Of je niet tevreden bent met je baan of je gewoon klaar bent voor een nieuwe uitdaging; ontslag nemen blijft een dingetje. Hoe verleidelijk het ook is om na een conflict met je baas of collega’s op een onvriendelijke manier te reageren, handig is het niet. Wij geven je tips om op een professionele en formele manier ontslag te nemen.

ontslag nemen zonder drama tips
Bron: The Devil Wears Prada

#1 Blijf professioneel tot je vertrek

Het kan best wel lastig zijn om in de resterende tijd gefocust te blijven. Laat je werk daar niet onder lijden, zorg dat het kwalitatief goed in orde blijft. Collega’s en klanten hebben dan niks op je aan te merken, dat laat zien dat je professioneel bent. Laat dus geen losse eindjes achter.

#2 Informeer je collega’s

Als het besluit vast staat en je baas op de hoogte is, wordt het tijd om je collega’s op de hoogte te brengen. De kans is aanwezig dat je een goede band hebt opgebouwd met sommige collega’s. Laat weten dat je het ontzettend gewaardeerd hebt om samen te mogen werken en dat jullie in de toekomst misschien nog een keertje kunnen afspreken. Dikke tip: informeer niet eerst je collega’s en vervolgens pas je baas, deze volgorde kan namelijk onrust veroorzaken.

#3 Bekijk je financiën

Voordat je besluit om je baan op te zeggen, is het belangrijk om te kijken of je financieel klaar bent. Het is belangrijk om alle financiële voordelen van je huidige baan te overwegen, zoals gezondheidsvoorzieningen, pensioenplannen en aandelenopties. Het salaris is niet het enige wat je moet overwegen. Vraag jezelf af hoe lang je zonder een baan kunt zorgen voor jezelf.

Het is verstandig om wat geld te sparen voordat je abrupt stopt met werken om te voorkomen dat je in de schulden raakt. Als je volgende baan een lager salaris heeft, moet je je uitgaven- en spaargewoonten aanpassen om financieel stabiel te blijven.

#4 Wees voorbereid

Dien je ontslag persoonlijk in bij je baas of manager. Wees goed voorbereid op het gesprek, houd het kort en bondig. Leg uit waarom je het bedrijf gaat verlaten, maar vertel er ook bij dat je dankbaar bent voor de tijd die je er hebt doorgebracht.

#5 Het krijgen van een nieuwe baan langer kan duren dan je denkt

Als je overweegt om zonder nieuwe baan te stoppen, is het belangrijk om te beseffen dat het vaak langer duurt dan verwacht om een nieuwe plek te vinden. Het kan daarom slim zijn om wat extra geld opzij te zetten voor minstens een maand aan uitgaven, of om een kleine bijbaan te vinden om je te helpen tijdens deze overgangsperiode, tot je klaar bent om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Het is al moeilijk genoeg om werk te vinden zonder de stress van onbetaalde rekeningen. Maar met financiële zekerheid heb je de vrijheid en flexibiliteit om een baan te kiezen die past bij jouw doelen, in plaats van genoegen te nemen met het eerste aanbod dat langskomt omdat je geld nodig hebt.

#6 Bekijk eerst andere mogelijkheden voor verlof op het werk

Voordat je stopt, is het belangrijk om te begrijpen waarom je dit overweegt. Als je vroeger van je baan hield, maar nu niet meer, vraag jezelf dan af of de baan is veranderd of dat jij zelf bent veranderd. Misschien ben je uitgeput, heb je persoonlijke kwesties of heb je moeite om werk en privé in balans te houden. Als dat zo is, kijk dan naar je werknemershandleiding voor mogelijkheden zoals een loopbaanonderbreking, sabbatical of verlofbeleid.

Als dit niet mogelijk is, sta dan open voor het stellen van vragen. Overleg met een therapeut, psycholoog of huisarts om te bepalen of je recht hebt op betaald ziekteverlof of bescherming onder de FMLA-wet.

#7 Stoppen is geen carrièrekiller, zelfs als je nog aan het uitzoeken bent

Je kunt je baan opzeggen zonder je carrière te schaden. Door strategische carrièrestappen te nemen, kun je een hoger salaris verdienen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Als je financieel stabiel bent, hoef je niet per se naar een beter betaalde baan over te stappen. Het is belangrijk om niet vast te houden aan een baan die je haat, om vast te houden aan stabiliteit. Neem de tijd om uit te rusten en na te denken over wat je echt wilt.

#8 Laat een positieve indruk achter

Misschien is het moeilijk om positief te blijven, omdat je zo snel mogelijk weg wilt, maar probeer een positieve indruk achter te laten. Zorg voor een prettig afscheid, zodat je bij je collega’s een goede indruk achterlaat.

#9 Plan je vertrek en profiteer van je voordelen

Als je je baan opzegt, is het belangrijk om een plan te maken en te onderzoeken welke voordelen je hebt en hoe lang je er recht op hebt. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van alle beschikbare voordelen, zoals afspraken voor medische zorg en financiële planning. Lees je werknemershandboek door om te begrijpen welke voordelen je hebt. Overweeg ook om gebruik te maken van extra’s, zoals loopbaancoaching. Plan ook wat je wilt meenemen, zoals je pensioenrekeningen. Een goede planning vermindert stress en geeft gemoedsrust voor de toekomst.

#10 Wees vriendelijk, maar blijf bij je beslissing

Het opzeggen van je baan kan eng en stressvol zijn. Zorg ervoor dat je je ontslag professioneel afhandelt door het minstens twee weken van tevoren aan te kondigen en dankbaarheid te tonen. Bied ook hulp aan tijdens de overgangsperiode en geef eerlijke maar constructieve feedback tijdens het exitgesprek. Soms zal de relatie met je werkgever verslechteren, maar soms is dat gewoon niet te voorkomen.

#11 Het is niet erg om een tijdje vrij te nemen

Na het beëindigen van je huidige baan, is het verleidelijk om meteen een nieuwe baan te zoeken op LinkedIn. Maar eigenlijk is dit een goed moment om even een pauze te nemen en te ontdekken wat je prioriteiten zijn en wat je echt wilt in een nieuwe baan. Probeer ook wat tijd te nemen om te rusten als dat mogelijk is. Dit is een unieke kans om te verkennen wat je zou doen als je geen beperkingen had, dus geniet van die vrijheid.

Als je al een baan hebt, probeer dan te onderhandelen over je startdatum. En als je geen baan hebt, neem dan minstens een paar dagen vrij om je gedachten op een rijtje te zetten en na te denken over wat je hierna wilt doen. Ben jij afgestudeerd en op zoek naar een baan? Volg dan deze tips!