Er zijn veel dingen waar we naar kijken als het aankomt op onze partners. Het is een natuurlijk gegeven dat je in je partner iemand zoekt die je persoonlijke kenmerken verbetert, het beste in je naar boven brengt en die (bijna) dezelfde normen en waarden heeft omtrent je levensstijl. Toch kunnen deze externe factoren je ervan weerhouden succesvolle relaties te onderhouden.

@madelyncline Instagram
@madelyncline Instagram

Terug naar de basis

Om een relatie te laten slagen, moet de basis van je verwachtingen en je karakter worden vastgesteld om ervoor te zorgen dat deze externe factoren op hun plaats vallen. Voordat naar een groter plaatje wordt gekeken, is het dus belangrijk dat de fundering voor een relatie wordt gelegd en dat duidelijk wordt gemaakt wat jullie verwachtingen zijn, zodat deze op elkaar afgestemd kunnen worden. De manier waarop personen op bepaalde gebeurtenissen reageren, heeft te maken met de kijk op de gebeurtenissen en dus niet op de gebeurtenissen zelf.

Een gezamenlijke bankrekening

Een goede, stabiele relatie kan ook wel vergeleken worden met een gezamenlijke bankrekening. Om de bankrekening gevuld te houden, zullen beide partners moeten geven, maar ook beide partners mogen nemen. Op een eerlijke, evenwichtige manier wordt er gegeven en ontvangen, om te voorkomen dat de bankrekening uit put. Beide personen moeten geven en kunnen nemen in een relatie, om te zorgen dat de relatie interessant blijft en er leven in geblazen blijft worden. Van beide kanten.

Op een eerlijke, evenwichtige manier wordt er gegeven en ontvangen, om te voorkomen dat de ‘bankrekening’ uit put

Drie redenen

Wanneer de basis voor deze drie punten gelegd is, duidelijk is en wanneer jullie hier echt aandacht aan besteden (en blijven besteden), hebben jullie een ijzersterke fundering en kan de relatie alleen nog maar beter worden.

#1 Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde is een woord dat we regelmatig voorbij zien komen, maar weten we eigenlijk wat het inhoudt? Onvoorwaardelijke liefde klinkt interessant, geliefd en waardevol. Jullie gebaren en acties zijn onvoorwaardelijk verbonden. Alles voelt transparant, er staat niets tussen jullie in de actie van de een vult de actie van de ander genadeloos aan. Er is letterlijk geen voorwaarde aan jullie liefde, je zult altijd van elkaar blijven houden, no matter what. Je partner laat je veilig voelen en laat je merken je waarden en identiteit te accepteren en te bevestigen.

#2 Oprechte excuses

We zeggen niet dat een goede relatie enkel rozengeur en maneschijn is. Iedereen heeft onenigheden en het is onmogelijk om het over alles eens te zijn. Natuurlijk kan het voorkomen dat je in je woede iets zegt dat je eigenlijk niet meent. Maar het is vervolgens wel belangrijk om hier je oprechte excuses voor aan te bieden. Niet omdat je het doet uit medelijden, niet omdat je je schuldig voelt, maar omdat je het echt meent. Wanneer een excuus niet oprecht is, kan dit later te merken zijn in je relatie.

#3 Duidelijke verwachtingen

Wanneer er niet wordt gepraat over jullie verwachtingen, of dit nu over de toekomst gaat of over kleine dingen, kan het vertrouwen en de communicatie tussen jullie aangetast worden. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat zelfs de kleinste misverstanden uitlopen tot ruzies. Praat over zaken, zorg dat jullie verwachtingen van elkaar of de ideeën voor de toekomst duidelijk zijn, zodat hier later geen misverstanden over kunnen ontstaan. Een relatie kan ook vergeleken worden met de bouw van een huis. Wanneer de fundering niet goed in elkaar zit, stort het huis op een gegeven moment in. Wanneer dit wel goed in elkaar zit, kan een huis gemakkelijk een leven lang blijven staan. En dat is natuurlijk wat je wilt.

Voldoet jullie relatie aan deze punten en zijn jullie klaar voor de volgende stap? Dit is wat je ervan leert wanneer je gaat samenwonen met je partner.