We leven in een tijd waarin alles razend snel gaat, als je één keer met je ogen knippert is de halve wereld alweer veranderd als je niet oplet. We moeten bovenop de nieuwste trends en ontwikkelingen zitten. Wanneer we dat niet doen, hebben we vaak het idee dat we heel veel missen. Om deze reden gaan we vaak multitasken, want dat is iets wat wij vrouwen kunnen toch?

multitasken-femfem

Multitaksen helpt niet altijd

Het komt vaak voor dat multitasken helpt bij het sneller afkrijgen van dingen. Bijvoorbeeld het kijken van je favoriete serie tijdens het avondeten of tijdens het praten met je vriend tijdens het doen van huishoudelijke klussen. Dit kunnen wij vrouwen, hier zijn we een ster in. Toch is multitasken niet voor iedere taak of opdracht weggelegd. Op sommige momenten kun je je gewoon beter op één ding tegelijkertijd focussen. Je kunt niet alles tegelijkertijd aanpakken, sommige taken hebben de juiste aandacht en concentratie nodig. Wij leggen je uit waarom je beter kunt stoppen met multitasken.

#1 Je hersenen werken op een natuurlijke manier

Ons brein kan maar aan één ding op één moment denken en wanneer we multitasken doen we dus het tegenovergestelde. Onze hersenen zijn zo “geprogrammeerd” dat we ons maar kunnen focussen op één ding. Dus wanneer we multitasken schakelen we gewoon heel snel van het ene ding naar het ander. Natuurlijk zijn er heel veel tips die ervoor kunnen zorgen dat het schakelen je nog gemakkelijker afgaat, maar dat werkt wel tegen de natuurlijke manier van de hersenen in. Toch is het zo dat wanneer we multitasken we ons brein een beetje tegenwerken en wanneer we ons focussen op één ding ons brein meewerkt.

#2 Je bent productiever

Volgens de natuurgeneeskundige arts James Rouse zorgt multitasken ervoor dat we 50 procent minder afkrijgen dan wanneer we dit niet doen. Wanneer we te veel tegelijkertijd doen, maken we nooit echt iets af. Daarnaast kost het je ook extra tijd om iedere keer te switchen van taak. Het kost je namelijk best veel tijd om je bijvoorbeeld weer in te lezen in een bepaalde taak als je er even mee bent gestopt. Je kunt er beter voor kiezen om in één keer die ene taak af te ronden. Neem zo nu en dan een pauze tussendoor en zorg ervoor dat je een taak meteen afrond.

#3 Je gaat beter om met deadlines

We pakken vaak automatisch kleine en gemakkelijke taken als eerste op en eindigen met grote en ingewikkelde vragen. Of iets wat nog vaker voorkomt: we doen een aantal taken tegelijkertijd. Ja en dan gaat het mis, we krijgen stress net voor een deadline. De kleine taken zijn eenvoudig af te ronden wanneer je multitaskt, je hebt hier namelijk niet zoveel concentratie voor nodig. Maar wanneer je bij een kleine taak een grote taak pakt, heb je meer concentratie nodig. Kies er daarom voor om eerst de grote taken af te ronden, met volle concentratie. Op deze manier ga je beter om met deadlines.

#4 Je geniet meer van het leven

Wanneer we multitasken nemen we voortdurend afstand van alles. We haasten ons van taak naar taak en kunnen ons daarom niet volledig storten op een taak. Wanneer we ons gaan focussen op één taak merk je dat je dat je meer van dingen gaat genieten. Genieten van een stressende deadline is niet echt genieten, maar denk eens na hoeveel je eigenlijk multitaskt op een dag. Wanneer je aan het ontbijten bent, zit je ondertussen vaak te scrollen op je telefoon. Heb je dan wel echt van je ontbijtje genoten? Of wat denk je van het beantwoorden van emails wanneer je buiten loopt, heb je die knappe man dan niet gezien? Wanneer je stopt met multitasken geniet je meer van het moment waarin je leeft. Ben je aan het ontbijten? Eet dan alleen je ontbijtje. Maak je een wandeling met de hond, focus je dan alleen hier op en je zult merken datje meer geniet van het leven.

Lees ook:

Zo halveer je je ochtendroutine en hoef je ’s ochtends niet meer te haasten