De term ‘rijk’ kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Voor de een betekent het dat je tot de beste verdieners van het land behoort en voor de ander voelt zich rijk als zij de wereld over mag reizen. Toch zijn er een paar algemene verwijzingen van rijkdom en daarbij maakt het niet uit hoe je ze bekijkt. Wij vertellen je er meer over.

Beautiful woman looking back over her shoulder

Je kunt geld besparen

De meeste mensen realiseren zich niet dat het in het leven niet draait om hoeveel geld je verdient, maar om hoeveel geld je bewaart. Dit schrijft Robert Kiyosaki in ‘Rich Dad Poor Dad’. Uiteindelijk lost geld namelijk niet al je financiële problemen op. Vaak worden ze er alleen maar mee verergerd. Kijk maar naar mensen die miljoenen wonnen met de loterij en het binnen een paar jaar verloren. Wanneer je kunt vasthouden aan een deel van het geld dat je verdient, ben je op de goede weg.

Je kunt minder uitgeven dat je verdient

Voor velen is het nog een hele uitdaging om onder zijn financiële middelen te leven. Toch is het goed om te doen. Uit een rapport van The Pew Charitable Trusts blijkt dat meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking al meer uitgeeft dan ze werkelijk verdienen. Als je geen geldzorgen wilt krijgen, kun je dit maar beter voorkomen.

Je bent in staat om te betalen voor de dingen die je graag wil

Als je vandaag een jacht kunt kopen en deze kunt afbetalen in cash, zullen de meeste mensen het erover eens zijn dat je rijk bent. Maar als je van plan bent om over vijf jaar een jacht te kopen en hier hard voor gaat sparen en maandelijks of jaarlijks geld apart zet, ben je alsnog rijk. Als je weet hoe je geld moet besparen, kun je uiteindelijk alles kopen wat je wil.

Je wordt niet gemotiveerd door geld

Mensen die goed met hun geld kunnen omgaan en hard sparen, zijn niet alleen maar gefocust op geld. In tegendeel zelfs. Zij focussen zich op het oplossen van problemen, het nastreven van hun passie of het streven om een eigen bedrijf op te starten. Wanneer je niet kunt rondkomen, zul je waarschijnlijk wel alleen maar de focus leggen op het verdienen van geld in plaats van de intellectuele vervulling van je baan. Natuurlijk betekent dit niet dat je niet blij kunt zijn als je veel verdient, maar het is niet hetgeen waar alles om draait. Als je de luxe hebt om op iets anders te focussen dan je geld ben je op een goede plek.

Je ziet geld als een bondgenoot

De meeste mensen hebben een vijandige relatie met geld. Uiteindelijk hebben we geleerd dat geld schaars is en moeilijker om te houden dan te verdienen. Als je geld wilt aantrekken, zul je het moeten beschouwen als een bondgenoot. De reden dat rijke mensen meer verdienen, is omdat ze niet bang zijn toe te geven dat geld de meeste problemen kan oplossen. De middenklasse ziet geld als een noodzakelijk kwaad dat moet worden doorstaan in het leven, terwijl de wereldklasse geld ziet als een grote bevrijder. Als je niet bang bent voor geld en het ziet als een bondgenoot en instrument dat kan helpen bij het bereiken van wat je wil in het leven, kom je veel verder.

Je zit niet vast op een plek

Als je leert om je financiën te beheren, zul je niet vast komen te zitten in baantjes, plaatsen of relaties die je ongelukkig maken, alleen omdat je het niet kunt veroorloven om ergens anders heen te gaan. Als je financieel op een goede plek zit, zullen er zo veel deuren voor je opengaan. Wanneer je op een slechte plek zit, zullen deze deuren echter voor je dichtslaan. Dit schrijft Sophia Amoruso in haar boek #Girlboss, de vrouw die zelf miljonair wist te worden.

Young woman smiling with eyes closed, sitting on a bench outdoors under the sunlight, with copy space