Kanker. Een woord waar we bang van worden. We kennen bijna allemaal wel iemand in onze omgeving die lijdt of heeft geleden aan deze vreselijke ziekte. Het komt dichtbij en door de vele media aandacht en alle dingen die slecht voor ons zouden zijn, worden we bang. Terwijl we eigenlijk niet weten waar we nu echt bang voor zijn.

dierbaren-bang-PRA-femfem

Iedereen kent het, maar bijna niemand weet het

Bijna iedereen krijgt te maken met kanker. In de familie, bij vrienden of bij jezelf. Dit is alles behalve een fijne, geruststellende gedachte en helemaal omdat heel veel mensen eigenlijk niet weten wat het precies inhoudt. Kanker ontstaat door een verandering in de genen. Een gen kan bijvoorbeeld te laat of niet het signaal geven wanneer een cel moet afsterven, waardoor beschadigde cellen blijven bestaan. Zo ontstaat er een ongecontroleerde deling van de lichaamscellen. Deze cellen kunnen niet meer stoppen met groeien in omliggende weefsels en zo is het mogelijk dat de kanker over andere delen van het lichaam wordt verspreid. De snelheid van deze verspreiding is voor iedere kankersoort verschillend, dit is waardoor de één sneller klachten krijgt dan de ander. Doordat er honderden verschillende soorten kanker bestaan, kan deze ziekte bijna overal in het lichaam ontstaan. Een angstige gedachte, maar tegelijkertijd wel een trigger om iets te doen voor een ander (of voor jezelf).

We worden bang gemaakt

Volgens documentaires als ‘What the Health’  zou het eten van vlees heel slecht zijn voor je gezondheid en leiden tot ziektes als kanker. We oordelen niet direct over de waarheid ervan, maar het zet ons wel tot denken. Bovendien zouden er complottheorieën onder de overheid, de farmaceutische industrie en de vee-industrie bestaan. Ze zouden geld verdienen aan onwetende burgers, ten koste van onze volksgezondheid. Zij zouden allen ‘weten’ dat dierlijke producten ongezond zijn. Maar ze willen niet dat jij dit weet, omdat ze dan geen geld meer aan je kunnen verdienen. Het is een bizarre gedachte als de wereld echt zo in elkaar steekt. Zulke documentaires en berichten in de media over wat er allemaal slecht voor je is, maken ons bang. Elke keer komt er weer iets bij waarvan je kanker zou kunnen krijgen, waardoor we niet meer weten wat nu wel en wat niet waar is. Het enige dat we wel weten, is dat we iets aan deze vreselijke ziekte kunnen doen en dat er steeds meer kennis is over hoe we dit kunnen bestrijden.

Steeds betere medicijnen

Dankzij onderzoeken komen we steeds meer te weten over kanker en wordt de kans steeds groter dat we mensen met deze ziekte kunnen genezen of de ziekte draaglijker kunnen maken. We worden misschien bang gemaakt door alle berichten die we tegenkomen, maar laten we zorgen dat deze berichten er niet meer hoeven te zijn. Meer dan 2000 vrijwilligers, veelal gezonde mensen, doen jaarlijks mee aan medicijnonderzoek. Deze vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk, want zonder hen kan er geen onderzoek worden gedaan. En zonder onderzoek komen er geen nieuwe medicijnen. Door mee te werken aan deze onderzoeken, krijg jij een mooie vergoeding en kun je echt iets goeds doen voor een ander. Ben je benieuwd hoe ook jij hieraan kunt bijdragen? Kijk dan op de website van geneesmiddelenonderzoek.

Lees ook: Waarom we van dag tot dag zouden moeten leven en meer moeten genieten.