Enkele dagen geleden heb ik mijn eetgewoontes omgegooid en ben ik begonnen met het eten van enkel plantaardige voedingsmiddelen. Tot nu toe heb ik er nog totaal geen moeite mee gehad. En helemaal niet door alle heerlijke, voor mij nieuwe, recepten die ik heb uitgeprobeerd. Je leert puur voedsel meer waarderen, je leert de smaken echt kennen en je leert te spelen met de ingrediënten. De lekkerste recepten wil ik met jullie delen, want vegan eten hoeft niet moeilijk of minder lekker te zijn!

Vegan Challenge Becel FEM FEM-6

Plantaardige olie of margarine in plaats van boter

Om veganistische gerechten te bereiden, gebruiken we 100% plantaardige margarines of plantaardige oliën, zoals Becel Olie Blend Classic of Becel Olie Blend met olijfolie, in plaats van roomboter. Roomboter is gemaakt van melk, dit past dus sowieso niet in een plantaardig voedingspatroon. Margarine daarentegen is gemaakt met plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie. Niet alle margarines in de supermarkt zijn 100% plantaardig en dus geschikt voor veganisten, maar met de meeste varianten van Becel weet ik zeker dat ik goed zit. Voor onderstaande gerechten gebruik ik Becel Olie Blend Classic en Becel Olie Blend met Olijfolie, welke door de vetzuursamenstelling 3 keer meer Omega 3 bevat dan olijfolie. De meervoudig onverzadigde vetzuren Omega 3 en 6 houden het cholesterolgehalte in je bloed op peil. Super gezond bezig dus!

Frisse quinoasalade met avocado, aardbeien en pijnboompitjes

Alleen al door het zien van deze titel loopt het water ons in de mond. Een salade is de ideale maaltijd voor een licht avondmaal, maar waarbij je wel al je voedingstoffen binnenkrijgt en een voldaan gevoel hebt. Wellicht is het een idee om dit gerecht wat meer vullend te maken door er een broodje aan toe te voegen met Becel met een smaakje of een heerlijke zelfgemaakte kruidenspread van margarine. Dit recept is geschikt voor twee personen.

Vegan Challenge Becel FEM FEM-9

Ingrediënten:

  • 175 gram quinoa
  • 150 gram aardbeien
  • een halve avocado
  • 50 gram jonge bladsla
  • 1 sjalotje
  • 2 tl pijnboompitjes
  • 2 el Becel Olie Blend
  • 1 el sinaasappelsap
  • 2 el kappertjes
  • 1,5 el balsamico azijn

Bereiding:

Bereid de quinoa zoals op de verpakking aangegeven staat en laat deze vervolgens afkoelen. Voor de dressing van de salade, meng je de Becel Olie Blend met de sinaasappelsap en wat peper. Pel het sjalotje en versnipper deze. Was de aardbeien goed schoon, snijd ze in tweeën en snijd de halve avocado in partjes. Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een pan, totdat ze een beetje bruin worden. Meng vervolgens de sla, aardbeien, avocado, het sjalotje en de quinoa bij elkaar en strooi de pijnboompitjes en wat balsamico azijn eroverheen et voilà! Je heerlijke, vegan salade is klaar.

Zoete aardappel noodles met romige cashew saus

Jum jum jum! Nog een heerlijke variant van de bloemkool rijst en de courgetti. Mijn handen kriebelen om meteen naar de supermarkt te rennen en dit recept klaar te gaan maken. Die van jou ook? Zo maak je het!

Vegan Challenge Becel FEM FEM-10

Ingrediënten:

  • 1 kopje cashewnoten
  • 3/4 kopje water
  • 1/2 tl zout
  • 1 teen knoflook
  • 4 grote zoete aardappels
  • 2 kopjes baby spinazie
  • 1 handje verse basilicum
  • zout en peper
  • Becel Olie Blend met olijfolie

Bereiding: 

Week de cashewnoten voor ongeveer twee uur in een kommetje met water, giet ze na deze twee uur af en droog ze een klein beetje met een theedoek. Doe de geweekte cashewnoten vervolgens in een keukenmachine of in een blender, voeg hier 3/4 kopje water, een snufje zout en knoflook aan toe. Pureer alles totdat het een glad geheel is. Gebruik een spirelli om van de zoete aardappel lange noodle slierten te maken. Heb je deze niet in huis? No problem. Je kunt de zoete aardappel ook gewoon in lange slierten snijden. Verwarm de Becel Olie Blend met olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg hier de zoete aardappel slierten aan toe en bak ze voor ongeveer 6-7 minuten tot ze cripsy zijn. Haal de pan van de warmtebron en voeg de spinazie toe aan de zoete aardappels. Voeg vervolgens de helft van de kruiden en de cashew saus toe aan de noodles en roer alles goed door. Wanneer de saus te dik is, kun je nog wat water toevoegen. Strooi er nog wat zout en peper over voor de smaak en sprenkel er nog wat olijfolie en de andere helft van de verse kruiden overheen. Aan tafel!