Zeker in de zomerdagen willen we ’s avonds nog wel eens leuke dingen gaan doen. Nog even het terras op of een drankje op het balkon. Het is nog lekker lang licht naar bed gaan lijkt dan ook alles behalve een leuke optie. Maar ben je vanochtend weer ontzettend moe opgestaan? Heb jij maar moeite met de dag vandaag en voel je je eigenlijk net zo moe als gisteravond toen je naar bed ging? Wij leggen je uit waaraan dat kan liggen.

National Sleep Foundation

De een heeft meer slaap nodig dan de ander. Waar jij genoeg hebt aan zes uurtjes slaap heeft iemand anders er misschien negen nodig. Het National Sleep Foundation raadt aan om elke nacht tussen de zeven en negen uren slaap te pakken. Let wel op dat het hier om een gemiddelde gaat, het kan per persoon verschillen hoeveel slaap je nodig hebt.

Ontwaken aan het einde van de cyclus

Echter, is de duur van de nachtrust niet het belangrijkste. Je nachtrust bestaat uit verschillende slaapcyclussen van elk ongeveer 90 minuten. Per nacht heb je ongeveer 4 à 5 van deze slaapcyclussen. Wat belangrijk is tijdens het opstaan, is dat je ontwaakt aan het einde van zo’n cyclus. Gebeurt dit niet? Dan kan je daar chagrijnig en geïrriteerd door worden. Bovendien kun je er ook vermoeid van raken en dat is juist wat je niet wilt na een nacht slapen. En met die uren die je hoort te slapen bedoelen we dan ook echt slapen: niet met je telefoon of laptop simpelweg in bed liggen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat je zodra je jouw ogen sluit, je nog niet meteen in diepe slaap bent. Gemiddeld duurt het 14 minuten voordat je daadwerkelijk in slaap valt.

Moet je er rond 7 uur uit ’s ochtends dan kun je ’s avonds het beste, afhankelijk van hoeveel slaap je nodig hebt, rond 21:46, 23:16, 00:46 of 2:16 je ogen dicht doen. Wil je er ’s ochtends op een andere tijd uit? Check dan deze site, die berekent voor jou de beste tijd om te gaan slapen.

Hoe je het meeste uit je slaap kunt halen lees je hier.