Het is zondag en je doet zo min mogelijk. Je hebt totaal geen inspiratie wat je moet eten en de verleiding is dan ook groot om via de thuisbezorgd app iets ongezonds te bestellen en de hele avond series op Netflix op de bank te gaan kijken. De vraag is alleen hoe jij je voelt na zo’n vette hap.

Daarom hebben wij een lekker en gemakkelijk receptje wat binnen mum van tijd klaar is. Regenachtige en koude dagen als deze verlenen zich dan ook goed voor een lekker gerechtje met verse groenten zoals zoete aardappelen.

Stamppot

Het stamppot seizoen is officieel aangebroken. Nederland staat bekend om zijn traditionele stamppot. Veel aardappelen, spekjes, een klein beetje andijvie en als klap op de vuurpijl een volvette rookworst. Natuurlijk moet dat af en toe ook gewoon kunnen! Maar wanneer je elke week deze maaltijd gaat eten, krijg je onbedoeld toch veel verzadigde vetten binnen. Deze ‘slechte’ vetten kunnen zorgen voor plak in de bloedvaten. Vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten, die deze maaltijd bevat, kun je na het eten nog wel eens last van een ‘dip’ krijgen. Je voelt je slaperig en duf na een maaltijd: we noemen dit ook wel de beruchte ‘afterdinner dip’. Daarom hebben wij een gezonde en naar ons inziens nog veel lekkerdere en voedzame stamppot variant bedacht: zoete aardappelstamppot.

Recept zoete aardappelstamppot:

Ingrediënten voor 4 personen:

800 g zoete aardappelen
75 g rucola
140 g zongedroogde tomaten
100 g parmezaanse kaas
Peper, zout

Bereiding:

Was de zoete aardappelen grondig en schil ze vervolgens. Snijd ze in kleine stukjes en kook ze in 10 minuten beetgaar. Giet de zoete aardappelen af en stamp met behulp van een stamper tot een gladde massa. Hak vervolgens de rucola in grove stukken en snijd de zongedroogde tomaten in vierkante blokjes. Voeg vervolgens de rucola toe aan de stamppot en roer ook de zongedroogde tomaatjes erdoor heen. Voeg als laatste de Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!