nu moet je back to business. Als je net doet alsof je je goed voelt, terwijl dat niet zo is, gaan de mensen om je heen zich waarschijnlijk alleen maar rotter voelen. Waarom zou je dat doen? Wij mensen zijn namelijk nou eenmaal slecht in verbergen hoe we ons voelen. We geven onbewust hele kleine seintjes af naar de gene die met ons zijn. Deze personen zijn zich er niet bewust van dat ze deze signalen oppikken, maar toch gebeurd het. Probeer jij dus te verbergen dat je je wat minder voelt, dan zadel je daar eigenlijk ook andere mensen mee op.

2. Het is moeilijker om je te focussen.

Je anders voor doen heeft een groot effect op je brein. Je moet constant op jezelf letten waardoor je je minder goed kan focussen op andere dingen, bijvoorbeeld op je werk of op het gesprek wat je aan het voeren bent. Uit onderzoek is gebleken dat jezelf niet oneindig overmatig onder controle kan hebben. Eigenlijk werkt het net zoals bij een elastiekje: hoe vaker je eraan trekt, hoe eerder hij knapt. Dat kleine leugentje dat je iemand hebt verteld om de situatie lekker makkelijk te houden, gaat er dus voor zorgen dat je jezelf minder goed kan concentreren en dat je jouw emoties minder goed onder controle zal hebben.

3. Het geeft je stress

Iets verbergen waarover je je slecht voelt is eigenlijk liegen. Liegen is een van de grootste stresstriggers voor ons lijf. Als we liegen komen er bepaalde hormonen vrij, vanwege een reactie van ons lichaam op stress. Deze hormonen zijn slecht voor onze gezondheid en ons geluk op de lange termijn. Uit onderzoek is tevens gebleken dat wanneer er aan personen werd geleerd hoe zij elke dag minder kon gaan liegen, zij ook daadwerkelijk in de mogelijkheid waren dit te doen. Dit had vervolgens weer voordelen voor hun gezondheid. Zo was er onder andere sprake van minder slaaptekort en minder klachten over hoofdpijn. Dus ondanks dat je misschien denkt dat je er op het moment beter aan doet met een leugentje om daarmee andere te pleasen: dit is nooit het geval. Ben oprecht want dat is het beste voor jullie allebei.