Hier op kantoor komt het regelmatig voor dat iemand iets kwijt is. Het hele kantoor wordt overhoop gehaald om die sleutels, telefoon of schoenen te vinden (de meeste lopen op pantoffels namelijk, daar blijk je ook nog eens productiever van te worden). Net had ik mijn huissleutels toch nog? Vergeetachtig, het kan soms knap lastig zijn. Maar nu blijkt dat het eigenlijk best wel een positieve eigenschap is.

vergeetachtig-positief-femfem

Je geheugen heeft een doel

Je vriendinnen hebben het over die vakantie van enkele jaren geleden, waar jullie op een avond in een salsabar zijn beland en de tijd van jullie leven hebben gehad. Jij bent de helft van de avond eerlijk gezegd vergeten, en dat kwam niet door de drank. Ben je nu dom? Nee, totaal niet. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto analyseerden gegevens over het geheugen en de hersenactiviteit. Zij stellen dat het doel van je geheugen is om beslissingen te begeleiden door je geheugen, door alleen de waardevolle informatie vast te houden. De details van die avond zou jij je dus wellicht niet meer zo goed kunnen herinneren, omdat jouw geheugen alleen de belangrijke informatie vasthoudt, om plek te maken voor nieuwe informatie.

Ruimte voor nieuwe informatie

Op een gegeven moment zit je hoofd vol. Het is helemaal niet gek wanneer jij niet veel meer weet van de wiskundelessen op de middelbare school. Jouw hersenen hebben plaats gemaakt voor nieuwe informatie, die voor jou veel belangrijker zijn. Volgens de onderzoekers zijn onze hersenen in staat om verouderde, onjuiste of tegenstrijdige informatie te ‘deleten’, wanneer we nieuwe, belangrijke informatie tot ons krijgen. Die vergeetachtigheid wil dus gewoon zeggen dat je heel veel nieuwe informatie tot je hersenen hebt toegelaten. En de herinnering aan de plek waar jij net je sleutels hebt neergelegd, paste er gewoon niet meer bij..

Vergeetachtig? Volgens de wetenschap kun je hier niets aan doen.