Misschien ben je, net als ik, een pleaser. Je houd ervan om vaak ‘ja’ op dingen te zeggen, het laat je belangrijk en waardevol voelen. Maar dan komt de stress opzetten, omdat je op te veel dingen ‘ja’ hebt gezegd en je geen tijd meer voor jezelf hebt.

Herkenbaar

Waarschijnlijk hebben we dit allemaal wel eens meegemaakt. We zeggen ‘ja’ om zo een probleem op te lossen, of om leuk gevonden te worden. Maar in deze wereld van drukte en stress, is het juist zo belangrijk om af en toe ‘nee’ te kunnen zeggen. Het leren ‘nee’ zeggen, zal je een boost in je carrière, creativiteit en je gezondheid geven. Door ‘nee’ te zeggen, zul je je in eerste instantie misschien schuldig voelen, maar uiteindelijk is het een manier om respect te verdienen, productiever te zijn, grenzen te trekken en de belangrijkste zaken voorop te kunnen stellen. Wij geven je 4 redenen waarom ‘nee’ zeggen soms beter is dan ‘ja’.

vaker-nee-zeggen-femfem

1. Je bent geen bron van energie dat nooit opgaat

Sommige dagen voel je je als Superwoman. Je vliegt door je werk heen en alles lijkt vanzelf te gaan. Maar we weten allemaal dat dit niet voor eeuwig doorgaat. Er komt een punt dat er iets tegenzit, of dat jij zelf leeg bent. En de reden is dat je te veel hooi op je vork hebt genomen, je hebt op te veel dingen ‘ja’ gezegd. Het is oké om geen Superwoman te zijn. Je hebt een bepaalde hoeveelheid energie en de kunst is om deze energie goed te verdelen. Hoe meer je geeft, hoe meer anderen ook verwachten dat je zult geven.

2. ‘Nee’ zeggen maakt je niet meteen een bitch

Je komt net terug van een vermoeiende 10-uur durende vliegreis, wanneer je vriendin vraagt of je zin hebt om vanavond met haar en een paar anderen een drankje in de stad te doen. Je bedenkt de redenen waarom je ‘ja’ zou zeggen: je hebt je vriendinnen al lang niet meer gezien, je hebt de kans om de liefde van je leven tegen te komen en je voelt je vereerd dat ze je vraagt. Maar tegelijkertijd komen die gedachten in je op dat je eigenlijk heel moe bent, wilt slapen en morgen nog heel veel kleding moet wassen. Uiteindelijk besluit je om het aanbod af te wijzen, maar je voelt je gelijk schuldig. Zou ze nu teleurgesteld in je zijn of vindt ze je nu saai? Deze gedachten zullen we helaas allemaal herkennen. Maar draai het eens om. Wat zou jij denken als je vriendin je aanbod afwijst omdat ze moe is? Prima, dan zie ik haar de volgende keer wel. Toch? Zo zou het vanuit haar kant waarschijnlijk ook zijn. Wanneer je weet wat je echt belangrijk vindt en wat minder, kun je gemakkelijker keuzes maken waar je echt achter staat en zul je geen spijt krijgen door een keer ‘nee’ te zeggen.

3. Jouw doelen zijn het belangrijkst

Het voelt egoïstisch om jouw doelen altijd als eerst voor ogen te houden. Maar wanneer je altijd maar jezelf opoffert om iets voor anderen te doen, zal dit jouw groei belemmeren. Dit wil niet zeggen dat je nooit anderen mag helpen. Maar wanneer je een keus hebt tussen ‘ja’ en ‘nee’, ga dan voor jezelf na of die taak van de ander jou uiteindelijk dichter bij je doelen brengt. Is dit niet zo? Zeg dan ‘nee’.

4. ‘Nee’ maakt de weg vrij voor ‘ja’

Wanneer je reactie op iemands verzoek niet ‘Hell Yeah’ los roept, zal je antwoord ‘nee’ moeten zijn. Wanneer je deze regel in gedachten houdt, zul je merken dat het je helpt om je tijd, energie en aandacht voor de dingen die je echt belangrijk vindt te besparen.

Heb je op te veel dingen ‘ja’ gezegd en ben je nu gestrest? Zo haal jij de rust in huis.