Hoe vaak zien we het niet voorbij komen: “je bent wat je eet”. Door mijn vegan challenge ben ik bewuster geworden van het eten dat ik in mijn mond stop en ben ik hierover na gaan denken. Want kunnen we zeggen dat je een vetzak bent als je houdt van een vette hap of dat je zoetsappig vanbinnen bent als je veel ananassen eet?

Een lekkere vette hap of een gezonde salade?

Wanneer we eens in de zoveel tijd een vette hap eten, zijn we dan gelijk zelf ook vette hapjes? Nee, natuurlijk niet. Maar de voeding die je eet heeft wel invloed op je lichaam. Maar in hoeverre merken we het daadwerkelijk aan ons lichaam, naast gewichtstoename, als we veelal ongezond voedsel aan ons lichaam geven? Naast mijn vegan challenge ging ik op onderzoek uit in hoeverre we kunnen zeggen dat je een vetzak bent als je houdt van een vette hap.

becel-je-bent-wat-je-eet-femfem

Plantaardig vs niet-plantaardig

Dankzij mijn gesprek met de voedingsdeskundige weet ik alle ins en outs van het vegan zijn en van plantaardig eten. Maar wat doet het nu precies voor je lichaam? Hier moest ik zelf achter komen. Het eerste wat ik tegenkwam is dat verzadigde vetten (slechte vetten) vooral voorkomen in vlees en zuivel, net zoals de voedingsdeskundige me vertelde, en als je veganist bent zijn dit onder andere de producten die niet in je dieet voorkomen. Plantaardige producten, zoals plantaardige oliën en hiermee ook producten die hiermee gemaakt worden zoals margarine, bevatten juist voornamelijk goede onverzadigde vetten, waaronder, afhankelijk van het type olie, de essentiële vetzuren Omega 3 en 6. Je leest wel eens dat zuivelproducten hormonen bevatten die een negatief effect op je huid hebben. Ook lees je wel eens dat vlees hormonen en antibiotica bevat die de dieren toegediend hebben gekregen. Wanneer jij zuivel of vlees eet, is het dus niet ondenkbaar dat je deze hormonen ook in kleine hoeveelheden binnenkrijgt. Hierdoor zou in theorie je eigen hormoonhuishouding uit balans kunnen raken. Uit verschillende artikelen en onderzoeken is gebleken dat je door een overwegend plantaardig dieet een betere huid krijgt en mooier haar krijgt. Bovendien helpt vitamine D in margarine voor het behoud van sterke tanden en het helpt bij de opname van calcium. Doordat je als je vegan bent, meer op zoek moet gaan naar vervangende, plantaardige voedingsproducten, die vaak ook vitaminen en mineralen bevatten, krijg je dit meer binnen. Je hoeft natuurlijk niet meteen vegan te worden en nooit meer zuivelproducten of vlees eten, maar een iets meer plantaardig voedingspatroon helpt al een heleboel. Kleine aanpassingen, zoals het eten van 100% plantaardige margarine in plaats van roomboter, kan al een groot verschil maken. Niet alle margarines zijn 100% plantaardig, maar de meeste varianten van Becel wel!

Persoonlijke ervaring

Naast het feit dat je door meer plantaardige voeding, gemakkelijk meer goede vetten en meer groente binnenkrijgt, is het ook nog eens beter voor het milieu en de dieren. Voordat die lekkere dikke hamburger op je bord ligt, is er heel wat aan vooraf gegaan en hebben de dieren waarschijnlijk niet echt een prettig leven gehad. Daarnaast, hebben onder de voedingsmiddelen vlees en zuivel het meeste impact op het milieu.

Door het eten van producten rijk aan het mineraal Zink of Seleen krijg je sterkere nagels en door het eten van producten rijk aan vitamine C kan je energielevel omhoog gaan. Bovendien kan het eten van enkel plantaardige voeding volgens sommige onderzoeken een onzuivere huid helpen verminderen. Toen ik tijdens mijn Recap terugkeek op de periode dat ik veganistisch at, merkte ik inderdaad dat mijn nagels wat sterker waren geworden. Misschien komt dit doordat ik meer vet-oplosbare vitamines binnenkreeg uit goede vetten. Zoals vitamine D door het smeren van margarine op brood. Vitamine D helpt de opname van Calcium in het lichaam. Ik heb altijd al weinig last gehad van onzuiverheden op mijn huid, dus hier merkte ik niet veel verschil in.

Komt het door ons of door de maatschappij?

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er in zoveel producten iets dierlijks zit. Dit merkte ik vooral toen ik bezig was met mijn vegan challenge. Het is voor ons lichaam, het milieu en de dieren dus veel beter om meer plantaardig te eten en het hoeft ook niet moeilijk te zijn. Maar doordat de maatschappij zo gewend is om veel vlees en zuivel te consumeren, voelen we ons beperkt wanneer we bijvoorbeeld met vrienden wat willen gaan eten. 3/4 van de menukaart in je favoriete restaurant bevat waarschijnlijk dierlijke ingrediënten, terwijl dat restaurant gemakkelijk even lekkere gerechten zou kunnen serveren zonder dierlijke producten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vervangende producten te verkrijgen, zodat we toch het meeste kunnen blijven eten wat we ‘gewend’ zijn. Zo kun je roomboter gemakkelijk vervangen door de 100% plantaardige margarine van Becel om hier vervolgens je groenteburger in te bakken. Wil je een keer een extra smaakje toevoegen aan je boterham met avocado, veldsla en tomaatjes? Besmeer je broodje dan vooraf met 100 % plantaardige Becel met walnootolie. Er is ontzettend veel mogelijk, zodat je toch een grote variëteit aan smaken kunt consumeren. Het is een kwestie van gewenning, weten wat je beter wel en wat je beter met mate kunt eten, en een maatschappij waarin steeds meer mogelijk is wat betreft plantaardig eten helpt daarmee. We houden ervan als we ergens niet te veel moeite voor hoeven doen. Wanneer er steeds meer opties zouden komen om vaker te kiezen voor plantaardig eten, denk ik dat veel meer mensen hiervoor zullen kiezen. Persoonlijk vind ik dat de maatschappij ook een groot aandeel heeft in wat wij consumeren. Wanneer er meer plantaardige opties komen, wordt het gemakkelijker om voor een plantaardige variant te kiezen, wat goed is voor ons welzijn, het milieu en de dieren!

je-bent-wat-je-eet-becel-femfem

Conclusie

“Je bent wat je eet” moeten we niet letterlijk nemen, want je lichaam gaat niet uit andere cellen en stofjes bestaan als je een ander voedingspatroon hebt. Je kunt je natuurlijk wel beter voeler als je bewust bezig bent met wat je eet, en je zal je zeker ongezonder kunnen voelen als je veel ongezonde dingen eet (ongeacht of je aankomt of niet). Het kan zijn dat je dan bepaalde belangrijke voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt, terwijl je wel genoeg calorieën binnenkrijgt. We kunnen dus een deel bepalen hoe we ons voelen door middel van wat we eten, maar je hoeft niet bang te zijn dat je in een ananas verandert.