Sommige mensen komen nu eenmaal altijd te laat. Al is het maar een paar minuten. Je herkent het zelf vast ook wel. Waarom lukt het nu nooit om ergens op tijd te zijn of iets op tijd af te hebben zonder enorm te moeten stressen? Je neemt jezelf voor de volgende keer echt wat beter op je tijdmanagement te letten, maar op een een of andere manier lijkt dit gewoonweg niet mogelijk. Er zit een psychologische reden achter. Hier lees je welke en wat de manier is om de volgende keer wel op tijd te komen.

fiets-haast-stad-FEMFEM

Verkeerd ingeschat

Het is echt niet zo dat je het express doet om de ander eens even lekker te irriteren of omdat je gewoon egoïstisch bezig bent door iedereen op je te laten wachten. Je bent ook niet per se lui. Het is makkelijk om laatkomers te oordelen en ze chaotisch en onbeleefd te noemen. Maar de meesten willen hun vrienden, bazen en familie tevreden houden en zijn zich zwaar bewust van de schade die aangericht kan worden als er iemand te laat komt.

Andere perceptie van tijd

Kenmerken van laatkomers zijn een optimistische kijk op de wereld, weinig zelf controle, stressgevoelig en het zoeken van sensatie. De verschillen van personaliteit zorgen er ook voor dat iedereen het voorbijgaan van de tijd anders ervaart. Er is een studie gedaan waarbij er aan twee groepen werd gevraagd om zonder klok in te schatten wanneer er een minuut voorbij was. Groep A (ambitieus en concurrerend) dacht dat na gemiddeld 58 seconden de minuut voorbij was en groep B (creatief, reflecterend en onderzoekend) dacht dat pas na gemiddeld 77 seconden.

Je eigen vijand

Als laatkomer ben je vaak je eigen vijand. Volgens de TED talk van Tim Urban werkt het brein van een uitsteller totaal anders dan een brein van iemand die heel punctueel is. Deze laatkomers stellen alles uit tot het laatste moment en pas als de consequenties doordringen komen ze tot actie.

De meeste redenen zijn allemaal mentaal en liggen helemaal bij jezelf. Sommige mensen hebben een dwang om zichzelf te verslaan. Dan zijn er ook nog mensen die teveel oog voor detail hebben en totaal geen zicht hebben op de uiteindelijke deadline. Of je bent zo bang om te laat te komen dat je je hoofd in het zand steekt en alles uitstelt. Het uitstel gedrag is een kwestie van zelfvertrouwen. Als je ergens geen vertrouwen in hebt is het makkelijk om die hele situatie gewoon te vermijden. Wat natuurlijk niets oplost, maar je wel in een depressie kan raken.

Zo kom je op tijd

Volgens Dr Linda Sapadin, een psycholoog uit New York komt ’te laat komen’ uit een angst voor het event of de deadline waarvoor je niet op tijd bent. In plaats van te proberen om over je angst heen te komen gebruik je je angst als excuus. Je wilde wel heel graag op tijd zijn, maar je wist niet wat je aan moest. Maar, maar, maar, een veelgebruikt woord voor een excuus. Volgens Dr. Sapadin helpt het als je het woordje ‘maar’ vervangt door ‘en’. Dit maakt de opgave en stuk beter haalbaar in je hoofd.

Als je nooit op tijd bent omdat je de opwinding van het gehaast juist wel fijn vindt, dan is dat wat je moet veranderen als je toch ooit op tijd wilt komen. Het gaat niet vanzelf, je moet aan jezelf werken.

Ook diegene die altijd zitten te wachten tot hun vriendin eindelijk eens op komt dagen is er iets wat je kunt doen. Wordt niet boos, dat heeft weinig zin en daar komt alleen maar ruzie van. Je kunt beter duidelijke grenzen stellen. Vertel je vriendin dat je dan maar zonder haar naar de film gaat als ze er 10 minuten na de afgesproken tijd nog steeds niet is.

Lees ook:

Laat jij altijd al je tabbladen openstaan? Dan ben je beter in keuzes maken