fem fem 2024 03 31t173501420

Grenzen stellen op werk: zo zeg je vaker 'nee' tegen je baas en collega's

Career09 apr , 19:00 doorAurora Ferrari
Het is een bekend fenomeen: 'ja en amen' zeggen tegen je baas en collega's, wanneer je eigenlijk gewoon 'nee' wil zeggen. Maar, waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Als je het niet wil, doe je het toch gewoon niet? Nou, makkelijker gezegd, dan gedaan. Veel werknemers worstelen hier namelijk mee. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij straks nee durft te zeggen op je werk.
fem fem 2024 03 31t173501420
Bron: Dynasty

'Nee' zeggen op werk, waarom is dat zo moeilijk?

Stel je voor: je hebt het ontzettend druk op je werk, en je baas komt met de vraag of jij vandaag dat project af kan maken wat eigenlijk voor volgende week pas gepland stond. Of je collega vraagt of je een taak wil overnemen omdat-ie het te druk heeft. Het liefst zeg je hier nee op, maar op de één of andere manier lukt dat niet en dus geef je toe. Dit soort situaties komen vaak voor. En waarom? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Helemaal niks. Je komt namelijk alleen voor jezelf op. Het is belangrijk dat jij je eigen grenzen blijft stellen, anders blijven ze er overheen stappen. Als jij elke keer 'ja' zegt wanneer iemand je iets vraagt, zullen ze je de volgende keer als eerste vragen. En dat terwijl een andere collega het misschien ook eens kan doen, die het misschien wel minder druk heeft.
Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan, en blijven veel mensen het moeilijk vinden. En dat begrijpen we wel. Het kan eng zijn om je grenzen te stellen op de werkvloer, maar wel belangrijk. Daarom heeft de FEM FEM-redactie drie tips voor je op een rijtje gezet. Weten we zeker dat je sneller 'nee' durft te zeggen:

1. Adem in, adem uit

Wil je eigenlijk 'nee' zeggen tegen de baas, wanneer hij of zij jou nóg een project aanwijst? Adem in, en adem uit. Neem een kleine adempauze, en geef dan aan dat het je niet gaat lukken. Door een kleine stilte te laten vallen tussen de vraag en het antwoord, lijkt het erop alsof je hebt nagedacht en komt het minder bot over. En, je hoeft niet zo kortaf 'nee' te zeggen. Geef gewoon aan dat het niet in de planning past en dat je andere dingen hebt die je af wil maken. Maak je baas ervan bewust dat je niet alles tegelijkertijd kan doen, en geen machine bent. Je bent en blijft een mens – vergeet dat niet.

2. Kijken we straks effe naar

Denk je later wel tijd te hebben of heb je even een momentje nodig om over de vraag te denken? Geef bij je baas of collega aan, dat je eerst ergens anders mee bezig bent, en dat je er later naar kan kijken. Misschien heb je er later op de dag tijd voor. Zeg dat je eerst even goed je agenda moet checken. In de tussentijd kan je collega of baas al iemand anders vragen om het probleem op te lossen. Heel collegiaal is het niet, maar iemand moet aan je mentale gezondheid denken. En je collega's doen dat niet voor je hoor.

3. Geef de last aan iemand anders

En gebrek aan collegialiteit heb je niet, maar vaak heb je gewoon letterlijk geen tijd. Waarom 'nee' zeggen als je ook mee kan denken. Denk even na wie deze vraag wel zou kunnen oplossen, en verwijs iemand door: 'Ik zit zelf ook even enorm druk maar ik weet zeker dat Sophie je kan helpen, sorry, en succes hè'. Nogmaals: het is niet erg.