Weten jullie nog die kleine zaadjes en bessen (superfoods) die volgens deskundigen een bijzondere werking zou hebben op onze gezondheid? Zo zou chiazaad de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast zou je door het eten van goji bessen het risico op het krijgen van kanker verminderen. Hennepzaad zou de bouwstof voor je gelukshormoon zijn. De superfoods zijn in korte tijd razend populair geworden. Supermarkten, drogisten en reform shops konden de consumptie van superfoods nauwelijks bijbenen. Het Voedingscentrum heeft al vrij snel gewaarschuwd voor deze hype. Maar hoe kan het dat zo’n ontzettend snel groeiende superfoodhype, waar we eerst helemaal plat mee werden gegooid, nu onder de grond begraven lijkt te zijn?

Onderzoek naar superfoods

Na de opkomst van de superfoods werd er gelijk een onderzoek uitgevoerd naar de superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van sommige superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Ook gaven veel deskundigen aan dat als je gezond en gevarieerd eet, je alle voedingsstoffen binnen zou krijgen die je nodig hebt. Belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen komen van nature in onze voeding voor, met name in groente en fruit. Dat betekent dat je dus niet perse ook nog superfoods hoeft te consumeren. Superfoods kunnen een aanvulling zijn, zolang het maar niet de plaats inneemt van een gevarieerd voedingspatroon. Het is eigenlijk een ‘luxe manier’ om je gezond te voeden, luxe omdat de superfoods aardig prijzig zijn.

Het gevaar is echter dat mensen geneigd zijn om alleen nog maar superfoods te gaan eten. En op die manier besluiten om normale voedingsmiddelen zoals zuivel of brood niet meer te consumeren. Hierdoor kunnen er ernstige tekorten gaan ontstaan in het lichaam. Daarnaast is het gebleken dat producten waarin superfoods zitten soms ook stoffen bevatten die minder gunstig zijn voor onze gezondheid. Bepaalde stoffen in cacao verminderen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, maar de chocolade, waarin dit voedingsmiddel vaak wordt geconsumeerd, levert dan weer extra calorieën en verzadigde vetten.

Natuurlijke superfoods

Gelukkig kunnen we ook via reguliere voeding de juiste voedingstoffen tot ons krijgen. Hierdoor voelen we ons in het dagelijks leven goed voelen en kunnen ook goed functioneren. Wij noemen dit de ‘natuurlijke superfoods’.

omega-avocado-lijnzaad-gezond-femfem

Avocado

Een van deze natuurlijke superfoods is de avocado. Wist je dat avocado boordevol onverzadigde vetten zit. Onverzadigde vetten zijn goed voor onze gezondheid, omdat hierdoor het LDL-cholesterol (ofwel het slechte cholesterol) wordt verlaagd. Ook hebben wij deze vetten nodig voor het reguleren van de hormoonhuishouding en voor een goed immuunsysteem. Wij raden dan ook aan om deze superfood te consumeren, echter wel met mate: een halve avocado per dag (in verband met de hoeveelheid calorieën), kan al gezondheidswinst opleveren.

Noten

Een andere natuurlijke superfood die onmisbaar is in dit rijtje zijn de noten en dan bij voorkeur de ongebrande. Noten zitten boordevol goede voedingsstoffen: ze bevatten kalium, kalk, vitamine E en B. Bovendien zijn noten rijk aan onverzadigde vetzuren. De gezondheidsraad adviseert niet voor niks om dagelijks 15 gram noten te consumeren!

Groene bladgroenten

Ook groene bladgroenten behoren tot de natuurlijke superfoods. Deze groenten bevatten veel goede stoffen zoals vitamine A, C en K. Tevens zijn ze een bron van ijzer, calcium en hebben ze een ontgiftende werking. Gebruik dus veel van deze groene bladgroenten, bijvoorbeeld in je maaltijdsalade, groente omeletje of in je smoothie.

Lijnzaad

Tot slot is lijnzaad een echte natuurlijke superfood. Lijnzaad is een belangrijke bron van omega 3 vetten. Deze vetten behoren weer tot de meervoudig onverzadigde vetzuren en beschermen ons tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt de darmflora gestimuleerd door het eten van lijnzaad. Doe bij voorkeur een eetlepel lijnzaad ’s ochtends door je brinta of havermoutpapje of door je griekse yoghurt en jij hebt al een portie binnen!