Wanneer je de mijlpaal van 18 jaar hebt bereikt mag je ineens zoveel meer: je mag autorijden, naar clubs, een woning kopen én je kunt zelfs minister-president worden. Heb je de leeftijd van 21 bereikt? Ja dan mag je eigenlijk niet heel veel meer, 21+ clubs kom je eindelijk legaal in en je ouders zijn niet meer verplicht om voor je te zorgen. Lekker dan, daar zit je dan 21 jaar en eigenlijk totaal nog níet volwassen. Zouden we de leeftijdsgrens moeten verhogen?

te vroeg volwassen FEM FEM

Volwassen worden is bij iedereen verschillend

Wel is het volwassen worden bij iedereen verschillend. De een is het al op haar 16de en de ander op haar 50ste nog steeds niet. Dit is persoonlijk en heeft te maken met jouw levensloop. Wanneer mensen iets heftigs meemaken is de kans groot dat ze sneller volwassen worden. “Voor 10 á 15 procent van de jongeren in Nederland is de grens van 18 echt te vroeg”, vertelt Bas Wijnen van Nederlands Jeugdinstituut. Ook vindt hij dat we niet zomaar de grens kunnen verschuiven naar 24, hij vindt het belangrijk dat er iets meer begrip wordt getoond door instanties. Bij sommige mensen duurt het eenmaal wat langer om echt volwassen te worden en daarbij valt veel zorg ineens weg. Het blijkt dat jongeren op deze leeftijd juist wat extra zorg nodig hebben, ze komen ineens voor onbekende beslissingen en verantwoordelijkheden te staan.

Moet alles dan perfect verlopen?

Wanneer je volwassen bent, betekent dit niet dat je ineens alles perfect hoeft te doen. Ook betekent dit niet dat je ineens een professional bent in alles wat je doet. Wel vertelt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont dat het belangrijk is om jongeren zo lang mogelijk “jong en klein” te houden. Misschien gaat dit tegen sommige opvoedingsstijlen in, maar Pont geeft aan dat een bepaald gedeelte van de hersenen pas later volledig ontwikkelt is. Het gaat hier om de necortex dit is het gedeelte van de hersenen dat vooral verantwoordelijk is voor het bewust verwerken van informatie en stelt ons in staat om rationeel te redenen. Dit gedeelte is pas volledig ontwikkelt wanneer we 23, 24 of 25 jaar oud zijn.  Nu is het niet zo dat wanneer dit gedeelte ontwikkelt is, alles ineens duidelijk wordt en je officieel volwassen bent.

Volwassen op jouw eigen manier

Dat het niet perfect hoeft te verlopen wanneer je op welke leeftijd dan ook volwassen wordt, is één ding wat zeker is. Wanneer je volwassen bent op jouw eigen manier is het ook goed. De een neemt het volwassen worden heel serieus en veranderd haar studentenleven ineens in een burgerlijk leventje. Terwijl de ander op haar 30ste nog steeds met volle teugen geniet van dit studentenleven. Het gaat erom dat je er steeds iets meer “alleen” voor komt te staan wanneer je volwassen bent. Je moet steeds meer je eigen keuzes maken, dingen regelen en meer betalen. Als jij er gelukkig van wordt om dit studentenleven voort te zetten, maar wel verantwoordelijk te kunnen zijn om momenten dat het nodig is, is dat toch ook prima. Volwassen worden is voor iedereen anders, doe het daarom ook op jouw eigen manier.

Lees ook: je hoeft niet onzeker te zijn over de toekomst en dit is waarom.