Vaak een bezoekje brengen aan het toilet, kleine beetjes plassen en vaak een branderig gevoel tijdens het plassen: een blaasontsteking is super irritant. Heb jij hier vaak last van? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Wij zetten hier de meest voorkomende redenen voor je neer. Good to know!

hurting-femfem

Niet genoeg drinken

Veel water drinken is goed voor je. Ook als je vaak last hebt van een blaasontsteking, is het aan te raden om veel water te drinken. Als je veel drinkt moet je vaker naar het toilet, en zo verwijder je de bacteriën in je blaas.

Seks

Plas jij nooit na de seks? Dit kan er ook voor zorgen dat je vaak een blaasontsteking hebt. Tijdens het vrijen kunnen er bacteriën in en rondom de urinebuis komen. Als je na de seks plast, spoel je een deel van bacteriën weg en verklein je de kans op een infectie.

Te lang wachten met plassen

Ook al moeten we super nodig naar het toilet, vaak houden we het op. Er is geen wc in de buurt, je bent even te druk bezig of je hebt simpelweg gewoon geen zin om op te staan. Helaas kan dit er wel voor zorgen dat je een blaasontsteking krijgt. Sla een toiletbezoek daarom niet over! Het ophouden van je plas kan slechte gevolgen hebben voor je blaas. Ga daarom meteen als je moet en plas goed uit, zodat je blaas helemaal leeg is.

Verkeerd afvegen

Misschien denk je hier niet meteen aan, maar de manier waarop je afveegt is zeker van belang. De plasbuis is korter bij dames en ligt dus dichter bij de anus. Als je dus van achter naar voor afveegt, kan het zo zijn dat bacteriën van je anus sneller in je blaas terecht komen. Knoop dus goed in je oren: van voor naar achter afvegen!

Goede hygiëne

Het is super belangrijk om het down under allemaal goed schoon te houden. Wanneer je dit niet doet, kunnen er makkelijk bacteriën binnendringen. Was je vagina niet met zeep, dit kan de vaginale flora verstoren en uiteindelijk leiden tot een blaasontsteking. Kies daarom gewoon voor water!

Heb jij al een langere tijd geen seks gehad? Dit kan er dan gebeuren.