Vroeger kregen mensen vaak infecties doordat de hygiëne niet goed was, zeg maar slecht. In de jaren hierna werd de hygiëne gelukkig beter en werden de infecties en ziektes minder. Tegenwoordig is de hygiëne een beetje té goed en dat zorgt er dan weer voor dat ons immuunsysteem totaal in de war raakt. Wees daarom iets minder hygiënisch dan dat je nu bent, al die anti-bacteriële handzeepjes en om de paar minuten je handen wassen is niet meer nodig. Wij leggen je uit waar de grens ligt en welke gewoontes je wellicht moet aanpassen.

we zijn te hygiënish femfem

Mensen overleven Expeditie Robinson ook

Ik wil niet zeggen dat we van iedere dag douchen, naar één douchebeurt per week moeten gaan. Ook niet dat we onze handen niet meer moeten wassen en onze handen niet meer voor ons mond moeten houden als we niezen. Een beetje schimmel op producten kan nog steeds kwaad en we kunnen echt niet alles ongewassen eten. We moeten gewoon iets minder kritisch zijn op onze hygiëne zo nu en dan. Al die mensen op zo’n Expeditie Robison eiland wassen zich toch ook zelden (lees niet) en hebben te weinig water om al die cassave eerst met water af te wassen. Deze mensen komen ook levend terug van dat eiland, waarom moet het in het ‘echte’ leven dan zo overdreven hygiënisch?

Bacteriën zijn goed voor je

Als we al onze voedingsmiddelen een grote schoonmaakbeurt geven, komt het vaak voor dat we ook alle goede bacteriën weghalen. Kinderneuroloog Dr. Shetreat-Klein legt uit: “Bacteriën zijn juist goed voor je immuunsysteem, dit zorgt ervoor dat je niet ieder griepje binnen haalt”. Daarnaast hoef je ook niet iedere dag te douchen. Zo vertelt de Duitse dermatoloog Yael Adler in haar boek “De Huid” bijvoorbeeld dat je maar hooguit één keer per week onder de douche hoeft te springen. Ook hoeven we volgens haar en vele andere onderzoeken niet eens zeep te gebruiken. Gebruik alleen een zeepje op de plekken waar je zweet, het liefst eentje zonder parfum, kleurstoffen en conserveermiddelen. Ook iedere dag je haar wassen is slecht volgens de dermatoloog, hoe meer shampoo je gebruikt, hoe droger je haar wordt.

Je immuunsysteem raakt van streek

Doordat we tegenwoordig een beetje te hygiënisch zijn geworden weet ons immuunsysteem niet zo goed meer hoe het moet reageren. We hebben het systeem een beetje in de war gebracht. Het komt namelijk in tegenstelling tot vroeger veel minder in aanraking met met bacteriën, viezigheden en andere aanvallen. Hierdoor weet je immuunsysteem soms niet meer zo goed wanneer het nou wel en niet in de aanval moet gaan. Het blijkt zelfs uit verschillende onderzoeken dat wanneer kinderen in de eerste drie tot vier jaar van hun leven nog nooit in aanraking zijn gekomen met vuil of andere kinderen de kans veel groter is om ziektes te krijgen. Allergieën, astma en de ziekte van Crohn komen eerder voor bij deze kinderen. Het is juist goed voor kinderen om met bacteriën in aanmerking te komen.

We zijn terug bij af

We zijn dus eigenlijk zoveel bezig met het schoonmaken van alles en zijn zo hygiënisch op ons lichaam, dat we hier juist ziek van worden. Heerst er een griepje en ben jij overdreven hygiënisch, dan heb jij waarschijnlijk als een van de eerste deze griep te pakken. Volgens darmexpert Séverine Vermeire krijgen we ook op een veelte jonge leeftijd antibiotica voorgeschreven. Hierdoor raakt je immuunsysteem ook van streek en is het zelfs zo erg dat je hierdoor juist chronische ontstekingen ontstaan. We zijn eigenlijk weer terug bij af.. We worden ziek door onze hygiëne. We moeten ons dus iets minder zorgen maken over onze hygiëne, iets minder kritisch zijn en dan komt het allemaal wel goed. Was je handen iets minder, gebruik niet iedere dag zeep en eet soms wat ongewassen producten. Ook als je op deze manier gaat leven, leef jij nog lang en gelukkig. Misschien zelfs langer en gelukkiger.

Lees ook:

Waarom zijn we strenger voor onszelf dan voor een ander?