Soms heb je het gevoel dat iedereen om je heen al lekker gesetteld is en al jaren lang in een relatie ziet. Toch zijn er ook veel mensen single en misschien zonder dat je het door hebt worden er ook veel relaties verbroken. Al deze verbroken relaties nemen ook verschillende meningen en gedragingen met zich mee, iedereen reageert hier anders op. De een weet niet of ze ooit nog wel een man wilt en de ander zit bij wijze van spreken volgende week al in een nieuwe relatie. Ieder mens is anders en iedereen gedraagt zich anders, maar is het nou eigenlijk wel goed om meteen nadat het uit is jezelf in een nieuwe relatie te onderdompelen?

Meteen een nieuwe relatie of beter even wachten? fEMFEM

Ben jij een ‘relatiepersoon’?

Al je vrienden vertellen je in deze periode dat je lekker veel mag huilen en eten. Naast het huilen en eten kun je volgens hen ook altijd maar het beste wachten met een nieuwe relatie. “Je kunt het beter verwerken als je er de tijd voor neemt”, een zin die je vaak hoort. De meeste houden zich hier ook aan, maar je weet maar nooit wat er op je pad komt of er al was. Er zijn namelijk altijd een aantal vrouwen die voor jou gevoel ‘niet alleen’ kunnen zijn, vrouwen die zichzelf een ‘relatiepersoon’ noemen. Voor deze vrouwen heb ik een beetje slecht nieuws. Je kunt namelijk het beste eventjes wachten met een nieuwe relatie als de ander net over is.

Je hersenen hebben het niet verwerkt

Psychologe Danielle Forshee die gespecialiseerd is in relatiecounseling beaamt dit volledig. Ze vertelt dat mensen die net uit een relatie komen, nog erg veel aan deze relatie denken. Dit is logisch, want het is net voorbij. Ook blijf je aan deze relatie denken als je alweer snel een nieuwe man vindt. Tijdens deze nieuwe relatie of tijdens het daten ga je deze nieuwe man toch altijd automatisch vergelijken met je ex. Je hersenen hebben je vorige relatie namelijk nog lang niet verwerkt, of je het nou wilt of niet. Het kan voorkomen dat je vorige relatie is uitgegaan, omdat hij niet te vertrouwen was. Dat komt het vaak voor dat dit nog zo erg in je hoofd zit, dat je de nieuwe man ook vrijwel meteen niet vertrouwd.

Me-time

Forshee vertelt dat het niet alleen gaat over de andere persoon uit je vorige relatie, maar ook zeker over jezelf. Je hebt simpelweg wat tijd voor jezelf nodig om dit te verwerken. Hoeveel tijd dit is, datĀ ligt helemaal aan jou. De een wilt voorlopig niet meer aan de man en de ander vind het na een aantal maanden alweer saai in haar uppie. Het een is niet beter dan het ander, het is persoonlijk. Natuurlijk spelen de verlangens ook mee, je wilt met iemand zijn want dit voelde zo vertrouwd. Volgens Forshee zijn mensen verslaafd aan verliefdheid. Het is een opwindend gevoel om een nieuw iemand te ontmoeten waar je ook een klik mee hebt. Dit zorgt er ook voor dat sommige mensen maar van relatie naar relatie gaan, want na een tijdje gaat deze verliefdheid over. Dit betekent niet dat de liefde over is, je komt in volgens Forshee in fase 2 terecht: houden van. Onthoudt dit goed en wissel niet te snel.

Lees ook:

Waarom je beter even kan wachten met intiem zijn in een nieuwe relatie