Er wordt van alles beweerd omtrent sporten. Wat is goed voor je en wat niet? De ene site zegt dit, de andere dat en je trainer van de sportschool zegt wéér wat anders. Wie moeten we nu geloven? Wij hebben enkele sportmythes op een rij gezet, zodat we dit voor eens en voor altijd duidelijk hebben.

sportmythes-femfem

#1 Als je niet zweet, werk je niet hard genoeg

Zweten hoeft niet altijd een teken te zijn dat je heel hard aan het sporten bent. Je lichaam geeft met zweten aan dat het aan het afkoelen is. Dit staat dus los van hoe hard je hebt gesport. En het kan natuurlijk zijn als je jezelf helemaal in het zweet hebt gewerkt (leuke uitdrukking), dat je lichaam warmer is en dus meer gaat zweten om af te koelen. Maar direct hoeft het dus niet te betekenen dat jij je work-out niet goed hebt uitgevoerd.

#2 No pain, no gain

Deze uitdrukking kennen we allemaal wel, maar ook dit is eigenlijk een sportmythe. Want sporten hoeft echt niet pijn te doen of je hoeft het echt niet te voelen. Dit kan juist betekenen dat je iets verkeerds doet.

#3 Stretchen voor het sporten helpt blessures voorkomen

Stretchen voor het sporten kan er juist voor zorgen dat je je spieren destabiliseert, waardoor je gevoeliger bent voor blessures. Stretchen na het sporten is daarentegen wel erg goed voor je lichaam. In plaats van te stretchen voor je work-out is het verstandiger om je spieren op te warmen door middel van een lichte cardio oefening.

#4 Van krachttraining krijg je een mannelijk lichaam

Voor het krijgen van een mannelijk lichaam, heb je testosteron nodig. Gewichtheffen is hier niet de oorzaak van. Krachttraining is juist erg goed voor je botdichtheid en je metabolisme. Plus worden je spieren hierdoor mooi gevormd.

#5 Des te vaker, des te beter

Hoe vaker je gaat sporten, hoe beter je lichaam eruit gaat zien en hoe gezonder je bent, toch? Dit is dus niet zo. Je kunt nog 5 dagen in de week in de sportschool staan, als je ongezond eet zul je amper resultaten zien. De combinatie van voeding en beweging is cruciaal om resultaten te boeken.

#6 Een warm bad zal spierpijn voorkomen

Wanneer je traint, zullen je bloedvaten gaan uitzetten. Wanneer melkzuur in deze uiteengezette bloedvaten gaan zitten, krijg je spierpijn. Het is dus het slimst om te zorgen dat deze zo snel mogelijk weer ‘krimpen’. En dit doe je met koud water. Een ijsbad is misschien wat overdreven, maar een koude douche zal juist helpen.

#7 Van buikspieroefeningen krijg je een strakke buik

Dit kan. Feit is wel dat je van buikspieroefeningen een gespierdere buik krijgt. Maar dit hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Wanneer er een vetlaagje overheen zit, gaat deze niet weg door honderden sit-ups te doen. Je buikspieren worden hier wel harder van, maar zolang er een laagje vet op zit, is er niets te zien. Zorg dus eerst dat dit laagje vet verdwijnt door bijvoorbeeld cardio.

Lees ook: Waarom iedereen aan pilates zou moeten doen.