We zeggen tegen onszelf dat we onze slaap nodig hebben, dat we vanavond op tijd naar bed gaan en vroeg gaan slapen. Maar vervolgens liggen we er om 11 uur in en kijken we ook nog even een serietje, waardoor we vaak niet voor 12 uur slapen. Weg voornemen. Met deze tips lukt het je wel!

op-tijd-naar-bed-femfem

Zorg dat je prikkels afnemen

In de avond nemen we ontzettend veel prikkels tot ons en vooral via het televisiescherm of je laptop, hierdoor blijft ons brein gestimuleerd. Het licht van je telefoon geeft onze hersenen het seintje dat het middag is, waardoor we dus nog niet moe zijn. Probeer daarom dus om in de uren voordat je gaat slapen je beeldschermen en dingen waar je prikkels van krijgt zoveel mogelijk te vermijden. Wil je toch echt graag nog een filmpje kijken? Probeer dan eens Napflix!

Wacht niet tot je moe bent

Mede door deze hoeveelheid aan prikkels in de avonduren, wordt je nog niet moe. Wanneer jij dus gaat wachten totdat je moe bent, zal het waarschijnlijk na middernacht worden. Zolang jij niet ontspant, zullen je lichaam en geest ook niet ontspannen. Ga dus een half uur voordat je wilt slapen, in je bed liggen en lees nog even een boek of luister naar muziek. Op deze manier ontspan je en zal het je lukken om eerder in slaap te vallen.

Bedtijd

Alhoewel we ons in de avond meer van onze telefoon zouden moeten ontdoen, is ‘Bedtijd’ wel een handig middel om op tijd je bed in te duiken. Je krijgt een herinnering wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Het is essentieel voor een goede nachtrust om iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan. Misschien kun je op het begin nog niet slapen, maar zodra je er een beetje aan gewend bent zul je merken dat je steeds sneller in slaap valt.

Klaar om te slapen

Door je van te voren al ‘klaar te maken’ om te gaan slapen, zul je de stap om daadwerkelijk naar bed  te gaan gemakkelijker kunnen zetten. Door alvast je make-up er af te halen, je tanden eventueel te poetsen en je pyjama aan te doen, geef je je lichaam het seintje dat je zo naar bed gaat. Op deze manier zal je lichaam gemakkelijker kunnen ontspannen. Ook kan het helpen om een ritueel voordat je gaat slapen in te plannen. Wen jezelf bijvoorbeeld aan om een lekker kopje thee te drinken, nog even een warme douche te nemen, vervolgens in bed te gaan liggen en nog even een hoofdstuk in je boek te lezen. Je lichaam went hieraan, waardoor het gaat ‘herkennen’ dat het tijd is om te gaan slapen en op deze manier zul je dus ook sneller in slaap vallen.

Geen koffie

Dit zal niet echt als een verassing komen, maar we willen het toch nog even gezegd hebben. Wil jij lekker op tijd je bed in duiken? Drink dan geen koffie meer in de avond, want dan zit er nog te veel cafeïne in je lichaam en zul je dus niet kunnen slapen.

Plan tijd voor jezelf in

Net zoals je alle activiteiten en afspraken gedurende de dag inplant, is het van belang dat je dit ook doet voor tijd voor jezelf. Af en toe niets doen is namelijk heel goed voor je. Wanneer jij een gaatje in je agenda hebt en je hier tijd voor jezelf wilt nemen, schrijf dit dan ook op. Want wanneer we het leeg laten, wordt het 9 van de 10 keer toch weer gevuld met iets anders. Wanneer je tijd voor jezelf daadwerkelijk inplant, is de kans groter dat je dit ook daadwerkelijk ‘uitvoert’. Even tot rust komen gedurende de dag is key voor een goede nachtrust.

De gemiddelde volwassene heeft 7 tot 9 uur slaap nodig. Let dus ook goed op dat je niet te veel slaapt, want ook dit is niet goed voor je gezondheid.