Slapen is heerlijk en vooral met dit koude weer blijven we het liefst de hele dag in bed. Dit is helaas niet mogelijk, door alle verplichtingen van die dag. Toch mag je best toegeven aan je vermoeidheid en wat eerder naar bed gaan ’s avonds of wat extra uurtjes blijven liggen in de ochtend. Slaaptekort kan namelijk, volgens Matthew Walker die al bijna twee jaar onderzoek doet naar slaap(tekort), zorgen voor heftige gevolgen.

Slaaptekort is gevaarlijk FEMFEM

Slapen is een vorm van zwakte

Als je een echte succesvolle vrouw bent dan slaap je toch maar een paar uurtjes per nacht? Je moet toch alles over hebben om de top te bereiken? Mensen zien slapen vaak als een vorm van zwakte, maar waarom eigenlijk? Men wil druk lijken. Daarom uitspreken ze uit hoe weinig ze slapen, anders lijken ze lui. Het tegenovergestelde is dus waar, blijkt uit het onderzoek van Walker.

Hoe is dit mogelijk?

Vroeger kwamen mensen gemakkelijk aan meer dan genoeg aantal uren slaap, maar tegenwoordig wordt slaap gezien als iets wat redelijk onbelangrijk is en komen we het vaak tekort. We maken het meestal net iets later dan geplant, waardoor de volgende ochtend weer eerder komt dan gehoopt. Ook komt het vaak voor dat mensen wel op tijd in bed liggen, maar nog uren scrollen door hun social media en nog net even één of toch twee afleveringen van die favoriete serie kijken. Dit lijkt erg onschuldig, want dan gaan we de volgende dag toch gewoon iets eerder naar bed? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan in deze tijd, want 1 op de 2 mensen neemt namelijk al genoegen met 6 uur slaap of minder.

Je lichaam moet bijkomen

Waarom moeten we eigenlijk komen aan een bepaald aantal uur slaap? De meeste mensen denken dat die 6 uurtjes voldoende zijn, maar toch is dit te weinig, blijkt uit onderzoek. De een kan prima functioneren na deze nacht, maar de ander voelt zich nogal futloos. Dit komt doordat je lichaam en geest ’s nachts bijkomt van de dag, van alle prikkels en gebeurtenissen. Als je te weinig slaapt herstellen zowel je lichaam als geest zich niet voldoende wat kan zorgen voor ernstige gevolgen.

Gevolgen korte termijn

Van de gevolgen op korte termijn herken je er vast een aantal die jij ook wel eens hebt meegemaakt na een korte nacht. Een slaaptekort op korte termijn zorgt namelijk voor:

  • Veel honger gedurende de dag;
  • Vermoeidheid, wat kan erg gevaarlijk kan zijn en zorgen voor ongelukken;
  • Je ziet er ongezond uit;
  • Je bent sneller vatbaar voor griepjes en verkoudheid;
  • Concentreren wordt moeilijker;
  • Je wordt veel emotioneler.

Natuurlijk is dit alles niet ernstig, maar let er wel op dat je als je deze symptomen krijgt je moet toegeven aan je vermoeidheid. Ga op tijd naar bed en kom tot rust, want als je dit niet doet kan het namelijk wel gevaarlijk worden.

Gevolgen langer termijn

Neem jij niet de tijd om uit te rusten en blijf je maar doorgaan, omdat je het gevoel hebt dat dit moet en slaap maar bijzaak is? Stop hiermee, alsjeblieft! Slaaptekort op langer termijn brengt namelijk gevaarlijke ziektes en klachten met zich mee, kijk zelf maar:

  • De kans op een beroerte verviervoudigd;
  • Je hebt een grote kans op obesitas;
  • Verschillende vormen van kanker ontstaan sneller;
  • Je krijgt eerder last van hartklachten;
  • Diabetes is dichterbij dan je denkt met slaaptekort;
  • Bij mannen verminderd de vruchtbaarheid.

Die ene nacht doorgaan met werken of toch dat ene feestje pakken terwijl je al zo moe bent, kun je misschien de volgende keer maar beter niet meer doen. Slaaptekort kan dus daadwerkelijk zorgen voor ernstige gevolgen en geloof me die wil jij niet meemaken, dus geniet van je nachtrust.

Hoe slapen we meer?

Maar hoe zorg je er nou voor dat je langer slaapt? Ga slaap zien als iets wat je moet doen, als een soort van taak die afgerond moet zijn voor de volgende dag. We zetten namelijk een wekker als de opstaan, maar waarom niet als we naar bed moeten? Hierdoor krijg je dagelijks een reminder dat het bijna bedtijd is, geen smoesjes meer! De professor zelf houdt zich ook strikt aan, een vast patroon en zijn advies is daarom ook: ‘Sta op en ga naar bed op dezelfde tijden’. Dit zorgt ervoor dat je een biologisch ritme creëert, een ritme die ervoor zorgt dat jij die uurtjes slaap niet verwaarloost.

Lees ook:

Zo krijg je een betere nachtrust en slaap je de hele nacht door.